Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit nejoblíbenější knedlíčky do polévky: Představujeme nejlepší recepty na knedlíčky játrové, sýrové, drožďové i krupicové
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Když dáme knedlíčky do polévky, hned získá i obyčejná polévka úplně jiný ráz a stane se luxusnější. Obzvlášť, když do ní dáte ty nejoblíbenější. Které to jsou a jaké další varianty knedlíčků můžete dát do polévky?

Jaké knedlíčky do polévky

Polévka vás může dobře zasytit a prohřát. Teď v zimě si pořádně horkou a výživnou vychutnáváme více než kdy jindy. Pokud máme doma děti, určitě je první otázka: „ A budou v ní nudle nebo knedlíčky?“

Obojí je lákavé, ale v případě knedlíčků si můžeme pořádně vyhrát. Máme tu několik druhů knedlíčků ze sýru, dále vajíčkové, krupicové, ze zeleniny, a pak jsou tu samozřejmě i ty nejoblíbenější, tedy játrové. Jen při vzpomínce se člověku hned sbíhají sliny.

Játrové knedlíčky do polévky

Začněme těmi nejlepšími. Možná si pod nimi představíme babiččiny knedlíčky do polévky a nejspíš byly právě játrové. Na to, aby tyto knedlíčky dopadly co nejlépe, tedy nejen aby byly chutné, ale hlavně aby se nerozvařily, aby nebyly tvrdé, je třeba pár triků.

Jak připravit játrové knedlíčky? Potřebujete na ně 100 g jater, 1 vejce, 1 stroužek česneku, zhruba 100 g strouhanky, větší špetku majoránky, sůl a pepř. Jak na to? Pokud máte vepřová nebo hovězí játra, tak je odblaňte, s kuřecími to dělat nemusíte. Játra rozmixujte, a pak je vložte do misky. Rozklepněte k nim vejce.

Česnek utřete se solí, přidejte ho k játrům, opepřete, přidejte ve dlani rozemnutou majoránku, a promíchejte. Někdo do směsi přidává najemno nakrájenou čtvrtinu cibule. Jiný cibuli ještě před smícháním s ostatními ingrediencemi osmahne na trošce tuku do zlatova. Do směsi přidejte tolik strouhanky, aby ji zahustila. Chvíli vždy počkejte. Když by strouhanky bylo moc, byly by knedlíčky tvrdé.

Z hmoty vytvořte rukama namočenýma ve vodě asi 2cm kuličky. Nechte je asi půl hodiny odpočinout na talířku. Pak je můžete dávat do vařící polévky. Nejdříve zkuste hodit jeden, abyste zjistili, jestli konzistence vyhovuje, jinak ty další případně zahustěte více. Knedlíčky je třeba vařit zhruba 3-5 minut.

Náš tip: Připravte si játrové knedlíčky podle tohoto video receptu:

Knedlíčky krupicové

Mezi bezmasé knedlíčky do polévky patří třeba ty z mouky. Nejčastěji je řeč o krupicových knedlíčkách, většinou se ale připravují jako noky nebo kápání do polévky. Jemné knedlíčky si můžete snadno připravit smícháním jednoho vejce, lžíce oleje, krupice dle potřeby a soli. Krupicové knedlíčky můžete doplnit o nasekanou petrželku nebo pažitku, případně doplnit o drcený kmín a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.  

Masové knedlíčky do polévky

Kromě játrových knedlíčků je možné připravovat i další masové knedlíčky. Tentokrát můžou hrát místo jater hlavní roli morek, prejt, ale i škvarky. Tyto knedlíčky polévku krásně rozvoní. Na škvarkových knedlíčcích do cibulačky je vidět, že díky drobné změně, můžete přitáhnout k polévce i ty strávníky, kterým by třeba cibulačka jinak nevoněla.

Vaječné knedlíčky do polévky

Možná to nevíte, ale míchaná vejce se dají dát i do polévky v hezčí formě, než že jen přesunete směs vajíček z pánvičky do polévky. Z míchaných vajíček, cibulky, petrželky a strouhanky mohou vzniknout i vaječné knedlíčky.

Drožďové knedlíčky do polévky

Mezi další velmi oblíbené knedlíčky patří drožďové. Na jejich přípravu potřebujete cibuli, droždí, mléko, sůl, česnek, majoránku a vajíčko. Po zchladnutí přidáte strouhanku a jednoduše připravíte drožďové knedlíčky.   

Sýrové knedlíčky do polévky

Kromě obvyklejších knedlíčků si můžete přichystat i ty méně obvyklé. Využijete na ně různé druhy sýrů, jako je třeba hermelín, eidam, případně ricottu. Kromě toho v nich chuť báječně doplňují voňavé bylinky (petrželka, pažitka, nebo například majoránka). 

Zeleninové knedlíčky do polévky

Knedlíčky mohou být připraveny i z různých druhů zeleniny. Ať už se jedná o bramborové (se syrovými nebo uvařenými bramborami), dále například mrkvové (z uvařené mrkve), ale i třeba květákové knedlíčky. Ty se připravují z vařeného květáku, vejce, másla a strouhanky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více