Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený celer v lahůdkovém droždí je skvělým jídlem na podzimní večeři.
Zdroj: freepik

Celer obalovaný v lahůdkovém droždí je zajímavým a zdravým receptem, který si můžete připravit jako předkrm nebo lehkou večeři. Celer je bohatý na vlákninu a vitaminy a v kombinaci s lahůdkovým droždím, které je výborným zdrojem B vitaminů, vytváří skvělé spojení.

Zdravá zelenina

Celer je velmi populární a užitečná zelenina, která se používá v mnoha kuchyních po celém světě. Je bohatý na vitamíny A, K a C, stejně jako na další důležité minerály jako draslík a mangan. Také je nízkokalorický a obsahuje velké množství vody, což ho činí skvělou potravinou, pokud se rozhodnete, že chcete zredukovat svou váhu.

Do polévek i smoothie

Celer se často používá v salátech pro svou křupavost a mírně nasládlou chuť. Je základní ingrediencí v mnoha polévkách, jako je kuřecí polévka, krémová celerová polévka nebo italská minestrone.

Celer, hlavně ten řapíkatý, je také skvělý pro přípravu zelených smoothie, tím, že je bohatý na vodu a vitamíny je ideální pro detoxikační nápoje. Při použití celeru v kuchyni je důležité si uvědomit, že i listy jsou jedlé a mají výraznou chuť. Stejně jako třeba květák se dá celer také smažit. Obzvláště v kombinaci s lahůdkovým droždím se jedná o skvělý předkrm i přílohu k masu.

Speciální droždí

Lahůdkové droždí je speciální druh droždí, které se používá v gastronomii. Jedná se o kvasinky, které jsou bohaté na vitamíny a minerály, zejména na vitamíny skupiny B. Lahůdkové droždí má charakteristickou chuť a vůni. Často se používá jako zdravější alternativa k sýrům nebo jako chutný doplněk do polévek, omáček, salátů, těstovin a různých vegetariánských a veganských jídel.

Doplněk stravy

Může být také použito jako doplněk stravy pro lidi, kteří mají ve stravě nedostatek vitamínů skupiny B. Lahůdkové droždí se obvykle prodává v práškové nebo vločkové formě a je možné ho koupit v obchodech se zdravou výživou nebo v některých supermarketech. Cena za 150 gramů se pohybuje kolem 70 korun.

Smažený celer v lahůdkovém droždí

Na chutný smažený pokrm budete potřebovat tyto ingredience: 1 velký celer, 1 hrnek lahůdkového droždí, 1 hrnek hladké mouky, 1 vejce, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř a olej na smažení. Na dip: 180 g řeckého jogurtu, 2 lžíce majonézy, šťáva z půlky citronu, 2 stroužky česneku, 1 lžička čerstvého kopru nebo petržele, sůl a pepř.
Jak na to?

  1. Celer oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, asi centimetr tlusté. Plátky osolte a nechte je asi 15 minut odpočívat, aby trochu změkly.
  2. Mezitím si připravte dip. Ve středně velké míse smíchejte řecký jogurt a majonézu. Přidejte šťávu z citronu a prolisovaný česnek. Osolte a opepřete podle chuti. Přisypte čerstvý kopr nebo petržel a dobře promíchejte. Nechte dip odležet v lednici.
  3. V míse smíchejte lahůdkové droždí a mouku. Přidejte špetku soli a pepře. Ve druhé míse rozšlehejte vejce s olivovým olejem.
  4. Každý plátek celeru nejprve obalujte ve směsi vajec a oleje, poté ve směsi mouky a droždí. Ujistěte se, že jsou plátky z obou stran dobře obalené.
  5. Ve velké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte plátky celeru a smažte je dozlatova, asi 2-3 minuty z každé strany.
  6. Hotové plátky celeru přeneste na talíř s papírovými ubrousky, aby se odstranil přebytečný olej.
  7. Podávejte teplé jako předkrm nebo přílohu.
     

Náš tip: Z celeru si můžete vytvořit i skvělou pomazánku. V našem videoreceptu se dozvíte postup:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více