Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné bramborové knedlíky 3 x jinak: Uzené s cibulkou je klasika, náplň z bylinek má svěží chuť a ta houbová překvapí jemností
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Plněné bramborové knedlíky sypané osmaženou cibulkou jsou oblíbeným jídlem. Klasické jsou ty s uzeným masem, ale i proč nezkusit i jiné, možná netradiční náplně? Máme pro vás tipy, jak na to.

Co je třeba na plněné bramborové knedlíky

Na plněných knedlících si pochutnávají děti dospělí. Tyto knedlíky mohou být sladké, ale i slané. A právě na druhou variantu se dnes podíváme. Připravit bramborový knedlík není tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Potřebujeme jen ty správné brambory. Na bramborové knedlíky jsou ideální brambory varného typu C, který je moučnatější. Brambory je třeba uvařit ve slupce. Kromě toho je potřeba hrubá mouka. Někdy se přidává bramborový škrob nebo dětská krupička. Dále je potřeba sůl a vejce. Těsto musíme zpracovat rychle, protože jinak řídne. Včas přichystáme náplň, aby se na ni nečekalo.

Ke knedlíkům se podává osmažená cibulka, dušené zelí, hodí se ale i špenát, nebo třeba řepa.

Jak připravit těsto na plněné knedlíky

Na těsto je třeba 500 g brambor (varný typ C), 220 g hrubé mouky, lžíci solamylu, 1 vejce, a lžičku soli. Jak na to? Brambory uvařte ve slupce ve slané vodě do měkka. Po uvaření je nechte vystydnout, nastrouhejte najemno a smíchejte s ostatními ingrediencemi do těsta. Vyválejte váleček, odkrajujte z něj stejně velké kousky. Z nich vytvořte placky. Doprostřed dejte náplň, zabalte těsto a vytvarujte knedlíky. 

Co udělat, aby se knedlíky neslepily

Pokud nebudeme knedlíky jíst hned, je třeba se o ně trochu postarat. Necháme rozpustit sádlo a knedlíky v něm obalíme. Jinou možností je obalit knedlíky v mističce s olejem. V obou případech neoschnou a neslepí se.

Jak na plněné bramborové knedlíky s uzeným masem

Knedlíky plněné uzeným masem patří mezi klasiku. Uvnitř bramborového těsta se skrývá na kostičky nakrájené uzené maso. Můžeme ho vylepšit tak, že ho necháme smažit spolu s nakrájenou cibulkou.

Náš tip: Přichystejte si bramborové knedlíky s uzeným masem, se zelím a osmaženou cibulkou  

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak na plněné bramborové knedlíky s houbami

Zbyly vám ještě sterilované nebo mražené houby? Tak to je báječná příležitost vyzkoušet variantu bramborových knedlíků plněných houbami. Výborně budou ladit s osmaženou cibulkou, ochucené solí, pepřem a kmínem a doplněné o bylinky, jako jsou tymián, petrželka, nebo třeba pažitka. Ty by ovšem neměly přebíjet houbovou chuť.

Náš tip: Připravte si bramborové knedlíky plněné houbovou směsí.

Jak na plněné bramborové knedlíky s bylinkami

Bramborové knedlíky se plní nejen uzeným masem, ale také špenátem. A my je můžeme pozměnit, když špenát vyměníme za kopřivy, rukolu, polníček nebo listy pampelišky, přidat můžeme i medvědí česnek. Místo uzeného masa můžeme pro vůni osmažit pokrájený silnější plátek anglické slaniny a cibulku.

Náš tip: Připravte si bramborové knedlíky plněné špenátem a uzeným podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více