Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

čokoládové pralinky
Zdroj: Toprecepty

Dárky určenými ke konzumaci nemůžete šlápnout vedle. Výhodou je nejen velká úspora oproti mnohdy zbytečným darům, které skončí ve skříni, ale také to, že je lze připravit ve velkém. Můžete tak mít drobnosti nejen pro rodinu, ale i přátele, kolegy a náhodné návštěvy. Přinášíme vám inspiraci na více než 15 levných a přesto vynikajících jedlých dárků.

Dárky k snědku 

Možná vám připadá, že je na ně ještě čas, ale některé jedlé dárky si může v klidu a s předstihem připravit už teď, a v prosinci se pak věnovat už jen pečení cukroví. Jiné dárky zase lze naplánovat souběžně s pečením, tak abyste šetřili síly. Zkrátka, máme pro vás variace, ze kterých si vybere každý! 

Pro milovníky sladkého

Sladkými dárky, hezky zabalenými do celofánu nebo dárkové krabičky, potěšíte každého příznivce vánočních dobrot. Krásně bude vypadat mix různě barevných sušenek, které zvládnete upéct v mezičase příprav vánočního cukroví. Ornamenty na sušenkách vytvoříte pomocí speciálních vykrajovátek s razítkem, nebo můžete použít klasická kulatá vykrajovátka a důkladně očištěné razítko zvlášť.

Plněné čokoládové pralinky nejsou vůbec pracné, máte-li formičku na pralinky, díky které bude výsledek vypadat jako luxusní bonboniéra. Pak už stačí jen pořídit oblíbenou čokoládu a náplň, kterou mohou být například celé oříšky, sušené ovoce, marmeláda nebo krém běžně používaný na vánoční cukroví. Vyzkoušet můžete třeba kokosovou nebo netradiční perníkovou náplň.

Vynikajícím dárkem jsou i domácí čokoládové lanýže, které lze zároveň podávat jako originální vánoční cukroví.

Velmi oblíbené jsou i nejrůznější sladké likéry. K vánočním svátkům se hodí vaječný, karamelový, ořechový nebo tento připravený z ledových kaštanů.

Zbyly vám po pečení vánočního cukroví vyloupané vlašské ořechy? Naplňte jimi menší sterilizované zavařovací skleničky, zalijte tekutým lučním medem, uzavřete víčkem a máte skvělý dárek pro vaše blízké. Příprava zabere pár minut a domácí zdravý dárek jistě každý ocení.

Menší skleničky se vám budou hodit i na domácí nutellu vyrobenou z lískových oříšků, javorového sirupu a kakaa. Nemáte-li vlastní zdroj oříšků, vždy se vyplatí koupit na nutellu oříšky ve větším balení, kterým ušetříte až třetinu nákladů.

Chystáte se péct na Vánoce perníčky a máte dost času na extra kreativní jedlý dárek? Do tvorby perníkové chaloupky můžete zapojit vlastní fantazii a darovat přímo umělecké dílo.

Sada domácích ochucovadel

Máte ve svém okolí nadšence pro vaření? Pak mu jistě udělá radost vlastnoručně připravená sada různých ochucovadel pokrmů. Souprava může obsahovat:

  • ochucený olej nebo ocet: jednoduše do kvalitního rostlinného oleje přelitého do ozdobné lahvičky přidejte čerstvé i sušené bylinky (rozmarýn, tymián, bazalka,…), nechte asi 14 dní louhovat a sceďte. Důležité je bylinky před naložením důkladně omýt a dokonale osušit. Stejným způsobem lze ochutit například i kvalitní vinný ocet.
  • směs koření na různé druhy pokrmů (steaky, ryby, pečené kuře,…): nevíte-li si rady se složením, inspirujte se na etiketě běžně prodávaných kořenících směsí
  • domácí polévkové koření vyrobené z usušené kořenové zeleniny. Na to je čas právě teď
  • ochucenou sůl: lze na ni použít čerstvé bylinky, ale pro delší trvanlivost je lepší ji smíchat se sušeným kořením (česnek, oregano, bazalka, rozmarýn, tymián, chilli, citronová kůra,…), které pro uvolnění chuti a vůně nejprve rozemněte v dlani
  • voňavý cukr: do nádoby s krupicovým či třtinovým cukrem přidejte vanilkový lusk zbavený semínek, mletou skořici, kardamom, perníkové koření nebo kupovaný ovocný prášek a nechte v uzavřené sklenici za občasného zamíchání alespoň 14 dní před darováním
  • vanilkový extrakt: na přípravu super jednoduchý a pro milovníky pečení nedocenitelný

Nakládaná směs sýrů

Nakládaný hermelín je naprostou klasikou, ale při dnešních cenách už se stává skoro luxusním dárkem. Levnější a neméně dobrou a navíc originální variantou je naložení kostek různých druhů méně finančně náročných sýrů do slunečnicového oleje obohaceného o další chutě. Ideální je kombinace méně výrazného, slaného a aromatického sýra.

K méně výrazným patří třeba gouda nebo eidam, zástupce slaného najdete v sýru feta nebo levnějším balkánském, k aromatickým druhům patří sýr ementálského typu, romadúr nebo tvarůžky. Poslední dva zmiňované ovšem nemusí „rozdýchat“ každý a navíc se cenově vyrovnají hermelínu, proto je použití na uvážení dárce. Úspornější náhradou hermelínu je camembert, který při správném ochucení od dražšího příbuzného nerozeznáte.

Sýry jednoduše nakrájejte na kostky o velikosti strany asi 1,5 – 2 cm, ve sklenici proložte bobkovými listy, novým kořením, plátky cibule a česneku, chilli papričkami, sladkou paprikou a dalším oblíbeným kořením a zalijte slunečnicovým olejem tak, aby byly zcela ponořené. Sklenice s naloženými sýry nechte v lednici pootevřené a během dne s nimi několikrát zlehka klepněte o pevnou desku. Uvolní se tak zachycené bublinky vzduchu, které by mohly zkrátit trvanlivost sýrů. Poté pevně uzavřete.

Sýry je dobré nakládat těsně před Štědrým dnem, aby se správně uležely do oslav příchodu Nového roku, kdy jistě přijdou vhod.

Exkluzivní francouzské rillettes [rijet]

Na přípravu tohoto pokrmu nesoucího honosný název, který může zdobit dárkovou skleničku, nepotřebujete nic jiného než vepřový bůček, bílé víno a sůl, případně oblíbené bylinky a koření. Hodí se se třeba rozmarýn, tymián nebo bobkový list. Nezní vám seznam ingrediencí zrovna svátečně? Věřte, že vepřový rillettes je opravdová delikatesa, ze které bude obdarovaný nadšený. Pro delší trvanlivost je vhodné pokrm ve sklenicích zavařit.

Příprava na Vánoce během celého roku

Sezóna ovoce, zeleniny či hub vybízí k výrobě domácích produktů, se kterými můžete myslet i na vaše blízké. V období od jara do podzimu tak můžete nasbírat zásobu pampeliškového či bezového medu, nejrůznějších domácích sirupů, nakládaných hub, okurek a směsí zeleniny, rajčatového pyré, marmelád nebo kompotů. Také ovocný pečený čaj je zvláště v chladných dnech velice oblíbený. Tyto dárky ocení především ti, kteří nemají vlastní zdroje surovin na výrobu zavařených dobrot.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více