Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkev ve sladkokyselém nálevu je perfektní ingrediencí k dalšímu zpracování.
Zdroj: freepik

Mrkev se díky své sladké chuti stala oblíbenou i mezi nejnáročnějšími strávníky – dětmi. Navíc je zdraví prospěšná, a tak je důležité, abychom ji konzumovali celoročně. Nemusí to však být vždy v syrovém stavu, můžeme si totiž mrkev velmi jednoduše zavařit.

Zelenina pro mnoho použití

Díky tomu, že je mrkev vhodnou surovinou pro slanou i sladkou kuchyni, je dobré využívat její přednosti různorodě. Syrová se hodí například do skvělého dortu s krémem, perfektní i je dušená k masu. Pokud se ovšem rozhodneme mrkev zavařovat, musíme počítat s tím, že jí přidáme novou, speciální chuť.

Chuť navíc

Sladkokyselý nálev, který známe spíše z nakládaného zelí či okurek, totiž z mrkve udělá surovinu, která se bezvadně hodí třeba do polévek, kterým přidá „něco navíc“. Použít se dá také do salátů, v nichž svou sladkokyselou chutí může nahradit zálivku z octa, cukru a vody.

Cukr a vitaminy

Kromě toho, že syrová mrkev chutná sladce, čímž je přístupnější i pro ty nejmenší, obsahuje také mnoho vitaminů, vlákniny a minerálů. Ve velké míře je v ní obsažen cukr, převážně ve slupce, a proto si hlavně diabetici musejí dávat pozor na přehnanou konzumaci mrkve. Odborníci doporučují jíst mrkev včetně dobře omyté slupky, pozdní kusy by se měly oloupat.

Mrkev ve sladkokyselém nálevu

Na přípravu sklenice sterilované mrkve (1 ½ litru) budete potřebovat: 2 svazky čerstvé mrkve, 30 g soli, 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, ½ menší cibule, 0,4 l jablečného octa, 150 g cukru a 1 ½ litru vody.

Jak na to?

  • Mrkev řádně očistíme a nakrájíme na kolečka.
  • V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Vložíme do ní mrkev a necháme vařit zhruba 15 minut.
  • Mezitím si v další nádobě připravíme nálev – do1 ½ vody přidáme ocet a cukr a necháme povařit.
  • Mrkev scedíme a naplníme ji do zavařovacích sklenic. Přidáme koření a na měsíčky nakrájenou cibuli.
  • Sklenice naplníme horkým nálevem a zavřeme víčkem.
  • Sterilujeme v zavařovacím hrnci při teplotě 100 °C zhruba 45 minut.

Náš tip: Mrkev můžete pochopitelně zavařovat i oškrábanou. Zbavíte se však části její sladkosti, která se ukrývá právě ve slupce, stejně jako vitamin A či draslík.

Zkuste si uvařit dušenou mrkev podle našeho videoreceptu. Budete překvapeni, jak skvělý tento pokrm může být: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více