Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V sobotu 11. 11. slaví svátek Martin, což znamená jediné, je tu čas svatomartinského posvícení. To je neoddělitelně spjato se svatomartinským vínem, jehož první láhve se otevírají v tento den přesně v 11 hodin a 11 minut. Kde si tuto slávu užijete a kde se můžete těšit i na husí hody?

Jak se slaví svátek svatého Martina?

Svátek svatého Martina je jedním z příjemných zpestření jinak sychravého a nevlídného podzimu. S napětím tento den očekávají nejen děti, které jsou zvědavé, zda světec přijede na bílém koni a přiveze první sníh, ale hlavně vinaři, kteří v tento den slavnostně koštují první víno z letošní sklizně. Za starých časů nastával i čas hodů a posvícení a k této tradici se v posledních letech čím dál tím častěji vracíme.

Hlavní specialitou svatomartinského posvícení je pečená husa, kterou v tomto období nabízí spousta restaurací. Kromě toho se po celé naší vlasti konají i další svatomartinské akce. Kam si tedy můžete zajet na husí a další svatomartinské speciality a kde se koná slavnostní otvírání svatomartinských vín? To vše najdete v našem přehledu. 

Praha a Středočeský kraj

Letenská husa – akce Národního zemědělského muzea se koná již po patnácté a také jako každý rok je spojena s koštem svatomartinského vína. Svatý Martin přijede na Letnou v sobotu v 11 hodin a kromě vín tu budete moci ochutnat i svatomartinskou husu a kaldoun. Více na Nzm.cz.
Vinice sv. Kláry – slavnostní svatomartinský přípitek proběhne v sobotu i na pražské vinici v Tróji. U vinotéky sv. Kláry se bude připíjet 4 mladými víny z vyhlášeného moravského vinařství Mádl. Více na Botanicka.cz.
Karlínská husa – v neděli 12. listopadu se můžete na husí dobroty vydat na Karlínské náměstí. K degustaci budou připravena i svatomartinská vína od nejlepších vinařství. Více na Karlinmarket.cz.


Vinné sklepy Kutná Hora – od 11 do 19 hodin se budou v sobotu 11. 11. konat Svatomartinské hody v klášteře svaté Voršily. Těšit se můžete na mladá vína, husí speciality a další pochutiny od místních výrobců. Více na Vinokutnahora.cz. 
Slavnost Svatomartinských vín v Karlštejně první láhev letošního vína se otevře přesně v 11 hodin a 11 hodin v sále restaurace u Janů v Karlštejně. A aby byla atmosféra dokonalá, bude hrát i cimbálová muzika. Více na Karlstejnskevinobrani.cz

Západní Čechy

Zbirohsvatomartinské posvícení proběhne v sobotu i na tomto západočeském zámku. V zámecké krčmě budou nabízet pečenou husu i posvícenské koláče. Na nádvoří zámku pak bude možné ochutnávat vína přímo od vinařů. A pokud by vám to nestačilo, nabízejí i svatomartinský pobyt na víkend s celým svatomartinským menu. Více na Zbiroh.com.

Jižní Čechy

Třeboň – svátek svatého Martina můžete stylově oslavit i v Jižních Čechách. Na třeboňském Masarykově náměstí se tuto sobotu uskuteční Svatomartinské vinobraní. Připravena budou mladá vína, stánky s občerstvením a přijede i svatý Martin. Více na Itrebon.cz.

Východní Čechy

Hradec Králové - svatý Martin na bílém koni dorazí 11. listopadu v 16:30 pod Bílou věž na Velkém náměstí v Hradci Králové. V místních stáncích pak budete moci ochutnávat nejen víno, ale třeba i svatomartinské rohlíčky a další tradiční i méně obvyklé delikatesy. Více na Hradeckralove.org.
Velichovky – svatomartinské slavnosti se uskuteční také v tomto východočeském lázeňském městě. V Domě pod Kaštanem budou připraveny husí hody a v rámci trhů se můžete zapojit i do soutěže o nejlepší svatomartinské rohlíčky. Více na Velichovky.cz.

Jižní Morava

Svatomartinský Mikulov – jedna z největších svatomartinských událostí se bude konat v městě vínu zaslíbeném v Mikulově. Již 13. ročník akce začne 10. 11. a potrvá až do 18. 11. Jeho největším lákadlem bude košt mladých vín Mikulovské vinařské podoblasti, místní restaurace nabídnou husí menu a připraven bude i bohatý doprovodný program. Více na Mikulov.cz.
Velké Pavlovice – o víkendu se při příležitosti svátku svatého Martina otevřou vinné sklepy ve Velkých Pavlovicích, ochutnávku nejen mladých vín si tak budete moci užít přímo ve vinařstvích. Stačí zaplatit vstupní 1190 Kč a můžete neomezeně degustovat ve všech otevřených sklepech. V nich na vás navíc čeká i občerstvení v podobě kachních stehen, husího vývaru či ragú a dalších specialit vhodných k vínu. Více na Vinozvelkychpavlovic.cz
Uherské Hradiště – svatomartinským vínům Slovácka se bude v sobotu žehnat na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Po něm pak bude následovat degustace až 60 vzorků svatomartinských a mladých vín, kterou si můžete proložit husími a kachními specialitami, jež budou nabízet v místních stáncích. Více na Slovacko.cz.

Brno – velký Svatomartinský košt bude odstartován 11. 11. v 11 hodin na náměstí Svobody v Brně. Mladému vínu bude požehnáno v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově, centrem města projde pak dlouhý průvod v čele se svatým Martinem. K ochutnání bude až 100 druhů vín od vinařů z Moravy a z Čech, ochuzení nebudete ani o tradiční svatomartinské dobroty. Více na Vinarskecentrum.cz.
Slavkov u Brna – Svatomartinské slavnosti proběhnou 11. 11. i na zámku Slavkov – Austerlitz, kam rovněž dorazí sv. Martin. I zde vás čeká degustace vín, svatomartinské pohoštění, cimbálové muzika a mini jarmark. Více na Zamek-slavkov.cz

Střední Morava

Kroměříž – svatomartinské hodování se bude konat i na Hanáckém náměstí v Kroměříži. Kromě husích specialit se můžete těšit i na ty zabijačkové a ani na mladé svatomartinské víno se tu nezapomene. Po slavnostním otevření budou následovat degustace. Více na Dk-kromeriz.cz
Zlín – na huse si v 11. 11. pochutnáte rovněž na zlínském náměstí Míru, kam dorazí i mnoha vinařů se svými vzorky nejen letošních vín, takže bude co degustovat. Celým dnem navíc návštěvníky provede herec a autor Gastromapy Lukáš Hejlík. Více na Ic-zlin.cz.

Severní Morava

Opava – svatomartinské slavnosti si užijí i v tomto městě v Moravsko-slezském kraji. Na místní Dolní náměstí dorazí průvod se svatým Martinem, budou se zde degustovat vína a nachystán je rovněž bohatý doprovodný program. Více na Opavske-slezsko.cz

Na to, jak probíhají svatomartinské akce se můžete podívat v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Svatomartinské akce 2023: Kam si můžete zajít na první letošní víno a kde vám k němu ještě naservírují husu?

Ukázat 13 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více