Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské bramborové placky vopelky
Zdroj: Toprecepty, MiskaKulicka

Patenty, lokše, přesňáky nebo laty a mnoho dalších krajových výrazů, označujících tenké bramborové placky opékané nejčastěji nasucho, doplňují staročeské vopelky typické pro jižní Čechy. Jsou skvělé jako příloha i nasladko se švestkovými povidly nebo makovou náplní.

Jihočeské vopelky připomínají palačinky

Staročeské vopelky se od bramborových placek z různých koutů naší země příliš neliší. Dají se podávat jako příloha typicky k pečené kachně či huse se zelím nebo jiným pečeným masům, ale v jižních Čechách se nejčastěji tato verze tenkých placek připravovala nasladko.

Jako náplň se používala švestková či hrušková povidla nebo mletý mák a po zavinutí se sypaly cukrem a skořicí. V této úpravě se vopelky podobají spíše palačinkám než klasickým bramborovým plackám.

Nasucho pečené bramborové placky potřené sádlem

Jihočeské vopelky jsou nejen rychle hotové a vynikající, ale také jde o velmi levný pokrm jen z 5 ingrediencí, které jsou většinou po ruce, kdykoli na bramborové placky dostanete chuť. Do receptu na vopelky patří pouze brambory, nejlépe typu C vhodné právě na placky, polohrubá mouka, trocha krupice, vejce a sůl. Dále potřebujete už jen trochu rozpuštěného tuku na potření.

Jako u jiných receptů na bramborové placky i na vopelky je ideální použít den předem uvařené brambory uchovávané v lednici, které mají pro těsto ty správné vlastnosti. Brambory se nastrouhají na jemném struhadle, smíchají s ostatními ingrediencemi, těsto vyválí na tenké placky, které se nasucho opékají na pánvi nebo tále. Právě opečení bez použití tuku dává bramborovým plackám jejich typickou chuť.

Vopelky jsou hotové v momentě, kdy se na povrchu začnou tvořit malé tmavší puchýřky. Aby však vopelky brzy neosychaly a zachovaly si vláčnost, potírají se po upečení rozpuštěným sádlem nebo máslem a až poté se případně plní sladkou náplní.

Recept na staročeské vopelky

Do bramborových placek v této jihočeské podobě patří pouze tolik mouky, aby zůstaly krásně vláčné a daly se po upečení zavinout. K bramborám se mouka přidává postupně po částech a není třeba vždy dodržet přesné množství udávané v receptu. Každá mouka se totiž chová trochu jinak a výsledek tedy není vždy stejný.

Na 1 kg brambor typu C (oloupaných) použijte asi 240 g polohrubé mouky, 25 g krupice, 1 vejce a větší špetku soli. Připravte si také trochu rozpuštěného sádla či másla na potření. Jako náplň lze použít švestková či hrušková povidla, mletý mák nebo libovolnou zavařeninu, povrch se dá posypat například mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Jak na to? Brambory den předem uvařte ve slupce doměkka, nechte vychladnout a uložte do lednice. Druhý den oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. K bramborám přidejte asi polovinu mouky, krupici, vejce, sůl a vypracujte těsto. Postupně zapracovávejte další mouku, až vznikne pevné, vláčné a nelepivé těsto.

Bramborové těsto by nemělo před dalším zpracováním dlouho odpočívat na lince, neboť řídne a může se trhat.

Těsto rozdělte na díly velikosti menší dlaně, z těch vytvarujte kuličky a každou vyválejte na tenkou placku. Vopelky opékejte na suché pánvi při střední teplotě z obou stran. Jakmile je začnou na povrchu tvořit tmavší puchýřky, je placka hotová.

Opečené vopelky ihned potřete rozpuštěným tukem, z jedné strany potřete náplní, zarolujte jako palačinku a posypte oslazeným mákem.

Zdroje informací:

Runwayonline.cz: Z cyklu zapomenuté recepty: Jak se pekly vopelky?
ireceptar.cz: Vopelky, lokše nebo přesňáky: Fantastické bramborové placky podle našich babiček

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více