Sacher (Sachr dort)

zizala Kuchařka: zizala

Doba přípravy: 40 minut + pečení 10-12 porcí Moučníky , Ostatní 67 názorů

Suroviny

Korpus:
180 g alespoň 65% čokolády
140 g másla
160 g cukru krupice (nebo Korunní na pečení)
10 vajec (10 bílků a 8 žloutků)
120 g hladké mouky
Navrch:
meruňková marmeláda - asi 4 lžíce
Poleva:
200 g čokolády na vaření
4-6 lžic smetany ke šlehání
Recept si zatím oblíbilo 57 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládu do korpusu rozlámeme, přidáme k ní 2-3 lžíce vody a rozpustíme nad vodní lázní.

  2. Změklé máslo utřeme do pěny s cukrem, postupně zašleháme žloutky jeden po druhém a rozpuštěnou vlažnou čokoládu.

  3. Bílky ušleháme hodně dotuha a s prosátou moukou postupně vmícháme do těsta.

  4. Formu průměr 26 cm vymazanou a vysypanou naplníme těstem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut, pak teplotu snížíme na 150°C a dopečeme. Na špejli po vytažení nesmí nic ulpět.

  5. Korpus opatrně vyklopíme z formy vrchem dolů, aby se srovnal a necháme zchladnout. Pak ho potřeme prolisovanou marmeládou - vršek a boky.

  6. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření, po lžících vmícháme horkou smetanu, vymícháme do hladka a polijeme korpus. Necháme ztuhnout. Tato poleva se dobře krájí.

Poznámka

Zjistila jsem, že tu jsou různé napodobeniny Sacheru (originální recept je přísně chráněný), i recepty, které mají se Sacherem společný jen název, ale tento tu není. Do Sacheru nepatří ani kakao (jen kvalitní čokoláda), ani prášek do pečiva, ani jiná než meruňková marmeláda ;-)

Nemáme rádi ušlehanou šlehačku, podávala jsem bez ní.

Zdroj: M. Kaltenbachová - Moučníky

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 3 392 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sacher (Sachr dort)

  • zizala zizala(autorka receptu)

    MarcelaPa: Děkuji, mám radost :-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    casino: zbožňuji Vaše úvahy....paní casinová promine:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Jj, Sachertorte byla před léty má velká láska:-K
    Chtěl bych mít ty peníze, co mě stály cesty za ní do Vídně a i ty, které jsem za ni platil známým, když mi ji vozili ;-(
    V době kdy jsem jí věnoval veškerý volný čas, tak ji paní casinová nemohla ani vidět a brala na ni první nůž co jí přišel pod ruku;-)
    Nakonec jsem ji docela zmákl: Korpus měla na můj vkus sice poněkud tužší, ale to k ní patří. Zvlášť pro ni jsem vařil "marmeládu" kterou jsem ji mazal zvenku, ale občas jsem ji i prořízl.:yes:
    Jediné co jsem nezvládl, byl ten čokoládový obleček... Jistě, byl úhledný asi 5 mm silný, ale s originálem si byli podobní jako nebe a dudy ;-( Lidi, co já všechno možné i nemožné prubnul... Dokonce jsem někde vydoloval roční bilanci firmy a z těch uvedených desítek tun surovin jsem se pokusil dopočítat receptury na polevu! Marnost nad marnost:-//
    ***
    Po létech jsem hodil oko na Wiki:
    "Podle všeobecně dostupných informací tvoří polevou tři speciální druhy čokolády, které vyrábějí výhradně různí výrobci pro tento jediný účel. Hotel obdrží tyto výrobky z Lübecku v Německu a z Belgie."
    No, to tam dříve nepsali:-O ale hned se cítím líp...:-D

    Odpovědět

  • MarcelaPa MarcelaPa

    Jaruško:-), vynikající dort, pekla jsem minulý týden a ani ho nestačila vyfotit, zmizel rychlostí blesku.<3

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom

    To je nádhera a také foto je úžasné :yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Lenora32: uvedeno v textu receptu

    Odpovědět

  • Lenora32 Lenora32

    Prosim jaka je velikost formy. Dekuji

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Lia55: Děkuji za komentář, jsem ráda, že se recept osvědčil :-K Korpus je dost tučný a obsahuje hodně vajec, zvyšovat kalorickou hodnotu krémem, i když oba (lemon curd i ten z mascarpone) máme rádi, asi raději nebudu ;-)

    Odpovědět

  • Lia55 Lia55

    Recept je opravdu skvely!!! :yes: Sama pouzivam leta a kazdy chce vzdycky jen tento dort. Cukr rozdelim a pulku sleham s maslem, zbylou pote s bilky lepe drzi. Nakonec lehce jen rukou vmicham do testa a stridam s 2x prosatou moukou, tez lehce vmicham rucne. Jen vse obracim:-) a vzdy se povede perfektne. Plnim bud marmeladou, nebo vyslehanou smetanou s mascarpone, nebo vynikajici je anglicky citronovy krem.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    NikyAmy: :-) K vaření a pečení se musí přistupovat s chutí, jinak výsledek za moc nestojí ;-)

    Odpovědět

  • NikyAmy NikyAmy(neregistrovaný)

    Tak jsem sachr dělala poprvé. Byla jsem líná tak to taky tak dopadlo.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    borufka: Děkuji moc, mám velkou radost :-):-K:-K

    Odpovědět

  • borufka borufka(neregistrovaná)

    Super recept, dělala jsem sachr poprvé, těsto konzistence parádní, i po upečení, krásně saje marmeládu, poleva též super. Vzhledem k tomu, jak se po něm zaprášilo, tak fakt chválím!

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Kamila: :-):-K Děkuji, jsem ráda, že jste byli spokojeni ;-)

    Odpovědět

  • Kamila Kamila(neregistrovaná)

    Dort byl vynikající. Recept doporučuji. Dodrželi jsme postup a výsledek byl skvělý. S manželem jsme ještě korpus rozpůlili a udělali vrstvu marmelády uprostřed. Všem moc chutnal. :yes: Doporučuji vyzkoušet.

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: sachr dort sachr dort recept originál sachr dort recept sachr nejlepší recept na sachr dort sachr dort originál dort sachr recept na sachr dort dort sachr recept čokoládový dort sachr sacher dort čokoládový sachr domácí sachr dort recept na pravý sachr dort sachr dort recepty sachr recept recepty na pravý sachr dort sachr na plech sachr dort ve vídni domácí sachr

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít