Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená husa je nejtradišnějším jídlem na svátek svatého Martina.
Zdroj: Toprecepty.cz

Husí speciality, mladé Svatomartinské víno, muzika a hodování! Tento víkend se v Praze máte na co těšit! Přinášíme velký přehled míst, kde si můžete v Praze svatomartinské hody užít nejlépe.

Co můžeme čekat

Svatomartinské menu často zahrnuje husí polévku, takzvaný kaldoun, pečenou husu s červeným zelím a houskovým knedlíkem a na závěr tradiční české dezerty jako je ovocný štrůdl nebo svatomartinské rohlíčky. K jídlu se podává svatomartinské víno, které je prvním vínem nové sklizně. 

Ani Praha v tomto ohledu nezůstává pozadu, podívali jsme se na nabídku restaurací i trhů a zmapovali pro vás, kam stojí za to zajít. Míst, kde se bude slavit příchod svatého Martina, je samozřejmě více, berte tento přehled tedy jako inspirativní. Následující podniky nebo akce nás nejvíce zaujaly.

Svatomartinské slavnosti a pečená husa na náplavce

Na farmářských trzích Na Náplavce se jako každý rok konají 11. 11. 2023 Svatomartinské husí slavnosti. Co vás čeká? Pečená husa se zelím a knedlíkem, mnohé další husí speciality i svatomartinská vína od českých a moravských vinařů.
Akce probíhá od 10 hodin a končí ve 21 hodin. Doprovázet ji bude i živá hudba v podobě klasické cimbálovky.
A samozřejmě bude v nabídce i čerstvá husa ke koupi pro hodování doma. Více o akci najdete na facebookové události zde

Svatý Martin u Červeného jelena 

V restauraci Červený jelen na Praze 1 můžete ochutnat klasiku, polévku kaldoun s nudlemi a pivním rohlíkem, dále husí paštiku a celou pečenou husu. Naším tajným tipem jsou buchtičky s husím sádlem, povidly a rumovou omáčkou! Akce se v restauraci koná 11.-12.11. 2023, tak si to nenechte ujít! 
Více informací najdete zde

Svatomartinské slavnosti na náměstí Jiřího z Poděbrad

Na „Jiřáku“, oblíbeném místě konání farmářských trhů, se lidé v sobotu 11. listopadu mohou těšit na setkání s hudbou a ochutnávkou husích specialit a mladých vín z českých, moravských a slovenských vinic. 
Pro děti budou připraveny pohybové aktivity, hobby horsing a kreativní dílny. Svatý Martin se objeví na náměstí v průběhu odpoledne. Akce trvá od 8 do 19 hodin.

Svatomartinské hody Na Slamníku

Ve stylové restauraci Na Slamníku v pražské Bubenči můžete ochutnat kachní játra s omáčkou z portského vína, husí kaldoun se žemlovými knedlíčky, samozřejmě pečenou husu se zelím, dále trhané husí maso v lokši a jako dezert lokše s povidly.

Jestli si někde budete připadat jako u babičky, pak je to právě tady. Stylový interiér, staročesky dekorované talíře a usměvavý personál vás hodí do pohody. Více najdete zde.   

Letenská husa a košt svatomartinského vína

Již 15. ročník Letenské husy a koštu svatomartinského vína nabídne 11. 11. 2023 bohatý program. Před Národním zemědělským muzeem ochutnáte svatomartinské delikatesy i víno, poslechnete si cimbálovku, malí návštěvníci určitě uvítají účast na různých dílnách.

V 11 a 12 hodin si budete moci prohlédnout a pohladit starokladrubské koně, které vám představí strážmistři Městské policie Praha. Na muzejním dvoře budete moci ochutnat svatomartinskou husu a kaldoun, připravený Asociací kuchařů a cukrářů ČR.

Tiskárna Jindřišská 

V restauraci Tiskárna Jindřišská můžete nyní ochutnat drůbeží kaldoun, jako předkrm jsou vhodná grilovaná husí játra, hlavním chodům dominuje pečené husí stehno se zelím a žemlovými knedlíčky. A nechybí ani dezert v podobě staročeského koláče. Více zjistíte zde

Svatomartinské slavnosti a pečená husa na Kubáni

Letošní 10. ročník festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa, který je tradičně pořádán na Rašínově nábřeží, se letos koná na dvou místech. První část se uskuteční v Holešovicích na farmářském trhu Heřmaňák na Řezáčově náměstí a druhá část ve Vršovicích na farmářském trhu Kubáň.

