Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

ořechy v karamelu
Zdroj: Pixabay, Einladung_zum_Essen

Milujete zkaramelizované ořechy? Můžete si je připravit i doma, a přitom ušetřit. Vlašské, lískové i třeba kešu. Zamlsat si tímto způsobem mohou i milovníci semínek.

Domácí zkaramelizované ořechy

Chutnají vám slaďoučké karamelové ořechy? Pokud chystáte různé adventní kalendáře, můžete je přidat i do nich. Připravit si je doma přitom není nic složitého a v základu potřebujete kromě ořechů jen dvě suroviny: cukr a vodu. Abyste si skutečně pochutnali, potřebujete něco trochu víc, než je polít karamelem. Zjistěte, jak na to.

Co potřebujete na karamelizované ořechy

Potřebujete ořechy, je jedno jaké, využít můžete všechny. Ale pokud máte doma vlastní vlašské, případně lískové ořechy, bude celý proces levnější. Kromě toho potřebujete karamel, tedy cukr a vodu. Cukr můžete vzít klasický, třtinový je trochu voňavější. K tomuto základu můžete přidat i různé koření. Ať už je to skořice, kardamom, vanilka, nebo třeba špetka chilli pro milovníky ostřejších chutí. Oblíbená je také sladko-slaná chuť, pak využijete špetku soli.

Jak na zkaramelizované ořechy

Na přípravu karamelizovaných ořechů si připravte: 200 g ořechů, 3 lžíce cukru, asi 125 ml vody. Jak na to? Výroba karamelu je snadná. Na pánvičce si připravte cukr, který pokropte vodou a promíchejte. Bez vody by mohlo dojít k připalování u dna. Přidáním vody cukr karamelizuje déle a za vyšší teploty. Nepřipaluje se a nedochází ke krystalizaci. Během procesu se voda vypaří.

Nakonec takzvaně cukr „nitkuje“. To poznáte tak, že když si opatrně vezmete chladnoucí kapku cukru mezi dvě lžičky a oddalujete je od sebe, cukr vytvoří nit. Ta se hned přetrhne. Do pánvičky přidejte ořechy a za stálého míchání je nechte zkaramelizovat. Míchejte ořechy tak, aby nebyly k sobě přilepené a taky pozor, aby se nespálily, v horkém cukru to jde snadno. Proto se ani nedoporučuje ořechy předem pražit, spálily by se ještě rychleji. Tuto chybu občas amatérští kuchaři dělají a ořechy pak zhořknou. 

Hotové ořechy přendejte na pekáč, vyložený pečicím papírem, a nechte je vychladnout. Díky papíru půjdou ořechy snadno odloupnout. Zkaramelizované ořechy skladujte v uzavřené nádobě, ideálně v místě s chladnější teplotou, a spotřebujeme do měsíce.

Můžete si přichystat pouze ořechy v karamelu, ale také jim můžete dodat ještě více vůně a chuti. Připravte si lahodné karamelizované ořechy s kořením.

Sladké karamelizované ořechy můžete využít ke zdobení cukroví a dezertů.Dejte je na zmrzlinové, nebo třeba ovocné poháry, ozdobte s nimi slavnostní dorty. Stejně výborná jsou slunečnicová nebo dýňová semínka v karamelu, která si připravíte obdobným způsobem.

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Světový den koktejlů

Světový den koktejlů

Světový den koktejlů se poprvé slavil v roce 1999 v České republice, zasadil se to barman a publicista Alexander Mikšovic, který koktejly nejenom… Číst více

Den nápoje Margarita

Den nápoje Margarita

Tento původně mexický koktejl, který můžeme ochutnat hned v několika verzích, patří mezi 10 nejoblíbenějších drinků na světě. Pokud si margaritu… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více