Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé saláty z podzimní zeleniny nebo luštěnin. Dáte přednost dýni, řepě nebo čočce?
Zdroj: Pixabay, DanaTentis

Chcete jíst zdravě a nezapomínat na dostatek zeleniny, ale v chladném počasí zkrátka na saláty chuť nemáte? Když je venku zima, tak nějak podvědomě vyhledáváme něco na zahřátí. Ani salátů se ale na podzim nemusíte vzdávat, jen prostě volte jiné než v létě. Třeba ty, které lze servírovat i teplé.

Dýně patří nejen do polévky

Ideální podzimní surovinou do salátů je pečená dýně. Pečením totiž získává lepší a intenzívnější nasládlou chuť, s níž se báječně snoubí třeba zálivka z balzamikového octa. Dýně je univerzální zeleninou, která se hodí k úpravě naslano i nasladko. Do salátů je lepší dýně hokaido, jejíž předností je, že se nemusí loupat. Případně můžete vsadit i na dýni špagetovou nebo muškátovou. Dýni je nejlepší péct rovnou s bylinkami, kořením, česnekem nebo cibulí, při pečení se všechny chutě krásně spojí. Před pečením nejprve dýni omyjte a pokud nepoužíváte hokaido, tak i oloupejte. Poté ji rozpulte a vydlabejte semínka. Dýni nakrájejte na větší kostky a dejte do mísy. Zakápněte ji lžící olivového oleje, osolte, opepřete, vmíchejte bylinky (hodí se nejlépe tymián nebo oregano) a dobře promíchejte.

Dýni pečte v troubě rozehřáté na 200 °C asi 35 až 40 minut dozlatova. Upečená dýně se pak výborně kombinuje třeba s ořechy, rukolou, s čerstvým nebo plísňovým sýrem, luštěninami nebo karamelizovanou cibulkou. Vyzkoušejte třeba salát se sýrem feta a granátovým jablkem. Připravte si: 400 g dýně, 150 g opražených dýňových semínek, 1 lžičku sezamových semínek, 1 lžičku mletého římského kmínu, 1 lžíci opražených a nahrubo rozdrcených semínek koriandru, ½ lžičky kajenského pepře, 1 lžičku uzené papriky, 1 červenou cibuli, kapku červeného vinného octa, 1 polévkovou lžíci sumaku, špetku cukru, 150 g salátových listů, 150 g sýra feta, hrst opražených pistácií, 1 malé granátové jablko a 60 ml olivového oleje. Dýni upečte v troubě doměkka. V hmoždíři rozdrťte dýňová a sezamová semínka, pak vmíchejte kmín, koriandr, kajenský pepř a uzenou papriku. Červenou cibuli nakrájejte na co nejtenčí plátky. Smíchejte ji s červeným vinným octem, sumakem, cukrem a špetkou soli a nechte alespoň 30 minut odležet. Upečenou dýni promíchejte se směsí semínek a koření a ještě zapečte 5 minut. Salátové listy promíchejte s cibulí a olivovým olejem a naaranžujte je na talíře spolu s dýní. Salát posypejte rozdrobenou fetou, jádry granátového jablka a pistáciovými oříšky.

Vylepšete salát chutí pečené řepy

Další oblíbenou zimní a podzimní zeleninou, která se výborně hodí do teplých salátů je červená řepa. Mladé menší řepy se dají používat i syrové jen nastrouhané, větší je lepší předem upéct nebo uvařit. Pečení je mnohem lepší, díky ní má řepa výraznou, sladkou a trochu kouřovou chuť. Oloupanou řepu můžete buď zapéct jako dýni nakrájenou na kousky a smíchanou s olejem, balzamikovým octem a bylinkami. Nebo celou řepu ještě ve slupce zabalte do alobalu a vložte ji do trouby vyhřáté na 220 °C. Jen počítejte s tím, že se takto peče poměrně dlouho. Záleží na velikosti, ale těm větším může trvat až dvě hodiny, než změknou, jak je potřeba. Upečenou řepu pak můžete použít třeba do salátu s mrkví a cizrnou. Ingredience na salát jsou: 3 vařené nebo pečené červené řepy, 3 mrkve, 1/2 červeného zelí, 1 konzerva cizrny, 1 pomeranč, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1/4-3/4 lžičky kajenského pepře, 1/2 lžičky soli, 2 hrsti čerstvého koriandru, 1/2 šálku kešu oříšků, 1/4 šálku sušených nasekaných meruněk, sůl a pepř podle chuti. Mrkev, zelí a červenou řepu nastrouhejte a vložte do velké mísy. Přidejte okapanou cizrnu. Kešu oříšky nasekejte nahrubo a přidejte do mísy spolu s nasekanými meruňkami. Vše dobře promíchejte. V malé misce smíchejte šťávu z pomeranče, olivový olej, kajenský pepř a sůl. Salát pokapejte zálivkou a promíchejte. Koriandr nasekejte najemno a také ho vmíchejte do salátu, trochu si ho nechte na ozdobu.

Salát s čočkou zasytí i jako hlavní jídlo

Pokud saláty považujete jen jako přílohu k masovému pokrmu, věřte, že ty z luštěnin vás spolehlivě zasytí i jako samostatný chod. Do salátů se nejlépe hodí druhy čočky, které dobře drží tvar a nerozvaří se na kaši, jako je tomu v případě třeba červené čočky. I ona se ovšem do salátů používá. Její předností je, že ji ze všech druhů nejrychleji uvaříte. Nejvhodnější je do salátů je ale černá čočka beluga nebo francouzská zelená čočka. Čočkové saláty výborně dochutí třeba hořčičná zálivka, miso pasta nebo třeba tahini dresink. Můžete je vylepšit sýrem nebo houbami a na maso ani nepomyslíte. Nalákáme vás třeba na salát s fazolkami a žampiony?  Budete potřebovat: 2 lžíce dijonské hořčice, 100 g polníčku, 20 g bazalky, 2 citrony, 160 g mražených zelených fazolek, 300 g žampionů portobello, 200 g klasických žampionů, 160 g zelené čočky typu puy, 2 stroužky česneku, 80 g vyzrálého čedaru a 60 g směsi semínek. Předehřejte troubu na 200 °C. Čočku propláchněte a uvařte v hrnci s osolenou vodou podle návodu na obalu doměkka. Mezitím nakrájejte žampiony na plátky nebo na kousky. Všechny houby dejte na plech, pokapejte je olivovým olejem a pořádně osolte a opepřete. Vložte plech do trouby na 15-20 minut, dokud houby nezkaramelizují a nezezlátnou. Česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Smíchejte nasekaný česnek, dijonskou hořčici a šťávu z 1 citronu se 4 lžícemi olivového oleje. Dochuťte špetkou soli a pepře. Zbylý citron nakrájejte na plátky a bazalku nasekejte nadrobno. Čedar nastrouhejte. Jakmile je čočka téměř měkká, přidejte do hrnce zelené fazolky a krátce je povařte. Vodu slijte a propláchněte vše studenou vodou. Čočku a fazolky přendejte do velké mísy. Přidejte karamelizované houby, polníček, nasekanou bazalku, polovinu strouhaného sýra a citronovo-hořčičnou zálivku. Dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Salát posypejte zbylým strouhaným sýrem a semínky a ozdobte plátkem citronu.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více