Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá hrušková povidla: S vůní perníkového koření budou ta pravá nejen pro náplně do frgálů
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Máte rádi valašské kynuté koláče frgály? K nejoblíbenějším patří ty hruškové. Pokud se řadíte mezi příznivce frgálů, tak určitě víte, že na ně potřebujete hrušková povidla. Máte-li tedy přebytek hrušek, určitě stojí za to si je udělat, využijete je třeba i na lívance nebo do buchet.

Hrušky místo švestek

Povidla jsou nejznámější ta švestková, často se ale připravují i z jablek či hrušek a mnozí dokonce ta hrušková před slavnějšími „trnkovými“ upřednostňují. Bez ohledu na použité ovoce jsou povidla jednou z tradičních staročeských specialit. V minulosti byla nejlepší možností, jak si uchovat ovoce na zimu, a vařila se častěji než současné marmelády. Na rozdíl od nich se totiž povidla vždy připravovala bez přídavku cukru - ten byl totiž v minulosti vzácností.

Dnes se už v receptech na povidla často objevuje, ale není tam nutný, stejně jako želírující přípravky. Povidla jsou totiž hustá díky dlouhému vaření, během něhož se z ovoce odpařuje voda. Čím déle se povidla vaří, tím jsou také sladší. Cukr se přidává pouze v případě, kdy není ovoce tak sladké, a to stejně jen v menším poměru, stačí klidně jen 500 g na 5 kg ovoce. Díky své hustotě a koncentraci cukru tak mají povidla i poměrně dlouhou trvanlivost, aniž by bylo nutné je zavařovat. 

Jaké hrušky na povidla?

Hrušková povidla se dřív vařila stejně jako ta švestková v kotlíku nad ohněm, dnes můžete vsadit na klasický sporák, a pokud se vám nechce míchat, můžete je šoupnout na noc do trouby. Je však třeba, aby se vařila pomalu a dlouho, aby se stihlo odpařit co nejvíc vody a povidla pořádně zhoustla. Důležité je použít dostatečně zralé hrušky, které jsou samy o sobě pořádně sladké. Dejte si však pozor na to, aby nebyly nahnilé nebo plesnivé. 

Na odrůdě nezáleží, klidně můžete povidla uvařit z planých hrušek, raději je ale předem ochutnejte, zda nejsou nahořklé. Máte-li k dispozici nějakou luxusní odrůdu, třeba vyhlášené Williams, povidla budou o to lepší. Před vařením nebo pečením není nutné hrušky loupat, stačí z nich vyříznout jádřince. Nakonec je třeba hrušky rozemlít nebo rozmixovat do hladké konzistence. Směs je pak nutné ještě povařit, aby se ještě víc odpařila tekutina.

Jak dochutit povidla?

Hruškovým povidlům prospěje, když je navíc ochutíte kořením. Kromě tradiční skořice se do nich hodí i badyán, hřebíček, vanilka, zázvor nebo kardamom, můžete zvolit i perníkové koření. Trvanlivost povidel prodloužíte, když do nich přidáte nějaký alkohol. Příjemně je ovoní rum, klidně můžete použít i nějakou pálenku, nejlépe stylově hruškovici

Tradiční recept na hrušková povidla

Máte-li na zahradě dostatek hrušek a nevíte, co s nimi, můžete se rovnou pustit do přípravy povidel podle následujícího receptu. A nebo si pro hrušky zajděte do obchodu, domácí povidla za to stojí. A jak na ně? 

Budete potřebovat: 2 kg hrušek (měli byste z nich získat cca 400 g povidel), perníkové koření, cukr podle potřeby, trochu kyseliny sorbové

  1. Omyté hrušky oloupejte, odstraňte zbytky okvětí a jádřince, rozkrájejte je na čtvrtky, odkrojte stopky a hrušky nakrájejte na kousky. Podlijte je malým množstvím vody, přidejte koření a duste pod pokličkou doměkka, a to podle šťavnatosti hrušek 2-4 hodiny. 
  2. Celé kousky koření vyjměte. Měkké hrušky prolisujte nebo umelte a po částech je odpařte dohusta za stálého míchání. Ke konci varu je oslaďte. Povidla jsou hotová, když nepadají ze lžíce, ale zůstanou na ní. 
  3. Horká povidla nalijte do dobře vymytých skleniček ovinutých vlhkou utěrkou nebo do kameninových nádob a nechte bez přikrytí vychladnout. 
  4. Povrch povidel potřete konzervačním roztokem (0,1 g kyseliny sorbové - nebo 0,5 g Petolu - rozpusťte v 1 dl vody). Pak na sklenice upevněte víčka. Povidla uchovávejte v chladu a temnu. 

Náš tip: Hrušková povidla můžete připravit i podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více