Kaldoun

Mirusha Kuchařka: Mirusha

Polévky 10 názorů

Suroviny

POLÉVKA
kachní vývar
nastrouhaná čerstvá zelenina:
mrkev
celer
petržel
1 cibule
150 g hladké mouky
250 g másla
obrané kachní maso
játrové knedlíčky
domácí flíčky
sůl
pepř
KACHNÍ VÝVAR:
kachní skelet (nejlépe i s droby)
2 mrkve
1/2 celeru
2 petržele
1 cibule
2 stroužky česneku
velkolistá petržel
sůl
bobkový list
nové koření
celý pepř
JÁTROVÉ KNEDLÍČKY
200 g kachních jater
5 stroužků nastrouhaného česneku
sůl
pepř
1 vejce
čerstvá majoránka
50 g másla
50 g strouhanky
(DOMÁCÍ FLÍČKY)
100 g hrubé mouky
1 vejce
půl skořápky vody
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěný kachní skelet i s droby dáme vařit do hrnce s celou zeleninou, cibulí a česnekem. Po zavaření sbíráme z hladiny pěnu. Teprve pak přidáme sůl, divoké koření a vaříme asi 2 hodiny. Vývar scedíme a droby pokrájíme na malé kostičky.

  2. Očištěná kachní játra rozmixujeme, přidáme celé vejce, máslo, sůl, pepř, nastrouhaný česnek, čerstvou majoránku a lehce zahustíme strouhankou. Vše promícháme a z těsta tvarujeme knedlíčky, které zavaříme v osolené vodě.

  3. Na vále smícháme mouku, vejce a půl skořápky vody a vytvoříme pevné nelepivé těsto. Rozválíme na tenký plát (přes který by měl prosvítat vzor utěrky) a dáme zaschnout. Po zaschnutí z něj nakrájíme asi centimetrové čtverečky, které zavaříme později v polévce.

  4. Na másle osmahneme nastrouhanou čerstvou zeleninu (dokud nám to celé mrkev krásně nezabarví do žluta), přidáme nakrájenou cibuli, trošku ještě osmahneme, zasypeme moukou a uděláme jíšku. Poté zalijeme kachním vývarem a necháme vše cca 10-15 minut povařit.

  5. Pak vložíme flíčky, povaříme dalších cca 10 minut, dokud nejsou flíčky měkké, přidáme předvařené knedlíčky a pokrájené kachní maso, aby se vše prohřálo, dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou a necháme chvilku odstát, aby petrželka pustila vůni.

Poznámka

Recept je z kuchařky: ZAPOMENUTÉ POKLADY ČESKÉ KUCHYNĚ, ANEB JAK TO TA BABIČKA TENKRÁT VAŘILA...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 125 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kaldoun

  • magdalenka magdalenka

    casino: gágorky!:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    makahari:
    To co popisujete jsou "kaldounky":-)
    No, čert ví co bylo dříve - zda kaldounky, či kaldoun;-)

    Odpovědět

  • makahari makahari(neregistrovaný)

    Zapomněla jsem zdůraznit, že než se špejle vytáhne z té ruličky, zlehka přimáčkne trubelku k válu, aby se nerozmotala.

    Odpovědět

  • makahari makahari(neregistrovaný)

    Maminka nás naučila dávat do kaldounu "trubelky". Tenhle výraz už snad nikdo nezná, i když se jedná o nudlové těsto, rozválené (na tlouštku nudlí nebo flíčků) a nakrájené zoubkovaným rádýlkem na čtverečky cca 1,5x1,5 cm a pak přiložit špejli na jeden roh čtverečku a přes špejli stáčet do trubičky k protilehlému rohu.

    Odpovědět

  • R.Rose R.Rose

    super... dneska jsem vařila z husy :yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

  • rebeka rebeka

    jo jo, copak naše ba a prababičky;-):-) ty uměly:yes::yes:
    krása:-K:-K;-):-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    hmmmmm voňavý kaldoun - mňam :yes::-D dělám a vím:-p

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

    :-O moc povedený recept i polévečka +2:yes::yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    tak jsi mi připomněla mou babičku,jako kdyby Ti recept ona sama diktovala ;-):-pi fotka byla, jako z jejího talíře, musím si celý tento podrobný recept uložit, pěkně jsi to popsala;-):-K:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kaldoun kachní kaldoun kaldoun podle pohlreicha kaldoun recept kachní kaldoun recept polévka kaldoun husí kaldoun pohlreicha kaldón recept na kaldoun kureci kaldoun kalgoun kachní kaldoun pohlreich husí polévka kaldoun kaldoun pohlreich recept kaldoun caldoun kachni kaldon recepty kaldoun polévka kaldoun recept recepty na vaření kaldoun