Na obou trzích bude pečená husa s knedlíkem a se zelím, ale zejména na Kubáň je potřeba dorazit včas, někdy bývá brzy vyprodáno! Na každém z míst se také představí tři moravská vinařství s letošním ročníkem mladých vín.

Pivovar Vojanův dvůr 

Pivovar Vojanův dvůr nabízí husí játra na víně, kaldoun s játrovými knedlíčky, konfitované husí stehno s červeným zelím a bramborovými plackami a jako sladkost bramborové přesňáky na másle s mákem a povidly.

Restaurace U Tellerů

Tenhle podnik nabízí skutečné delikatesy. Například netradiční foie gras créme brulée, drůbeží kaldoun s žemlovými knedlíčky, husí stehno pečené na kmíně a kynutý koláč s povidly, tvarohem a mákem. Celou nabídku včetně cen najdete zde

Česko-slovenský Husí pochod 

Již po deváté se letos můžete těšit na recepty z Čech a Slovenska, které podle pořadatelů akcí v Praze nemají konkurenci. Zdrojem inspirace jsou nejen tajné prvorepublikové recepty, ale především tradice slovenského Grobu, kde se husí pokrmy podávají již přes sto let.

K husám se budou servírovat autentické slovenské domácí lokše, bílé i červené zelí a různé druhy domácích knedlíků. Na menu nebudou chybět ani pravá Grobská husí játra podávaná v lahodném vývaru. Akce je od 4. listopadu do 26. listopadu 2023 a pořádá ji restaurace Selský dvůr, více zjistíte zde

Je vám to pořád málo, nebo jsou výše zmíněné podniky či akce mimo vaši vyhledávanou pražskou lokalitu? Pak nabízíme ještě rychlý přehled míst, kam ještě stojí za to během svatomartinského posvícení zajít. 

  • Restaurace Liandra. Podnik na Novém městě nabízí italské svatomartinské menu s paštikou z husích jater, husím prsem sous-vide s kaštanovým rizotem a husí omáčkou a pečeným husím stehnem s červeným jablečným zelím a opečenými noky.
  • V restauraci U Prince si můžete vychutnat husí kaldoun se špekovými nočky, konfitované husí stehno s bramborovo-slaninovou rolkou a červeným zelím nebo jablko v županu s rumovo-rozinkovou zmrzlinou.
  • Restaurace Hoffmeister na svatého Martina reaguje podzimním menu s husím rillettes, kaldounem, konfitovaným kachním stehnem s bramborovými trhanci a švestkovým demi-glace a bramborovými lokšemi s hruškovými povidly.
  • V Obecním domě si můžete dát klasiku - husí paštiku, kaldoun s játrovými knedlíčky a nudlemi, pečené husí prso nebo stehno s mandlovou nádivkou a kynuté knedlíky s karamelizovanými švestkami a mákem.
  • V restauraci Mincovna se podává husí paštika, drůbeží kaldoun, pečené husí stehno s červeným zelím a variací knedlíků a staročeský koláč.
  • Restaurace Esprit nabízí husí rillettes, kaldoun s játrovými knedlíčky, konfitované husí stehno s červeným zelím a bramborovými plackami a višňový crumble se zmrzlinou, mandlemi a čokoládou.
  • Restaurace RED Pif nabízí husí kaldoun, restovaná husí játra, husí rillettes, bramborové knedlíky s husím masem, husí roláda, žaludky v houbové omáčce se špeclemi, hruškový crumble nebo švestkové ravioly s mákem.
  • V bistru Další kus na Korunní ulici se dnes a zítra podávají speciální slané svatomartinské husí frgále. Jeden kousek stojí 145 Kč.  

Náš tip: Pokud pečete husu či kachnu doma, udělejte si k ní podle našeho videoreceptu i skvělé lokše:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více