Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněná bramborová roláda
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem, zelím nebo špenátem jsou oblíbeným pokrmem tradiční české kuchyně. Máte-li chuť na inovaci, vyzkoušejte plněnou bramborovou roládu pečenou v troubě, která na talíři udělá parádu jako hlavní jídlo nebo příloha.

Vaření vs. pečení bramborové rolády

Variací na bramborové těsto existuje nespočet a bramborová roláda nebo závin není žádnou novinkou. Tradičně se připravuje vařením ve vodě nebo na páře, pečená verze je však příjemnou změnou. Aby se však tímto technologickým postupem bramborové těsto nevysušilo, je třeba dodržet jednu zásadu.

Připravenou bramborovou roládu naplněnou oblíbenou kombinací chutí je třeba péct nejprve zabalenou do pečicího papíru nebo alobalu, poté rozbalit, potřít rozpuštěným sádlem a posledních max. 10 minut dopéct dozlatova. Pečicí papír uzavře vlhkost nezbytnou proti vysušení těsta a zajistí vláčnost rolády. Finální dopečení vytvoří na povrchu pěknou texturu a dodá pokrmu závěrečnou chuťovou tečku díky použitému sádlu.

Náplň do pečené bramborové rolády

Bramborovou roládu můžete plnit vším, co máte rádi v knedlících, nebo čím posypáváte bramborové šišky a noky. A to jak naslano, tak i nasladko. Nechte se inspirovat našimi tipy na různé náplně, ze kterých si vybere každý milovník plněného bramborového těsta.

Náplň z uzeného masa a zelí

Uzené maso s kysaným zelím, osmaženou cibulkou a slaninou jen tak něco nepřekoná. Ve spojení s bramborovým těstem jde o jednu z nejoblíbenějších kombinací a hodí se samozřejmě i do náplně rolády. A protože bývá nejvyhledávanější, níže najdete recept právě na tuto variantu.

Masová náplň se zelím

Na náplň se místo uzeného dá použít i mleté maso, které nejprve orestujte na osmažené cibulce společně s kysaným zelím, ochuťte kmínem, solí, pepřem a špetkou mletého nového koření. Směs před zabalením do bramborové rolády musí vychladnout.

Špenátová náplň s česnekem

Špenát podušený na cibulce, ochucený česnekem a zjemněný trochou smetany, je třeba před zabalením nechat okapat v cedníku a lehce z něj vymačkat přebytečnou vodu, která by mohla rozmočit těsto.

Náplň s houbami a sýrem

Na plátky nakrájené houby poduste na zpěněné cibulce společně s kmínem až do doby, kdy se odpaří všechna voda. Nechte vychladnout, rozprostřete na plát bramborového těsta a před zabalením ještě posypte vrstvou nastrouhaného sýra.

Makovo-povidlová náplň

Bramborová roláda nasladko plněná makovou směsí zahuštěnou strouhaným perníkem a povidly se dá podávat i jako dezert.

Jak na bramborové těsto na roládu?

Příprava bramborového těsta na roládu je velmi snadná. Potřebujete na ni jen brambory typu C, uvařené ve slupce a vychladlé, hrubou mouku, vejce, sůl a trochu oleje na doladění konzistence. Na 1 kg oloupaných brambor si připravte 500 g mouky, která se však přidává postupně, neboť každá mouka má jiné vlastnosti a někdy stačí méně, než je uvedeno v receptu. Na toto množství jsou potřeba 2 malá vejce, špetka soli a asi 30 ml oleje.

Z 1 kg brambor vyrobíte 2 bramborové rolády, tedy množství dostačující na hlavní jídlo pro 4 osoby. Plánujete-li pro stejný počet strávníků podávat roládu jako přílohu, bude stačit poloviční množství surovin.

Se solí v těstě buďte opatrní. Nezapomeňte, kolik soli přijde do náplně, a podle toho ji regulujte.

Recept na bramborovou roládu plněnou uzeným masem a zelím

Na 2 bramborové rolády budete potřebovat:

Na těsto: 1 kg brambor typu C uvařených ve slupce a vychladlých, přibližně 500 g hrubé mouky (ale spíše méně), 2 malá vejce, špetku soli, 30 ml rostlinného oleje a sádlo na potření

Na náplň: 150 g uzeného masa, 200 g kysaného zelí, 50 g slaniny, 1 cibuli, trochu sladké papriky, pepře a kmínu

Jak na to? Nejprve si připravte náplň, která bude během zpracování těsta chladnout. Uzené maso, slaninu a cibuli nakrájejte nadrobno, zelí překrájejte na menší kousky. Maso se dá také namlít pro jemnější konzistenci náplně. Na rozehřáté pánvi nechte slaninu pustit tuk, přidejte cibuli a orestujte do světle hněda. Přidejte uzené maso, kmín, asi 2 minuty společně opékejte, poprašte paprikou, zamíchejte a nakonec přidejte ke směsi kysané zelí a mletý pepř. Vše společně poduste 5 minut a nechte vychladnout, nejlépe přesunuté do jiné nádoby, kde se proces chladnutí urychlí. V případě potřeby slijte přebytečnou tekutinu.

Oloupané brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte asi 2/3 mouky, 2 vejce, olej a rukama vypracujte těsto. Podle potřeby po částech zapracovávejte další mouku, až vznikne kompaktní hladké a pevné těsto. Dlouhé hnětení těstu nesvědčí a mohlo by být tuhé, proto je s ním třeba pracovat poměrně rychle.

Těsto rozdělte na 2 části a každou vyválejte na pomoučené ploše do obdélníku o tloušťce max. 1 cm. Na těsto rozprostřete náplň, zarolujte a dotvarujte. Můžete si pomoci tím, že plát těsta přesunete na potravinovou fólii, kterou roládu jednoduše vytvarujete válením sem a tam.

Bramborovou roládu zabalte do pečicího papíru nebo alobalu a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C (v horkovzdušné na 160 °C) 30 minut. Rozbalte, potřete rozpuštěným sádlem a dopečte dozlatova 5-10 minut.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více