Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá letní zelenina téměř bez kalorií: Salátové okurky pomáhají při hubnutí a zlepšují stav pleti
Zdroj: congerdesign Pixabay

Salátová okurka je ideálním osvěžením pro letní dny. Obsahuje totiž hodně vody, tak vás v parných dnech parádně osvěží. Kromě toho ale může její konzumace také prospět vašemu zažívání i pleti. Co všechno ještě okurka dokáže?

Kterou do salátů a kterou do octa?

Okurka, kterou nejčastěji seženete v obchodech, známá také jako okurka hadovka, je ve skutečnosti druhem okurky seté. Vedle ní existují ještě malé okurky nakládačky. Okurky hadovky jsou dlouhé, tenčí a hladké na povrhu. Měří i přes 30 cm a jejich velkou výhodou je, že obvykle nehořknou. Pokud ale narazíte na okurku, která hořká je, nejezte ji. Může se to stát zejména u podmácku pěstovaných okurek, u nichž někdy příliš stoupne množství cucurbitacinů, což jsou látky, které sice mohou našemu tělu prospět, ale jen v malém množství. Podobně je třeba dávat si pozor na hořkost u cuket.

Prospívá diabetikům

Předností okurek je nízký obsah kalorií. Díky tomu je vhodné je zařadit do jídelníčku při redukčních dietách. Je to i proto, že vás rychle zasytí. Kromě toho urychlují metabolismus a díky množství vlákniny pročišťují střeva. Podle serveru Verywellfit.com je ve 100 g okurek jen 16 kcal, 0,2 g tuku, 0,6 g vlákniny a jen 2 g sacharidů. Pyšnit se mohou i nízkým glykemickým indexem, jen 15,2. Diabetikům proto pomáhá konzumace okurek lépe udržovat správnou hladinu cukru v krvi.

Vitaminy a minerály 

Vzhledem k vysokému obsahu vody, který se blíží 90 %, neobsahují okurky tolik živin jako jiné druhy zeleniny. Přesto je v nich nezanedbatelné množství vitaminů C, B1, B2, B5 a B6, jak uvádí server Healthbenefitstimes.com. Nejvíc vynikají množstvím vitaminu K, který ovlivňuje zdraví kostí a srážlivost krve. Ve 100 g okurek je až 16 % doporučené denní dávky "káčka". Nezanedbatelný je taky obsah minerálních látek, z nichž jsou zastoupeny hlavně hořčík a draslík. Draslík pomáhá snižovat krevní tlak, hořčík zase ulevuje při křečích. Okurky jsou také bohaté na vlákninu a v kombinaci s vysokým obsahem vody tak jejich konzumace pomáhá vyplavovat z těla toxiny a nepřímo zlepšuje fungování ledvin. Okurku je ale třeba jíst ihned po nakrájení, neboť pak rychle ztrácí hodně ze svých živin.

Pomáhá taky zvenčí 

Prospěšných vlastností okurek je možné využívat zevnitř i zvenku. Díky vysokému obsahu vody okurky prospívají pleti, projasňují ji a omlazují. Výtažky z okurek proto bývají běžnou součástí pleťových masek a krémů. Prodává se i okurkový olej, jenž regeneruje kožní buňky, chrání pleť před vráskami a zklidňuje zarudlou pokožku. Unavené pleti prospěje samotná okurka nakrájená na kolečka nebo ostrouhaná slupka. Stačí je jen přiložit na pleť. Pozitivní vliv má okurka i na vlasy. Hydratuje je, zpevňuje a zpomaluje jejich vypadávání. Okurku rozmixujte na šťávu a naneste ji na vlasy. Pročísněte a po chvíli spláchněte. Oceníte je i tehdy, když se v létě spálíte na sluníčku, neboť okurky pleť příjemně zchladí.

Do salátů i do limonády 

Kromě toho, že je okurka dobrá sama o sobě, je vynikající ingrediencí do salátů. Patří do řeckého salátu a je neodmyslitelnou součástí řeckého tzatziki s jogurtem. Připravit z ní můžete i polévky, třeba bulharský tarator jehož součástí je rovněž jogurt a česnek, ale i kopr. Pokud ale okurku po nastrouhání nasolíte, pustí vodu. Tu je pak třeba před další úpravou slít. Z okurek připravíte i vynikající smoothie. Dobrou kombinaci vytváří třeba s ananasem, banánem a špenátem. Osvěžující je i okurková limonáda. Vyrobíte ji snadno. Okurku rozmixujte s citronovou šťávou, třtinovým cukrem a mátou. Vzniklou směs přelijte do sklenic a zalijte perlivou vodou. Možná vás překvapí, že okurky lze i tepelně upravit. Použít je můžete všude tam, kam byste dali cukety.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více