Historie a lidé kolem pražské kavárny Slavia: Na absintu si tady pochutnával Seifert, na kafe sem chodili i Werich a Horníček
26. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Chodili sem známí spisovatelé, malíři i hudební skladatelé. Ve Slavii se scházeli známí herci nejen z protějšího Národního divadla. Nad šálkem kávy a sklenkou absintu se tu diskutovalo o umění i o politice, a jak ve své básni věnované slavné kavárně napsal Jaroslav Seifert – pod vlivem zeleného nápoje se jim Praha měnila v Paříž.
Kavárna se zelenou vílou
Proslulá lihovina z pelyňku, anýzu a fenyklu známá také jako zelená víla, která sloužila jako inspirace mnohým francouzským umělcům k naší nejslavnější kavárně Slavia patří a patřila odjakživa.
Absint tu často pili místní literáti, aby se, jak popisoval Seifert přiblížili svým francouzským vzorům. Kromě toho, že jednu ze stěn zdobí známý obraz malíře Viktora Olivy Piják absintu, je dodnes místní specialitou Café de Absinthe – espresso s absintovým likérem a mlékem.
Neméně populární je také koktejl Zelená múza s absintem a zázvorovým pivem, jenž je lákadlem převážně pro turisty. Právě jim totiž kavárna po znovuotevření roku 1997 patří nejvíc. Ještě před revolucí však u stolků kavárny Slavia vysedávali hlavně významní umělci, jejichž odkaz se tu vznáší dodnes.
Mohlo by vás zajímat
Dřív než Národní divadlo
Kavárna na začátku Národní třídy v paláci Lažanských hned u Vltavy odjakživa přitahovala slavné osobnosti. Svůj podíl na tom měla určitě i blízkost Národního divadla, které stojí hned naproti. Současnou kavárnu Slavia na místě, kde sídlí i dnes, založil roku 1884 restauratér Václav Zoufalý, který zde už tehdy chtěl vybudovat luxusní podnik.
Kavárna ovšem byla v paláci Lažanských už dřív. Původně prý ale sídlila v jiné části paláce v Divadelní ulici, říkalo se jí Bendlova kavárna a fungovala od roku 1870. Zajímavostí je, že samotný palác Lažanských byl postavený již v letech 1861-1863, takže tu byl mnohem dřív než samotné Národní divadlo, jehož základní kámen byl položen až roku 1868.
Slavia - kavárna herců a spisovatelů
Od počátku existence kavárny sem chodili herci z Prozatímního divadla, předchůdce divadla Národního. Tehdy tu vysedávali slavní herci své doby, kupříkladu Jindřich Mošna či Eduard Vojan. Ve Slavii to ovšem žilo i v dalších letech a dalo by se říct, že se ty vystřídaly snad všechny generace herců Národního divadla. Rád sem chodil třeba i Jan Werich, Miroslav Horníček nebo Jiří Sovák. Navštěvoval ji ale například i Waldemar Matuška.
Nejen herci tu však byli stálými hosty, vedle postarších dam, které do Slavie chodily na kávičku a dortík, se tu setkávaly všechny významné osobnosti kulturního života. Rád sem chodíval třeba skladatel Bedřich Smetana nebo režisér Jaroslav Kvapil, autor pohádkového libreta k opeře Rusalka.
Chodilo sem i mnoho slavných spisovatelů, vedle již zmiňovaného Jaroslava Seiferta třeba i další významní básníci, například Vítězslav Nezval nebo Jiří Wolker, ještě později Josef Škvorecký, Bohumil Hrabal, Ludvík Vaculík nebo Václav Havel. Návštěvu kavárny si nenechaly ujít i významné zahraniční osobnosti, když zamířily do Prahy, třeba Hillary Clinton.
Káva nebyla ve Slavii to hlavní
Právě na slavných hostech byl půvab Slavie založen. Ostatně, jak popsal Jaroslav Seifert ve svých vzpomínkách Všecky krásy světa „Jenom na kávu do kaváren nikdo nechodil. Bývala pověstně mizerná. Ty dvě koruny za ni, to bývalo v zimě vstupné do tepla a v létě do hustého kouře. Ale přátelské prostředí za to vždy stálo.“
Samotná Slavia se ovšem na počátku dvacátého století prezentovala jako podnik na úrovni, který nabízel, jak uváděl dobový inzerát, výtečné nápoje, pečlivou obsluhu, hojný počet kulečníků a pohodlné herny.
Kavárnu její věhlas neopustil ani poté, co byla zestátněna. Pravda ani tehdy úroveň místní kávy nestála za nic, kouzlo místa ale tento nedostatek vyvážilo. Po revoluci byla kavárna načas uzavřena, otevřena byla opět roku 1997.
Dnes se z kavárny stala spíš restaurace s širokou nabídkou většinou klasických českých pokrmů. Dát si tu můžete svíčkovou, pečené kachní stehno, a třeba i halušky s brynzou. Ale u kávy a dortíku si tu můžete posedět i dnes. Nezměněný zůstává i překrásný výhled. A když si objednáte kávu s absintem, možná si i vy budete připadat, jako byste seděli na břehu Seiny.
Na to, jak kavárna Slavia vypadala před mnoha lety se můžete podívat i v naší fotogalerii.
Fotogalerie - Místo, kde se psaly dějiny i domlouvala herecká angažmá: Jak šel čas s naší nejslavnější pražskou kavárnou Slavia
Zdroje informací:
Cafeslavia.cz: Historie kavárny
Wikipedia.org: Kavárna Slavia
Dörflová, Y., Dyková, V.: Kam se v Praze chodilo za múzami
Kavárny a spol.- Pražské literární kavárny a hospody
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 nejlepších receptů na pečenou husu. Připravte si s námi slavnostní oběd, netradičně i jaksepatří, se zelím a knedlíkem
Jisté je, že husu nepřipravujeme každý den k obědu. Husí maso si žádá dlouhou přípravu, jednoduché koření a trochu trpělivosti. Když toto vše… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Oslavte Havelské posvícení ořechovými koláčky! Takové jste možná ještě nejedli!
Podzim je časem posvícení, veselic, tancovaček,… Číst více
Mistr studené kuchyně Vilém Vrabec: Poznejte životní dráhu kuchaře, který učil i Vlastu Buriana
V 19. století se vařilo podle Rettigové, za první… Číst více
12 receptů na nejoblíbenější sváteční pochoutky: Připravte si svatomartinské menu
S příchodem sv. Martina přichází sníh a zima, ale také období hodů. Hlavní roli ve svatomartinském menu hraje pečená husa se zelím a knedlíky,… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Místo husy jenom játra. Umíte je správně připravit? A víte, čím se liší slavná foie gras?
Čas svatomartinského hodování ve znamení husích… Číst více
Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
Se svatomartinským posvícením se dlouhá léta pojí… Číst více
Retro okénko: Jak na plněná vajíčka podle Viléma Vrabce? Tyhle kombinace surovin fungují!
Přinesli vám domů koledníci spoustu vajíček a vy… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Prvorepubliková Praha byla rájem kaváren. Do Slavie chodili vlastenci, do Louvru smetánka
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Historie a lidé kolem pražské kavárny Slavia: Na absintu si tady pochutnával Seifert, na kafe sem chodili i Werich a Horníček
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Snídaňový toust
Přidáno před 2 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 4 hodinami
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 21 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nejoblíbenější kavárny a cukrárny v Praze podle recenzí: Nejlepší větrník mají ve Světozoru, pro punčák si zajeďte na Žižkov
Byliny v kuchyni: Fenykl posiluje imunitu, zlepšuje náladu a pomáhá snížit cholesterol
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů