Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vydatná polévka ze zeleniny pomůže zahřát v chladných dnech.
Zdroj: user14908974 / freepik

Podzimní dny s sebou přináší nejen chladnější počasí a zkracující se dny, ale také potřebu se zbavit pocitu zimy. Proto naše tělo často vyžaduje potraviny, které jej posílí a zahřejí. Je proto dobře vědět, které pokrmy nám mohou pomoci se lezavému a nepříjemnému počasí bránit.

Potřeby organismu

Podzim je roční období plné krásných barev, chladnějších dnů a dlouhých večerů, které si můžeme zpříjemnit šálkem teplého nápoje a chutným jídlem. Jak se teploty začínají snižovat, naše tělo přirozeně touží po teplejším a vydatnějším jídlu, které nás dokáže zahřát a poskytnout nám potřebnou energii. 

Koření a bylinky

Koření jako chilli, hřebíček, zázvor, pepř, česnek, kari nebo skořice mohou organismus zahřát díky složkám, které stimulují cirkulaci krve a metabolismus. To způsobuje, že tělo produkuje více tepla. Některé druhy koření, jako například chilli, obsahují látku zvanou kapsaicin, který vyvolává pocit tepla tím, že stimuluje receptory pro teplo na jazyku a v ústech. Tato stimulace pak pokračuje v těle a způsobuje zvýšení jeho teploty.

Kromě toho, třeba zázvor a česnek dokáží zahřát tělo díky svým protizánětlivým a antimikrobiálním vlastnostem, které pomáhají tělu bojovat proti nemocem a udržovat optimální tělesnou teplotu.

Kořenová zelenina

Například mrkev, řepa, pastinák nebo celer, jsou bohaté na vitamíny a minerály, které mohou pomoci posílit imunitní systém a zahřát tělo. Tato zelenina také obsahuje vitamín C a antioxidanty, které mohou pomoci chránit tělo před škodlivými volnými radikály a záněty.

Třeba celer také disponuje termogenními vlastnostmi, díky nimž může zvýšit tělesnou teplotu a zrychlit metabolismus, což pomáhá tělu spalovat více kalorií a generovat teplo. Kromě toho, konzumace teplého vývaru nebo polévky z kořenové zeleniny může rovněž pomoci zahřát tělo zevnitř, což je obzvláště užitečné v chladných zimních měsících.

Luštěniny

Luštěniny mohou zahřát organismus díky svému obsahu bílkovin, vlákniny a komplexních sacharidů. Tyto složky pomáhají udržovat stabilní hladinu krevního cukru, což vede k delšímu pocitu sytosti a zrychlenému fungování metabolismu. Ten pak může vést k zvýšení teploty těla. Navíc některé luštěniny, jako je například cizrna, obsahují látky, které mohou stimulovat cirkulaci krve. Nicméně, je důležité si uvědomit, že tento efekt je mírný a luštěniny by tedy neměly být považovány za hlavní zdroj tepla pro tělo.

Celozrnné obiloviny

Jsou bohatým zdrojem komplexních sacharidů, které organismus postupně využívá jako zdroj energie. Tento proces je spojen s metabolickou činností, při které dochází k výrobě tepla. Díky pomalému uvolňování energie z celozrnných obilovin se tělo déle zahřívá. Navíc, celozrnné obiloviny obsahují dostatek vlákniny, která zlepšuje trávení. Proces trávení sám o sobě také produkuje teplo.

Ořechy a semena

Tyto potraviny obsahují vysoký obsah tuků a bílkovin, které jsou náročné na trávení a tím pádem organismus zahřívají. Tělo musí vynaložit více energie na jejich strávení, což vede k zrychlení metabolismu a vyšší teplotě těla. Navíc, některé ořechy a semena, jako jsou vlašské ořechy nebo lněná semena, obsahují omega-3 mastné kyseliny, které mohou podporovat termogenezi, proces, při kterém tělo produkuje teplo spalováním kalorií.

Zdroje informací:

hvrxsolutions.com - Nutritious Foods to Keep You Warm In Cold Weather

healthshots.com - 9 foods to keep your body warm in winter

tastemade.com - 7 Food And Drinks Scientifically Proven To Warm You Up (And One That Won’t)

Náš tip: Zahřejte se skvělou dušenou mrkví podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více