Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné ořechy: Do těsta patří ořechy, kakao ho vylepší a Salko na božsky jemný krém lze lehce zkaramelizovat s naší vychytávkou
Zdroj: Toprecepty.cz

Vánoční cukroví vždycky nejvíc chutnalo u babičky. Na některé druhy nelze zapomenout. Také se vám sbíhají sliny při vzpomínce na skvělé ořechové cukroví spojené voňavou náplní? Proč si je tedy nepřipravit?

Ořechové plněné cukroví

Ořechové cukroví je výtečné samo o sobě a na vánočním stole nesmí chybět. Z ořechového těsta se dá přichystat několik druhů. A všechny jsou vynikající. Mezi nejoblíbenější patří plněné ořechy. Toto cukroví má typický tvar ořechu, těsto se ale peče ve dvou půlkách ve formičkách. Půlky po vychladnutí spojujeme krémem. Když dva kousky spojíme výbornou náplní a ještě celý kus namočíme zčásti do rozpuštěné čokolády, budou se nám sbíhat sliny už při přípravě.  

Varianty plněných ořechů

Toto cukroví může mít několik variant. První se týká těsta. To totiž může být buď světlé nebo tmavé, a to podle toho, jestli do těsta přidáme kakao nebo ne. Druhá varianta záleží na náplni, kterou použijeme. Může jít o máslový krém, výborný je také krém se Salkem. Salko si můžete přichystat i sami doma

Další možností, která se nám nabízí, je, konečná ozdoba cukroví. Poloviny ořechu totiž můžeme po částečném vychladnutí vypouklou částí obalit v moučkovém cukru. Spojovací plocha ale musí zůstat bez cukru. Poloviny ořechu také ale můžeme nechat bez poprášení cukrem a po spojení je namočit do rozehřáté čokoládové polevy. Když zkombinujete všechny varianty, bude to hned vypadat, že jste napekli spoustu druhů cukroví. 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Kakaové plněné ořechy namočené v čokoládě

Na přípravu plněných ořechů si přichystejte: 300 g másla (nebo hery), 140 g cukru moučka, 2 žloutky, 400 g hladké mouky, 60 g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr a citronovou kůru. Náplň: 397 g Salka (obyčejné nebo lépe zkaramelizované), 1 lžíce rumu, 1 hrst mletých ořechů a 125 g másla. Dále: čokoládovou polevu.

Jak na to? Do mísy dejte všechny suroviny a vypracujte z nich těsto, které nechte ideálně přes noc odležet v chladu.

Pokud nemáte zkaramelizované Salko, dejte uzavřenou plechovku do hrnce s vodou a vařte ji asi dvě hodiny. Otevřete ji až po úplném vychladnutí.

Druhý den si připravte formičky ořechů. Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky naplňte zhruba do dvou třetin, protože nabydou. Uprostřed vytvořte palcem mírnou prohlubeň, aby do ní pak šla dávat náplň. Naplněné formičky dejte na plech. Vložte do trouby a pečte zhruba 7-8 minut dozlatova (když kraje začnou růžovět, měly by ořechy z trouby pryč). Nechte je jen mírně vychladnout. Pak formičky opatrně vyklepněte a půlky ořechů nechte úplně vychladnout. 

Krém připravte tak, že zkaramelizované Salko smíchejte v misce s ořechy a rumem a zašlehejte máslo. Hotovým krémem pak slepujte vychladlé ořechy. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládovou polevu a spojené ořechy do ní z poloviny namočte.

Náš tip: Připravte si plněné ořechy podle tohoto videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více