Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčka z vlašských ořechů chutná skvěle.
Zdroj: freepik

Gruzínská kuchyně je známá svým unikátním a bohatým výběrem pokrmů, které jsou silně ovlivněny zeměpisnou polohou země, nacházející se na pomezí Evropy a Asie. Zdejší pokrmy jsou známy nejen svou pikantností a skvělou chutí, ale i použitím různých druhů bylin a koření. Omáčka satsivi není výjimkou.

Gruzínské pochoutky

Jedním z nejznámějších gruzínských jídel je chinkali, což jsou plněné těstoviny připomínající ruské pelmeně nebo italské tortellini. Náplň se obvykle skládá z mletého masa, cibule a jiných koření. Dalším populárním pokrmem je chachapuri, což je pečivo plněné sýrem, vejcem a dalšími ingrediencemi. Existuje mnoho různých variant, které se liší podle regionu, v němž se vytváří.
Gruzínská kuchyně je také známá svými pokrmy z jehněčího nebo hovězího masa, jako je shashlik (grilované maso na špejli) nebo khinkali (plněné těstoviny). Pokud jde o nápoje, Gruzie je významným producentem vína a pěstuje se zde několik unikátních odrůd hroznů. Tradiční gruzínské víno se obvykle fermentuje v hliněných nádobách zvaných kvevri.

Vegetariánské pokrmy

Přestože je gruzínská kuchyně bohatá na maso a mléčné výrobky, existuje také mnoho vegetariánských pokrmů, jako je pkhali (pasta z ořechů a zeleniny), badridzhani (plněné lilky) nebo lobio (pokrm z červených fazolí).

Omáčka z vlašských ořechů

Lahodné satsivi je tradiční gruzínský pokrm z vlašských ořechů, který se podává za studena, buď jako omáčka k vařenému kuřeti nebo krůtě, nebo jako samostatné jídlo. Výraz „satsivi“ původně v gruzínštině znamená „studený pokrm“, přesto chutná skvěle i za tepla.

Hlavními ingrediencemi omáčky jsou drůbeží maso, vlašské ořechy, cibule, česnek a různé druhy koření, jako je koriandr, modrá pískavice (je jednou ze složek gruzínské směsi koření khmeli sunelia) někdy i sušené okvětní lístky měsíčku lékařského. Často se připravuje během vánočních svátků a je považováno za základní pokrm gruzínské kuchyně.


Satsivi s kuřecím masem

Výbornou omáčku ke kuřeti připravíte z těchto ingrediencí: 500 gramů kuřecích prsou bez kůže a kostí, 200 g vlašských ořechů, 4 stroužky česneku, 1/2 čajové lžičky modré pískavice (lze nahradit adžikou), 1/4 lžičky skořice, 1/4 lžičky kajenského pepře, 1/2 středně velké cibule, 500 ml kuřecího vývaru, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Nejprve je třeba uvařit kuřecí prsa. Zatímco se kuře vaří, můžete začít připravovat omáčku.
  2. V misce smíchejte jemně mleté vlašské ořechy s prolisovaným česnekem a kořením. Promíchejte, aby se vše spojilo, a dejte stranou.
  3. Ve velké pánvi na středním ohni zahřejte asi lžíci oleje, poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Smažte ji, dokud nezesklovatí.
  4. Přidejte směs vlašských ořechů, česneku a koření a míchejte, dokud se nerozvoní, zhruba minutu.
  5. Přilijte kuřecí vývar a míchejte, dokud se vše nespojí. Směs přiveďte k varu a nechte vařit, dokud nezhoustne a mírně se nezredukuje. Bude to trvat asi pět až deset minut.
  6. Uvařená kuřecí prsa nakrájejte na několik silných plátků, které přidáte do omáčky.
  7. Pánev odstavte z plotny a nechte vychladnout. Poté pokrm přendejte do vzduchotěsné nádoby a uložte do ledničky. Nechte alespoň čtyři hodiny chladit.
  8. Servírujte dokonale studené, takový je totiž tradiční způsob konzumace kuřecího satsivi. Můžete je však podávat i teplé ihned po uvaření.

Náš tip: Modrou pískavici můžete koupit v e-shopech s potravinovými doplňky. Balení, obsahující 40 g, vás přijde na zhruba 50 korun.

Náš tip: Jinou úpravu kuřecích prsou s omáčkou můžete vyzkoušet podle našeho receptu.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více