Husí stehna v šouletu

zizala Kuchařka: zizala

Drůbeží maso 19 názorů

Suroviny

4 husí stehna
sůl
kmín
150 g suchého hrachu (moje vybíravá rodina ovšem jako jedinou luštěninu akceptuje cizrnu, dala jsem tedy tu)
150 g krup
1 větší cibule
2 stroužky česneku
majoránka
pepř.
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den předem několikrát propláchneme kroupy a namočíme je do čisté vody. Hrách přebereme a namočíme zvlášť. Druhý den ke kroupám přidáme lžíci sádla, sůl a kmín a uvaříme doměkka. Hrách vaříme ve stejné vodě, v které se namáčel, k napůl uvařenému teprve přidáme sůl a dovaříme doměkka. Obojí po uvaření scedíme.

  2. Stehna očistíme, osolíme a posypeme kmínem. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou, zakryjeme víkem a pečeme v troubě na 200°C hodinu. Pak víko odkryjeme, stehna pořádně propícháme vidličkou, slijeme sádlo, které pustila. Zvýšíme teplotu na 230°C a pečeme asi půl hodiny do úplného změknutí. Občas zkontrolujeme, podle potřeby podlijeme a povrch přeléváme výpekem.

  3. Na odlitém husím sádle usmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, Smícháme s kroupami a hrachem, ochutíme majoránkou a česnekem utřeným se solí. Směs vložíme do pekáče vymazaného husím sádlem, navrch položíme upečená stehna, trochu polijeme výpekem a krátce (asi 15 minut) zapečeme při 250°C. Delším pečením by se maso i směs vysušily.

  4. Podáváme s dušeným kysaným zelím.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 159 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Husí stehna v šouletu

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Olda: Sádlo (nebo jiný tuk) ke kroupám se přidává proto, aby se nepřichytily ke dnu, mají k tomu sklony :-8

    Pokud má někdo pochyby o mém postupu přípravy šouletu, může nahlédnout do kuchařky Anuše Kejřové a Kuchařky naší vesnice :-p

    Odpovědět

  • Olda Olda(neregistrovaná)

    Paul Sulc: V minulosti šoulet se vařil hrách a kroupy odděleně, protože se používal hrách zelený neloupaný a ten se vaří mnohem déle než kroupy, pokud má někdo odzkoušeno, že potřebná doba na uvaření hrachu a krup je stejná, tak proč ne, klidně vařit společně. :-8

    Odpovědět

  • Olda Olda(neregistrovaná)

    V minulosti šoulet se vařil hrách a kroupy odděleně, protože se používal hrách zelený neloupaný a ten se vaří mnohem déle než kroupy. ale nechápu proč sádlo při vaření, když tu voda potom scedím / za stálého míchání do kanálu/ . pokud má někdo odzkoušeno, že potřebná doba na uvaření hrachu a krup je stejná, tak proč ne, klidně vařit společně. Osobně v šouletu zapékám i předem pečené kotlety - šikmo zastrčené do hmoty a přelité výpekem. :yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    Paul Sulc:
    Píšete o tradičním receptu :yes:
    No, tento recept má s tím vaším společné suroviny...:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Paul Sulc: Kroupy, zvláště když jsou předem namočené, se rozhodně nevaří 2 hodiny. Většinou za 1/2 až 3/4 hodiny jsou vařené ;-)

    Odpovědět

  • Paul Sulc Paul Sulc

    Je to klasicky soulet, jak se zda. Je velice doby, delal jsem to z kuretem i krocanem. Jen tu je pro ne zahada: proc ten hrach a kroupy musim varit kazde zvlaste, kdyz oboji vezme stejne, asi dve hodiny. Proc ne v jednom hrnci? Vi to vubec nekdo, nebo je to jen takova starodavna tradice.

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Moc pěkné stehýnko, nechala bych se také pozvat:-D:yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Krása :yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    maris: V tom případě děkuju i Tobě za milý komentář :-K

    Odpovědět

  • maris maris

    zizala: mně se taky líbí<3:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Děkuji všem, komu se recept líbí :-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    zizala: NÁDHERA!!!

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    hosta: Zřejmě se používaly luštěniny, které se v místě víc pěstovaly. U nás se hodně pěstoval hrách. Když jsem zkoušela šoulet poprvé, byl s hrachem a byl skvělý. Cizrna je starodávná rostlina, předci ji znali a říkali jí cízrle, dokonce bych řekla, že s cizrnou byl šoulet ještě chutnější než s hrachem

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Líbí se mi receptík,nemám vzpomínku,jsem z velkoměsta,vždy jsem o tom jen slyšela;-),ale na takovou hostinu bych se nechala pozvat:-*;-):yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta

    To je i moje vzpomínka:-) - jen si matně vzpomínám, že babička snad dávala fazole, ne hrách, byla to dobrota, v životě jsem to nevařila;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: husí stehna husí stehna v šouletu husí šoulet husí stehna recepty šoulet z cizrny husí stehna recept husa s šouletem šoulet s husou husí stehno recept na husí šoulet husi stehno na souletu husy stechno recept na husí stehna pečené husí stehno, šoulet husí stehna v šoulet husí v šouletu kuřecí stehno v šouletu husí stehno v šouletu cízrle pečené kroupy s hrachem

Zapomněl/a jsem heslo