Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mléko je vhodným nápojem do horkých dní.
Zdroj: freepik

Horka, která dorazila i do České republiky, se často snažíme přečkat i pomocí dodržování pitného režimu. Může se ovšem stát, že na zahánění žízně využíváme špatné tekutiny, aniž bychom věděli, že tomu tak je. Připomeňme si tedy, co pít v horských letních dnech, abychom našemu tělu skutečně ulevili.

Kontrola dostatečné hydratace

Vlna veder, která nás teprve čeká, řádně vyzkouší, jak jsme připraveni se s letním počasím vypořádat v rámci správné hydratace. Je totiž velmi důležité dodržovat pitný režim i v momentě, kdy nemáme pocit žízně. Obzvláště u seniorů a dětí je totiž riziko, že podcení momenty, kdy je třeba organismu dodat tekutiny. Jak uvádí Oxford Academic, například starší lidé často „zapomenou“ pít proto, že u nich klesá produkce ADH, tedy antidiuretického hormonu (působí proti diuréze, tedy tvorbě moči v ledvinách - pozn. red.) v mozku.

I když se nám může zdát, že je jedno, co pijeme, hlavně, že nemáme žízeň, není tomu tak. Naopak je velmi důležité si správně vybrat, čím budeme naše tělo „občerstvovat“.

Čistá voda

Voda bez jakéhokoliv přídavku je tím nejpřirozenějším, co můžeme našemu tělu poskytnout. Musí však jít o vodu bez bublinek, neochucenou sirupy či šťávami a pokud možno i filtrovanou. Jestli ale máte problém s pitím obyčejné vody, můžete si ji ochutit například citronem nebo salátovou okurkouZvolit můžete i zelený čaj.

Odborníci doporučují pít vodu po sklenicích, to by mělo pomoci, abyste neměli problém zkonzumovat denně větší množství tekutiny. Pro dospělého muže jde o zhruba tři litry, ženám by mělo stačit o litr méně. Výjimku tvoří lidé, kteří mají zdravotní problémy, spojené se srdcem a ledvinami. Pro ně by mohl velký přísun tekutin být nebezpečný a způsobovat nechtěné zavodňování.

Kokosová voda

Drahá, avšak nezanedbatelná varianta. Tekutina, která se stala již před lety celosvětovým hitem, je pro lidský organismus skutečně prospěšná. Obsahuje hodně bílkovin, naopak sacharidů v ní najdete minimum. Tělu přidá i potřebný draslík a sodík. Ohledně hydratace však lépe než obyčejná voda nefunguje, ačkoliv to jedna ze společností, prodávající kokosový nápoj, tvrdila. Kokosová voda ovšem svým složením pomáhá nejen na žízeň, ale je také vhodným doplňkem po cvičení.

Náš tip: Kokosovou vodu seženete v internetových obchodech s potravinami za cenu mezi 99-320 korun za litr.

Odtučněné mléko

Přestože se mnoho lidí v současnosti pokouší redukovat váhu, není tak časté, aby při svém snažení sáhli i po odtučněném mléku. Polotučné totiž podle mnoha specialistů neudělá v dietním plánu velké škody a chuťově je pro mnohé přístupnější, než to „light“. Při hydrataci ovšem platí jiná pravidla a právě odtučněné mléko hraje prim. Některé zprávy dokonce hovoří o tom, že mléko dokáže nabídnout lepší službu než iontové nápoje.

Nabízí totiž vysoký obsah bílkovin, sacharidů, vápníku a elektrolytů. Je též přirozeně bohaté na živiny, jejichž přítomnost ve „sportovních“ nápojích musí být uměle dodávána.

Ovocné a zeleninové koktejly

Hydratace probíhá pochopitelně i skrze potraviny, které během teplotně nadstandardního dne sníme. Nejvíce tekutin obsahuje ovoce a zelenina, proto je dobré toho využít mj. k výrobě smoothie či ovocných koktejlů. Například zelenina, obsahující vitamin K (nedoporučovaná ve velkém množství lidem, užívacím léky na ředění krve - pozn. red.), jako je třeba listový špenát, může kromě hydratace poskytnout tělu i prospěšné látky. 

Stejně funguje i vodní meloun, který navíc chutná sladce, takže do koktejlu z něj již není třeba přidávat žádný další cukr. Jako náhradní varianta se dá použít například čekankový sirup nebo med

Zdroje informací:

academic.oup.com - Do Elderly Persons Need to Be Encouraged to Drink More Fluids?

wikipedia.org - Antidiuretický hormon

eu.sctimes.com - Hydration during heat waves: what to drink to stay cool

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více