Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešný med z květů černého bezu: Na přípravu potřebujete kromě květů bezu jen cukr a citron
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Červen je měsícem, kdy můžeme využít možnosti připravit si různé dobroty z černého bezu, který je zrovna v květu. Jednou z možností je například med z květů černého bezu. Zvládne to i kuchyňský začátečník.

Jak využít květy černého bezu

V průběhu června černý bez krásně kvete. Květy černého bezu jsou skvělou surovinou, ze které si můžeme připravit například vynikající sirup. Můžeme je ale také obalit a pochutnat si  si tradiční kosmatici, nebo si přichystat varmuže.

Další variantou, na co využít krásné voňavé bělavé květy, je med. Med většinou připravujeme z pampelišek, jejichž sběr trvá dlouho, navíc musí jít o neznečištěné květy. V případě květů černého bezu je to o něco snazší. I tak je vhodné vybrat keř, který neroste u silnice.

Příprava medu je snadná, jen je třeba počítat s 24 hodinami, kdy se bude bez v tekutině luhovat. 

Co je potřeba na med z květů černého bezu

Na přípravu medu stačí jen pár ingrediencí: kromě květů černého bezu je to citron, cukr (krupice, krystal) a voda. Pokud máme biocitron, můžeme ho použít i s kůrou. Lepší bude, když bude kůra tenká. Ta širší vede k hořejší chuti. Pokud chceme med vylepšit, můžeme k varu přidat vanilkový lusk

Jak připravit květy černého bezu na vaření

Nasbírané květy černého bezu je třeba lehce vyklepat a krátce je vyprat ve studené vodě. Nakonec je lepší zkontrolovat, jestli na květech nezbyli broučci a případně je vybrat. Pak odstřihujeme dlouhé silné stonky.

Na co nezapomenout při přípravě medu z černého bezu

Je třeba počítat s jednodenním odstátím uvařené směsi: citron, voda a bez. Květy se díky tomu vylouhují. Druhý den je třeba tekutinu přecedit. Hodí se plátýnko, hustý cedník nebo například čistá utěrka. Přidá se cukr a tekutinu vaříme. Tak dlouho, jak chceme med hustý. Necháme ho vařit pomalu, může to být i pár hodin. Zkrátka tak dlouho, dokud nám nebude vyhovovat výsledná hustota. Jak ji poznat? Vyzkoušíme to tak, že trošku kápneme na talířek, kde ji necháme vychladnout. Chladnutím houstne. 

Pro začátečníky

Pokud kouzlo vaření a dobrého jídla teprve poznáváte, nemusíte se ničeho bát. Právě při práci v kuchyni totiž nejvíc platí - s chutí do toho a půl je hotovo! Nadšení a touha experimentovat s…

Jak připravit med z květů černého bezu

Na přípravu medu budete potřebovat: 1 velký citron, 25 květů černého bezu, 1 litr vody a 1 kg cukru.

Jak na to? Citron omyjte, oloupejte a nakrájejte ho na kousky. Květy vyklepejte a opatrně a rychle operte ve studené vodě. Velké stonky odstřihněte. Pak dejte květy do hrnce. Přidejte citron, zalijte litrem vody a vařte vše zhruba 20 minut. Pak sporák vypněte a nechte směs 24 hodin vyluhovat.

Druhý den si vezměte plátýnko a tekutinu přes něj přelijte do druhého hrnce. Přidejte cukr a přiveďte k varu. Vařte, dokud se med nezačne táhnout.

Připravte si dokonale čisté menší sklenice (je to praktičtější, pokud nejíte hodně medu), horkou tekutinu do nich nalijte a zavíčkujte. 

Jak skladovat med z černého bezu

Med z černého bezu je třeba skladovat v chladnu a temnu. Jestliže chceme med skladovat při pokojové teplotě, budeme ho muset sterilizovat. To znamená, že dáme sklenice do hrnku s vodou a vaříme zhruba dvacet minut při 100 °C.

Náš tip: Z černého bezu se dá připravit i vynikající sirup. Připravte si ho podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více