Bramborové špecle

Bahula Kuchařka: Bahula

Doba přípravy: 20 minut 4 porce Přílohy 16 názorů

Suroviny

350 g brambor
(oloupaných, prolisovaných, vařených)
150 g polohrubé mouky
3 vejce
sůl
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory smícháme s vejci a solí a přidáme tolik mouky, aby vzniklo husté těstíčko.

  2. Protlačíme ho přes síto na kapání nebo halušky do hrnce s vroucí osolenou vodou a jakmile špecle vyplavou na hladinu, vaříme je asi minutu (těsto vaříme aspoň ve dvou várkách).

  3. Pak je nasypeme do ledové vody a po zchladnutí scedíme.

  4. Před podáváním ohřejeme na pařáčku.

  5. Špecle jsou vhodnou přílohou k dušeným masům, omáčkám, gulášům a nebo jen tak, s nějakým přelivem.

Poznámka

Klasické německé špecle se připravují z mouky. Ovšem z brambor jsou možná ještě lepší.

Poznámka: brambory vždy vaříme v slupce, oloupeme a prolisujeme. Pokud nemáme lis na brambory, najemno nastrouháme, větší množství je dobré pomlet na masovém mlýnku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 336 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramborové špecle

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    spinner: Z varených zemiakov? :-D

    Odpovědět

  • Nadia22 Nadia22

    spinner: Maminka pochazi od Nitry, a ta delala halusky ze syrovych nastrouhanych brambor. S brynzou a slaninou.:-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    spinner: ja určite nie.:-D

    Odpovědět

  • spinner spinner

    ...na Slovensku tomu hovorí haluškýýý:-D

    Odpovědět

  • evik evik(neregistrovaný)

    SKVĚLÉÉÉÉ,dala jsem také trochu škrobu,manžel který není na bramborové kmedlíky si přidával.

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:děkuji za recept,dnes jsem dělala k telecímu duš...rychle hotovo,výborně chutnají:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • JanaJanicka JanaJanicka

    Perfektní rychlé a výborné. Uvařeno k masové kuřecí směsi... Dávám +14 bodík a ukládám do oblíbených receptíků...:yes::-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Evičko, po vyzkoušení znovu děkuji za recept.:-K Měli jsme je s listovým špenátem a několika sýry. Posílám Ti fotečky, bod už je započítaný dávno.:-):yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Bramborové špeclíky dělávám dost často,já je mám ráda i samostatně:-pPolohrubou mouku dávám na půl se solamylem.Příjdou mi takové jemnější.V obchodě opravdu stojí nekřesťanské peníze:-S
    Za hezký receptík další bodík:-p+11:yes::-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    neregistrovaná:V poznámce se píše,že se brambory vaří ve šlupce-takže jsou vařené;-):-)

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Syn by je snědl i z té fotky jak je má rád i když ty moučné.;-);-);-)

    Odpovědět

  • neregistrovaná neregistrovaná(neregistrovaný)

    mohu mít infantilní dotaz? Ty brambory jsou vařené nebo syrové?

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Za tenhle recept moc děkuji. Ukládám a jistě ho využiju, protože kupované špecle jsou poměrně drahé (nepoměrně k surovinám, ze kterých vznikají) a jednou z mých radůstek jsou doma vyrobené těstoviny apod. (na trzích a specializovaných krámcích za čerstvé požadují nekřesťanské peníze, ale jsou výborné, to se musí nechat), když už si na ty knedle netroufám...;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Přiznám se bez mučení, že občas kupuju špécle v Lidlu a jsou to teda ty moučné. Ale bramborové už jsem taky dělala a jsou moc dobré. Prvně jsem špécle jedla ve Švýcarsku, dělají je se slaninou, cibulkou a sýrem:-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    špecle znám,děláme. Bibi máš pravdu, je to jednoduchý a doma jsou doma ;-):-p:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: bramborové špécle špecle bramborové špecle recept bramborové špecle recepty špecle recept domácí špecle šprecle šprecle recept špecle kupované co jsou špecle špecle se špenátem špecle bramborové recept na bramborové špecle recepty bramborove špecle specle recepty recept na domácí špecle německe specle lis na špecle noky příloha špercle recept na špecle

Zapomněl/a jsem heslo