Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat z tvrdých rohlíků a oschlých koláčů zase čerstvé pečivo? Pomůže voda, mikrovlnka i papírová utěrka
Zdroj: Profimedia

Gumové rohlíky, oschlé koláčky nebo tvrdší chleba do koše nepatří! Díky několika trikům vrátíte pečivu svěžest a chuť a zachráníte je tak před vyhozením. Připomeňte si s námi triky, z nichž mnohé využívaly už naše babičky, aby ušetřily.

Plýtvání po tunách

Každý den se v domácnostech po celém světě vyhazují tuny jídla, hlavně starého pečiva, které se zdá být tvrdé, suché a na první pohled nevhodné k další konzumaci.  Ačkoliv jsou Češi se 69 kilogramy na rok a osobu pod průměrem Evropské unie, stejně se v našich odpadcích najde spousta potravin, které mohly skončit úplně jinak.

Například pečivo, které už není čerstvé, lze pomocí několika způsobů „oživit“. Je však důležité si uvědomit, že u všech druhů to není stejné. Díky našim praktickým tipům zvládne každý vrátit starému pečivu chuť, texturu a tím mu dát druhou šanci.

Chléb, rohlíky, housky a kaiserky

Tyto druhy pečiva můžete „vylepšit“ dvěma způsoby. První je v troubě. Pečivo navlhčete kuchyňskou utěrkou, namočenou do vody, nebo ho lehce postříkejte vodou, a pak ho zabalte do alobalu.

Vložte jej do trouby, předehřáté na 150-180 stupňů na 8-15 minut, záleží na velikosti a množství pečiva. Teplé vlhké prostředí obnoví křupavost kůrky a měkkost střídky a vy si po vyndání z trouby užijete pečivo chutnající jako čerstvé.

Druhý způsob nabízí mikrovlnná trouba. Pro rychlé oživení v ní můžete pečivo zabalit do vlhkého papírového ručníku a zahřát v při nízkém výkonu po dobu 15-20 sekund. Dejte si však pozor na to, že stejně rychle, jak se pečivo „oživí“, tak rychle může také ztvrdnout. S konzumací tedy neváhejte.

Toustový chléb a bagety

Pokud jste milovníkem toustového chleba, jistě oceníte, jak snadné je vrátit jeho svěžest a křupavost. Jednou z nejoblíbenějších a nejrychlejších metod je použití toustovače. Stačí vložit plátky do přístroje a zahřát je. Tímto způsobem se obnoví jak křupavost, tak teplota chleba, což zlepší jeho chuť.

Pokud chcete obnovit křupavost bagety, postupujte podobně jako u chleba. Lehce navlhčete bagetu a vložte ji přímo na rošt v předehřáté troubě na 200°C. Pečte asi 5-10 minut, dokud se kůrka nezačne znovu propékat a bageta nebude křupavá.

Koláče a buchty

Pokud se snažíte oživit starší koláče nebo buchty, které jsou už trochu tvrdé nebo suché, existuje několik způsobů, jak jim vrátit vlhkost a zlepšit jejich chuť a texturu. Začít můžete využitím páry – koláče nebo buchty umístěte do parního hrnce nebo nad hrnec s vroucí vodou, přikryjte je a nechte pár minut zahřívat. Pára jim pomůže vrátit ztracenou vlhkost.

Další možností je použití mikrovlnné trouby. Navlhčete papírový ručník nebo čistou utěrku, položte ji na pečivo a vložte do mikrovlnné trouby. Zvolte nízký výkon a zahřívejte asi 20-30 sekund. Vlhkost z ručníku se přenese do pečiva, čímž ho zvláčníte.

Pokud dáváte přednost troubě, zabalte pečivo do alobalu nebo ho položte na plech a zakryjte, abyste zachovali vlhkost. Pečte na nízké teplotě, přibližně 150-160 stupňů, zhruba 5-10 minut. Skvělý způsob ukázal na svém instagramu také populární foodbloger Těhotnej kuchař.

Důležitost skladování

Pokud nechcete vyhazovat pečivo brzy po jeho zakoupení, protože například zplesnivělo, věnujte pozornost jeho skladování. Při pokojové teplotě je podle mnoha odborníků nejlepší uchovávat je v látkovém obalu. Umožníte tak cirkulaci vzduchu a současně ochráníte pečivo před nadměrným vysoušením. Je důležité, aby bylo pečivo uloženo na suchém a tmavém místě, což pomáhá předcházet právě vzniku plísní.

Ukládání pečiva do ledničky se nedoporučuje, protože nízká teplota může urychlit stárnutí pečiva a vést ke ztvrdnutí. Pro dlouhodobější uchování je ideální pečivo zmrazit.

Před vložením do mrazáku je potřeba pečivo zabalit do plastového sáčku nebo alobalu a důkladně z něj dostat vzduch, aby se zabránilo vysušení během mrazení. Pečivo tak může zůstat čerstvé několik týdnů až měsíců.

Jak pracovat s mraženým pečivem

Pokud chcete mražené pečivo znovu „oživit“, začněte tím, že ho vyjmete z mrazáku a necháte ho v obalu při pokojové teplotě rozmrazit, popřípadě ho můžete zabalit do čisté utěrky. Tento postup zajistí, že se vlhkost rovnoměrně rozloží po celém kousku pečiva.

Po rozmrazení je možné pečivo ještě „doladit“ v troubě výše uvedeným způsobem. Mějte však na paměti, že pečivo přímo z mrazáku může potřebovat o trochu delší dobu v troubě, aby se dobře prohřálo.

Náš tip: Pokud vám pečivo doma schází, zkuste si podle našeho videoreceptu připravit skvělý toustový chléb:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více