Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naprosto dokonalé sladké dobroty s borůvkami: Zkuste nepečený dort nebo tiramisu!
Zdroj: Toprecepty, micatone

Tak už jste na nich byli? Nepropásněte příležitost vyrazit do lesa s plecháčkem na sběr borůvek! Jejich sezóna se právě rozjíždí a většinou není těžké je najít. V české kuchyni borůvky slouží především pro výrobu moučníků. Vybrali jsme ty nejlepší výtvory našich autorů receptů, abyste se mohli inspirovat. Nám se při psaní tohoto článku doslova sbíhaly sliny!

Borůvkové dorty a koláče

Každý, kdo někdy vyrazil do lesa na borůvky, asi zná to svůdné mámení, kdy polovinu nasbíraných bobulek z plechového hrníčku sní, ještě než je donese domů. Co na tom, že má pak člověk modrou pusu, zuby i jazyk! Borůvky jsou nesmírně zdravé, plné vitamínů, důležitých antioxidantů a minerálů. Jsou sladké, dietní a skvěle ze nich pečou moučníky. Ale někdy nemusíte ani tu troubu zapínat, aby byl výsledek skvělý! Pokud fandíte nepečeným dobrotám, zkuste tento borůvkovo-jahodový dort. Je úžasný!

 
Skvělý je také nepečený cheesecake, na který vám stačí rozdrtit vaše oblíbené sušenky, například karamelové lotusky, smíchat drobečky s rozpuštěným máslem, směs pak vymačkat do dortové formy a polít ji tvarohem vyšlehaným s cukrem. Borůvky můžete přidat rovnou do tvarohu, nabo jimi dort ozdobit poté, co vám ztuhne. Borůvky a tvaroh, to je vůbec skvělá kombinace. Důkazem je třeba tento klasický pečený koláč:
 

Chcete-li pohostit celiaka, vrhněte se na borůvkové řezy bez lepku. Rozdíl v chuti nepoznáte!

Knedlíkovým typům rozhodně doporučujeme naplnit borůvkami tvarohové knedle. Toto typicky letní sladké jídlo milují děti i dospělí. Poslouží jako oběd, ale také jako dezert.

Snídaně na modro

Pokud jste si vy nebo vaši potomci zamilovali muffiny, patrně je děláte buď s kousky čokolády, anebo s borůvkami. Pro jejich sladkou chuť jsou právě borůvky do muffinů nejlepší, navíc jim dodávají vláčnost a svěžest. Pokud neznáte, určitě vyzkoušejte! 

 
Muffiny pak mohou sloužit jako moučník, svačina, ale také ke snídani. A když už jsme u té snídaně, co takhle někdy ve svátek nebo v neděli potěšit rodinu borůvkovými lívanci z podmáslí? Budou vás za to nosit na rukou, to slibujeme!
 

Trochu zdravější, ale o nic méně dobré jsou pak špaldové palačinky s kakaem, tvarohem a borůvkami.

Letní osvěžení

Horké letní počasí kromě úrody borůvek (a samozřejmě i jiného ovoce) přináší také sucho v ústech a někdy nevítanou bolest hlavy. Slunce a vysoké teploty, to si prostě žádá pořádné osvěžení! Dopřejte si ho díky božímu a jednoduchému borůvkovému smoothie.

Tradiční italské tiramisu je dalším typem nepečeného receptu, které navíc umí ochladit. Zkuste klasickou verzi ozvláštnit právě borůvkami a uvidíte, jak si pochutnáte.

Borůvky můžete také rozvařit s trochou cukru na lahodnou omáčku. Ta se pak dá použít jak na přelití ovocných knedlíků, tak třeba i na zmrzlinu (samozřejmě až poté, co trochu vychladne). My doporučujeme vyrobit k ní skvělou limetkovou panna cottu.

Tak co? Vybrali jste si? Věříme, že ano a přejeme dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více