Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Fenykl posiluje imunitu, zlepšuje náladu a pomáhá snížit cholesterol
Zdroj: Pixabay, congerdesign

S fenyklem se to má podobně jako s koprem. Ne každému tahle bylinka voní. My vás dnes chceme přesvědčit, že má smysl dát jí šanci! Nejen pro zajímavou chuť a vůni, ale také kvůli mnoha zdravotním benefitům.

Poklad z Řecka

Fenykl je víceletá léčivá bylina, která podle knížky Ovoce a zelenina jako lék pochází ze Středomoří, konkrétně z Řecka. Do střední Evropy se bylinka dostala ve středověku zásluhou benediktinů. Vzhledem se fenykl podobá kopru, trochu i vůní, ale v chuti je tahle bylinka jiná. Vyniká nasládlými tóny, které někdy přecházejí až do mírné štiplavosti či hořkosti, podobně jako je tomu u lékořice.

Semínka fenyklu patří mezi oblíbené koření, hojně využívané ve francouzské a italské kuchyni. Fenykl bývá součástí směsi na koření do perníků, ale uplatní se i v jiných cukrovinkách a sušenkách, zároveň může skvěle dochutit také rybí a zeleninové polévky. Květy a stonky fenyklu se přidávají do sklenic také při zavařování zeleniny a hodí se i do zeleninových salátů. Vlastně se dá použít celá rostlina. Jak semínka, tak listy, stonek i cibule fenyklu jsou totiž jedlé a dobré. Zařadit tuhle rostlinu do jídelníčku určitě má smysl i ze zdravotních důvodů.

Voňavé zdraví

Jak uvádějí její autoři v knize Ovoce a zelenina jako lék, fenykl je bohatý na draslík a vitamin C a kromě toho obsahuje 12 důležitých stopových prvků a 14 cenných aminokyselin. Díky tomuhle „koktejlu“ konzumace fenyklu posiluje imunitní systém, odvodňuje tělo a pomáhá čistit střeva, dále posiluje nervy a zlepšuje náladu, odstraňuje zácpu a dokonce působí na snižování hladiny cholesterolu a pomáhá hubnout. 100 g fenyklu má jen 12 kcal, takže jde o ideální zeleninu do salátů nebo k zapékání.

Co s ním v kuchyni

Fenyklové koření se hodí do sladkých sušenek, do cukroví a perníčků, fenyklový čaj je vhodný pro kojící maminky a fenyklové listy mají široké uplatnění v kuchyni. Před přípravou cibule fenyklu dobře omyjte, pak odkrojte a odložte nať a odřízněte stonek. Nať nadrobno nasekejte a použijte do salátů, fenyklové listy můžete naplnit sýrem a zapéct, fenykl se hodí i do polévky nebo ke smažení. A pokud vás tahle zelenina skutečně baví, vyzkoušejte parádně voňavé fenyklové rizoto!
 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více