Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory nemusejí sloužit pouze jako příloha či k zapékání. Jak dokázal Josef Maršálek, dají se perfektně využít i při sladkém pečení. Například v čokoládovém dortu, na který navíc jako zdobení použijeme klasické slané bramborové lupínky.

Vědecké zjištění

Jak populární cukrář vysvětlil v pořadu Buchty po ránu, brambory a čokoláda se milují. Jde totiž do slova a do písmene o chemii. „Vědci ve Švýcarsku přišli na to, že v každé ingredienci existují chuťové molekuly,“ sdělil Maršálek divákům pořadu České televize. „Když máte třeba naše dvě suroviny a podíváte se na jejich chuťové molekuly, najdete kusy řetězce, které jsou stejné nebo podobné. Pak je jasné, že ty dvě věci společně chutnají dobře,“ dodal.

Záhadné chipsy

Zároveň zdůraznil, že se v jeho receptu vlastně jedná o klasické třené těsto, do nějž se pouze přidají vařené brambory. Své moderátorské kolegyni Tereze Bebarové ovšem„zatajil“, že tím není s bramborami konec, ale že se použijí také ke zdobení dortu, a to ve formě tradičních solených chipsů. Dort tak dostane další speciální chuť.

Čokoládový dort s bramborami

Na přípravu dortu z netradičních surovin budete potřebovat: 280 g hladké mouky, 350 g cukru krupice, 250 g mléka, 2 vejce velikosti M, 200 g vařených brambor, 60 g kakaa, 225 g másla, 2 g soli, 2 g muškátového oříšku, 10 g vanilkové esence, 5 g jedlé sody, 100 g smetany na šlehání, bílou a hořkou čokoládu, kakaové máslo a solené bramborové lupínky.

Jak na to?

  1. Do mísy dáme máslo a cukr, přidáme i brambory vcelku. Pokud nebudete používat kuchyňského robota, brambory nastrouhejte.
  2. Mísu vložíme do robota, v němž za pomocí metly zhruba pět minut třeme hmotu.
  3. Do mísy přidáme vejce, kakao, sůl, muškátový oříšek, vanilkovou esenci a jedlou sodu.
  4. Na minutu opět vložíme do kuchyňského robota a necháme hmotu promíchat.
  5. Poté ještě ručně zamícháme stěrkou nebo vařečkou, přidáme mouku a mléko.
  6. Těsto nalijeme do kulaté formy, kterou nevymazáváme. Na dno vložíme pečicí papír.
  7. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzduch) a pečeme zhruba 40 až 45 minut.
  8. Dort vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Čokoládová poleva

V rendlíku přivedeme k varu smetanu ke šlehání, kterou nalijeme do misky, v níž máme připravenou hořkou čokoládu. Necháme ji deset až dvacet vteřin povolit, teprve poté rozmícháme dohladka metličkou.

Čokoládové chipsy

Na dozdobení si nachystáme překvapivé bramborové lupínky.

Postup:

  1. Ve vodní lázni rozpustíme bílou a hořkou čokoládu.
  2. Zvlášť v rendlíku si připravíme kakaové máslo, kterým se čokoláda bude ředit. Kakaového másla se do čokolády přidává 10 až 15%.
  3. Připravíme si slané bramborové lupínky, které namáčíme do čokolády s kakaovým máslem.
  4. Necháme okapat a obalené chipsy pokládáme na pečící papír.

Servírování dortu

Polevu nalijeme na prostředek dortu a pozvolna ji stěrkou nebo dortovým nožem rozetřeme po celé jeho ploše. Dozdobíme čokoládovými chipsy.

Rady slavného cukráře:

  • Na třené hmoty potřebujete všechny suroviny v pokojové teplotě, ideálně 22 až 25 stupňů.

  • Když máte všechny ingredience v pokojové teplotě, existuje metoda, pocházející z Anglie, které se říká all in. „Ta umožňuje, abyste všechny ingredience najednou dali do mísy a pomocí kuchyňského robota hmotu na plnou páru šlehaly,“ vysvětluje Maršálek.
  • S muškátovým oříškem opatrně, podle populárního cukráře jde o strašně zvláštní koření. „Je velmi aromatické, dodá pokrmům zvláštní chuť a velmi pomůže, ale nesmí se to přehnat,“ zdůrazňuje Josef.
  • Třené hmoty potřebuji pomalé pečení. Čím je vyšší vrstva hmoty ve formě, tím pomaleji pečeme. Nechceme totiž, aby se nám na začátku pečení udělá krusta.
  • Kakaového másla se do čokolády přidává 10 až 15%, tedy pokud máte 100 g čokolády přidáte 10 až 15 g kakaového másla.
  • K okapání čokolády z chipsů používáme vidličku nebo pinzetu.
  • Když máte zbytky bílé a hořké rozpuštěné čokolády, můžete je smíchat dohromady a vznikne vám mléčná.

Jak vznikal dort se zvláštními přísadami, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Čokoládový dort s bramborami

Ukázat 15 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Při přípravě dortu můžete použít nejen brambory, ale také třeba špenát. Podívejte se na náš videorecept:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více