Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Najít dobrou cukrárnu či kavárnu není nic jednoduchého. Často nám tak mohou pomoci třeba recenze od obyčejných lidí, podle nichž se můžeme dobře zorientovat. Ostatně, třeba při výběru dovolené už recenze obvykle pročítáme běžně. Tak proč se nespolehnout na hodnocení tisíců návštěvníků před námi i v případě kaváren a cukráren? Žebříček nejlepších pražských podniků vyšel minulý týden! Mrkněte se spolu s námi, kde mají nejlepší větrník, kam zajít na kafe a kde vám společnost udělají ochočené kočky.

Nejoblíbenější kavárny a cukrárny v Praze 

Ovocný Světozor, Skautský institut na Staromáku, nebo Kavárna Nový Svět nedaleko Pražského hradu. To jsou podniky Pražanům dobře známé a tak asi ani nepřekvapí, že se dostaly mezi prvních 6 nejoblíbenějších kaváren a cukráren podle hodnocení uživatelů na severech Firmy.cz a Mapy.cz.

Žebříček finálové šestice byl vytvořen na základě dat z ledna 2023 a podmínkou zařazení do žebříčku bylo alespoň 25 recenzí. Například Kavárna Nový svět má k dnešnímu datu (18. 4. 2023) hodnocení 30, Ovocný Světozor 33 a Skautský institut 31. Pojďme si teď společně připomenout, které podniky se umístily na prvních příčkách a kolik procent získaly.

  1. Kavárna Nový Svět (94,59 %)
    Jen pár minut od Pražského hradu najdeme kavárnu, kterou zřejmě turisté ještě neobjevili, proto zůstala útulnou a relativně klidnou. Relativně proto, že i když je zde téměř stále plno, podle recenzentů stojí za to si počkat na volné místo a vychutnat si zdejší prostředí. Navíc za přijatelné ceny, které neodpovídají místu, kde se podnik nachází. Jen si dejte pozor na pondělí, to mají totiž na Novém světě zavřeno.
    Co si zde užít: Vyhlášený je domácí veganský mrkvový koláč s citronovou polevou. Ale ruku na srdce, sem se chodí hlavně kvůli prostředí. 

  2. Skautský institut na Staromáku (93 %)
    Ačkoliv jde o podnik v samém centru Prahy, nemusíte mít obavy z přemrštěných cen ani hlučné atmosféry. Sami provozovatelé kavárny o ní hovoří jako o oáze klidu. Vychutnat si zde můžete sedm druhů kávy, svařený mošt či cider, někoho zaujme kombucha. Pokud budete mít i chuť na něco k snědku, obložená houska nebo domácí hummus určitě zaujmou. Institut také nabízí zajímavé besedy, workshopy a kulturní akce.
    Co si zde užít: Nejde vybrat konkrétní část menu, ve Skautském institutu jde, podobně jako v Novém Světě, především o atmosféru, která zde panuje.

  3. Ovocný Světozor (92,59 %)
    Klasická značka, kterou Praha znala již v sedmdesátých letech. V současnosti navazuje majitel Světozoru Jiří Hájek, společně se svými dcerami a společníkem na tradici v již 14 provozovnách, kde nabízí zmrzlinu z vlastní výrobny či produkty domácí pekárny. V moderním střihu tak oblíbená značka nabízí nejen ovocné a šlehačkové dorty či zmrzlinové poháry, ale také třeba obložené chlebíčky. Firma si zakládá na tom, že všechny výrobky připravuje se speciální péčí a důrazem na kvalitu a původ surovin. Podle vyjádření společnosti pro Toprecepty.cz nemají náhražky ve Světozoru místo.
    Co si zde užít: Největším esem je ve Světozoru jednoznačně točená banánovo-jahodová zmrzlina. Klasika, na kterou se v pasáži u Václavského náměstí desítky let stojí dlouhé fronty, je stále vynikající. V redakci máme ale vyzkoušeny i dezerty ve skleničce. 

  4. Cukrárna Delikates (87,96 %)
    Vinohradský podnik připravuje osvědčenou tradiční nabídku. Pro toho, kdo nerad experimentuje se zákusky, které nemá vyzkoušené, je zde připravena alternativa. Můžete si zde však objednat i ojedinělé dorty, inspirované vaší vlastní představivostí. 
    Co si zde užít: Sázejte na klasiku. Rakvička s domácí šlehačkou, punčový řez nebo věneček rozhodně nezklamou. Navíc za cenu, která vás nevyděsí.

  5. Kočičí kavárna na Smíchově (84,4 %)
    Kavárny, v nichž vás uvítá nejen obsluha, ale také několik koček, které zde bydlí, jsou trendem posledních devíti let. Kontakt se zvířaty v těchto provozovnách je striktně omezen hygienickými pravidly, takže se nemusíte bát si mezi kočkami dát dobrou kávu nebo něco na zub. Smíchovský podnik nabízí vše, co byste v menu kavárny očekávali, navíc však připravuje domácí makronky v podobě kočičích hlav. „Makronky jsou u nás hodně oblíbené a jsou opravdu vynikající," řekla pro Toprecepty.cz majitelka kavárny Lucie Heráková. Příchuť populární francouzské delikatesy je malinová, bílá čokoláda, slaný karamel a pistácie. 
    Co si zde užít: Pokud máte chuť na něco slaného, výběrem škvarkové pomazánky nesáhnete vedle. Jestli chcete raději sladké, nadchnou vás buchtičky se šodó

  6. Kavárna Slavia (75,43 %)
    Legendární podnik naproti Národnímu divadlu, kde už literární hrdina Saturnin házel koblihy po překvapených hostech, patří snad k nejslavnějším. Slavia je místem, kde velmi snadno narazíte na osobnosti české kultury. Jedinečný prostor si totiž o přítomnost takových lidí říká. Podnik nabízí dopolední snídaně jakou je třeba ta farmářská, složená z žitného chleba s marinovaným pstruhem, jablka Granny Smith, domácí lučiny, vejce naměkko, lívance s jahodami a čerstvé pomerančové šťávy. Obědovou nabídku pokrmů z české i zahraniční kuchyně zastupuje například svíčková, halušky, konfitovaná kachna nebo tažené vepřové ramínko s mangoldem, doplněné fermentovanou kedlubnou a hráškovým pyré. Nechybí ani zákusky jako cheesecake se švestkovou omáčkou nebo domácí jablečný závin s vanilkovou zmrzlinou.
    Co si zde užít: Říká se, že se svíčkovou je to jako s pravdou - každý má tu svoji. Ale ta ze Slavie skutečně stojí za ochutnání. Pokud máte chuť na něco lehčího, doporučujeme salát Caesar, zde označovaný jako Římský. Počítejte však s tím, že se jedná o verzi s kuřecím masem a slaninou, ne tedy o původní “zeleninovou recepturu”.

Zdroj informací:

Seznam.cz - Itálie na Šumavě. V nejpopulárnější cukrárně v Česku se učili u mistrů

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

zBoyNik

23. 4. 2023 07:52

Nejlepší větrníky v Praze jsou v cukrárně Dortíkovo - www.dortikovo.cz. Nemají konkurenci! <3

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více