Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uchovat oddenek zázvoru v pěkném stavu? Díky jednoduché metodě ho budeme mít stále po ruce
Zdroj: Pixabay, Joseph Mucira

Zázvor si v naší kuchyni našel pevné místo. Používá se při vaření, na dochucování pikantních jídel. Nastrouhaný zázvor můžeme v malém množství přidat do vydatné polévky, do guláše nebo pod maso. Své tradiční místo má ve vánočním drobném pečivu s názvem zázvorky. A nejčastěji z něho připravujeme nápoje.

Jaké jsou účinky zázvoru

Zázvor si můžeme běžně koupit, buď jako sušený prášek nebo jako oddenek, který se prodává v oddělení čerstvé zeleniny a ovoce. Oddenek zbavíme slupky a používáme podle potřeby. Podle Encyklopedie léčivých rostlin (Dr. George D. Pamplona-Roger) zázvor zlepšuje trávení a zmírňuje plynatost. Vyvolává pocení a doporučuje se při nechutenství a nadýmání, ovšem pouze v malém množství. Indové ho považují za afrodiziakum. Používá se často při bolestech v krku.

Jak uchovat zázvor

Koupený zázvor ve formě oddenku je poměrně trvanlivý, týden až dva nám snadno vydrží. Samozřejmě za předpokladu, že jsme koupili kvalitní zázvor, pěkný a beze stop plísní.

  • Obvykle ho používáme tak, že oddenek umyjeme a osušíme, poté si vždy kousek odkrojíme a zbytek necháme buď na talířku na lince, nebo v chladu v lednici. Používáme podle potřeby.
  • Pokud by ale u nás měl být zázvor delší dobu a používali bychom ho pouze zřídka, je lepší zázvor uložit do mrazničky. Je to velmi jednoduché - kořen oloupeme a nakrájíme podle plánovaného využití.
  • Pokud ho chceme používat do nápojů, nakrájíme oloupaný oddenek na tenké plátky, uložíme je do sáčku a odebíráme z mrazničky podle potřeby. 
  • Můžeme ho také pouze oloupat a zmrazit v celku (oddenek pouze rozdělíme na menší části). Až ho budeme potřebovat, tak si kousek nastrouháme a zbytek co nejrychleji vrátíme do mrazničky.
  • Další možností je nastrouhaný zázvor dát lžičkou do tvořítek na led a zmrazit. Zázvor můžeme zalít troškou vody, ale není to nutné. Aby tvořítka nezabírala zbytečně místo, po zmrznutí z nich zázvor vyklepneme a vložíme kostky do sáčku. Odebíráme je podle potřeby, obvykle na dochucení jídla.
  • Tip: Zázvor ke zmražení si koupíme za akční cenu, pak ho budeme mít vždy po ruce.

Zázvor v naší kuchyni

Zázvor používáme do jídel, která nepotřebují tepelnou úpravu, ale i do tepelně upravených pokrmů. Vybrali jsme na ukázku recept na kedlubnové zelí se zázvorem, který je doplněný o názorné video. V našem receptáři najdeme ale i další recepty se zázvorem - své uplatnění nachází především v čínské a indické kuchyni. Zázvoru vždy stačí přidat pouze malé množství.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie