Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hostem úterního pořadu 7 pádů Honzy Dědka byla slavná cukrářka Mirka van Gils Slavíková. Do studia ovšem při natáčení nepřišla s prázdnou, ale rovnou s pekáčem buchet "honzovek" pro Honzu. Pro čtenáře webu Toprecepty pak prozradila svůj vyzkoušený recept.

Buchty pro Honzu od Mirky

Mirka van Gils Slavíková patří k našim nejznámějším cukrářkám. Je autorkou mnoha kuchařek a proslavila se i jako porotkyně první řady pořadu Peče celá země. Její moučníky jsou vyhlášené, přičemž jedním z jejích nejproslulejších jsou právě buchty.

O tom, že bude hostem pořadu 7 pádů Honzy Dědka, informovala cukrářka v pondělí 13. listopadu své příznivce na svém instagramovém profilu a nechala je hádat, co asi si tak pro novináře a moderátora připravila. A právě klasické české buchty pro Honzu tipoval snad každý. Mirka nám to pro Toprecepty.cz potvrdila a podělila se i o svůj, léty prověřený, recept.

Buchty s vůní tonky

Recept na vláčné kynuté buchty pochází z Mirčiny knihy Famózní! a slavná cukrářka jim říká plzeňské. Výjimečné na nich je, že jim vanilkovou vůni dodávají tonka fazole – semena stromu slivoň obecný, která chutnají po mandlích, skořici, karamelu a mají i lehce rumové aroma. 

Pokud jste v pečení kynutého těsta začátečník, nemusíte mít z těchto buchet obavy. Jejich příprava je poměrně snadná. Mirka ani nepřipravuje kvásek, ale rovnou dělá těsto tak, že nejprve smíchá suché ingredience a pak je smíchá s mokrými. Teprve propracované nelepivé těsto následně nechává kynout.

Buchty podle Mirky van Gils Slavíkové

Buchty Mirka van Gils plní makovou a tvarohovou nádivkou, v knížce Famózní! pak doporučuje povidla dle vlastní chutě, ochucená třeba badyánem. Mirka sama se nám přiznala, že má nejraději povidla hrušková nebo kdoulová.

Ovšem základem všech buchet je samozřejmě těsto, a to Mirčino je vždycky nějak kořeněné. Nejinak je tomu i u těchto buchet, kterým Mirka říká plzeňské a recept na ně má od babičky.   

Na těsto budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 100 g změklého másla, 6 g soli, 3 žloutky, 300 ml mléka, 10 g sušeného droždí, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 5 hřebíčků, 1⁄4, nastrouhaného muškátového oříšku, 1 nastrouhanou tonka fazoli nebo 1 vydlabaný vanilkový lusk.

Na makovou náplň: 125 g namletého máku, 200 ml mléka, 2 g mleté skořice, 80 g cukru, 2,5 cl rumu, z 1⁄2 citronu nastrouhanou kůru, 1 g soli a nastrouhaný perník (pokud je náplň řidší a potřebuje být zahuštěna).

Na tvarohovou náplň: 250 g tvarohu v kostce, 2-4 žloutky, 100 g moučkového cukru, nastrouhanou kůru z 1 limetky a 1 vydlabaný vanilkový lusk.  

  1. Nejdříve zadělejte těsto. Mouku prosejte do mísy, na okraj dejte sůl (aby se hned nepotkala s droždím), do středu těsta udělejte důlek a do něj nasypte cukr, nastrouhaný muškátový oříšek, citronovou kůru, nastrouhanou tonku a roztlučený hřebíček.
  2. Ve vlažném mléce rozmíchejte sušené droždí a žloutky. Vlijte do důlku v mouce a přidejte měkké máslo. 
  3. Pak zadělejte těsto a propracovávejte na vále nebo v robotu tak dlouho, až přestane lepit a je krásně elastické
  4. Těsto přikryjte a nechte kynout. Asi tak za dvě hodiny by mělo být dvojnásobné. Těsto opět zpracujte, řádně prohněťte a opět nechte kynout. Poté postup ještě jednou zopakujte. 
  5. Na makovou náplň vařte mléko s mákem, přidejte cukr, skořici, citronovou kůru, sůl a rum. Povařte krátce do zhoustnutí, ale za stálého míchání – mák se snadno připaluje. Hotovou náplň nechte vychladnout. Vychladlou náplň dejte do sáčku s malou hladkou trubičkou. 
  6. Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh, cukr, žloutky, limetkovou kůru a vanilku a utřete do hladké náplně. Žloutky dle velikosti použijte dva nebo čtyři tak, aby náplň netekla. Hotovou náplň dejte do sáčku s hladkou trubičkou.
  7. Po třetím vykynutí dejte těsto na vál a rozválejte na obdélník, který rozkrájejte na čtverce dle požadované velikosti buchet. Na střed naneste náplně, buď do každé buchty jinou, nebo obě, nebo dejte jen povidla, a těsto pečlivě uzavřete tak, aby nevytékala náplň. 
  8. Do pekáčku, který vymažete máslem, skládejte buchty spojem dolů a tak, aby měly prostor vykynout a měly hezký tvar. Každou buchtu velmi dobře pomažte máslem ze všech stran. Buchty ještě potřete máslem na vrchu. Nechte vykynout a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 15 – 20 minut. 
  9. Po upečení pomocí prkýnka buchty obraťte a odstraňte pekáček. Až buchty vychladnou, pocukrujte je moučkovým cukrem .

Na fotky z pořadu 7 pádů Honzy Dědka se můžete podávat i v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Nejlepší buchty pro Honzu: Ty podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové jsou krásně nadýchané a voní po vanilce a hřebíčku

Ukázat 5 fotografií

Extra tip: A pokud s pečením kynutého těsta začínáte, možná vám přijde vhod náš video recept na kynuté buchty: 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více