Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

žena u mrazáku
Zdroj: Toprecepty

Mražení potravin je skvělou možností, jak je uchovávat. Některé potraviny po rozmražení výrazně mění svou podobu, jiné vůbec mrazit nejdou. Vybrali jsme několik potravin, které kupodivu za určitých podmínek mrazit jdou. Zjistěte, jak na to.

Jak mrazit potraviny

Mražení potravin je skvělou možností, jak prodloužit trvanlivost potravin, ale je při tom potřeba respektovat změny, které se s konkrétními potravinami dějí. Některé potraviny jdou mrazit snadno, jiné pro vysoký obsah vody mění svou konzistenci. Někdy nemusí vadit, že se stane z pevného plodu, jako je to třeba u rajčete, tekutější potravina. I tak jde na určité pokrmy využít. A pak tu máme potraviny, u kterých jste si mysleli, že nejdou zmrazit. A ony mrazit jdou. Podívejte se na to, jak zmrazit kvásek, kynuté těsto, droždí, koblihu a vejce.

Jak mrazit kvásek

Mysleli jste si, že kvásek nejde mrazit, protože by ztratil své schopnosti? Je fakt, že mráz kvasinkám příliš neprospívá a že schopnost kynout s dobou mražení klesá. Jak tedy mrazit kvásek? Kvásek nakrmte, nechte ho vykvasit. Následně ho zmrazte v hromádkách (nabírejte lžící) na tácku. Zmrzlý kvásek dejte do mrazicího sáčku a dobře ho uzavřete. V mrazáku smí zůstat měsíc až dva. Mražený kvásek probudíte stejně jako ten sušený.

Jak mrazit kynuté těsto

Zatímco piškotové, třené a olejové těsto se k mražení nehodí, kynuté těsto zamrazit můžete zhruba na 14 dnů. Je třeba ale počítat s tím, že těsto po rozmrazení není tak skvělé jako čerstvé a kynutí trvá delší dobu. Příprava z rozmrazovaného kynutého těsta je často zdlouhavější než příprava čerstvého těsta.

Jak zmrazit droždí

Droždí neboli kvasnice je výborným pomocníkem při pečení sladkých i slaných dobrot. Zatímco v lednici můžete droždí uchovávat dobře zabalené maximálně 2 týdny, v mrazáku vydrží několik měsíců. Jak tedy zmrazit kvasnice? Droždí dejte do mrazáku co nejdříve, aby zbytečně nestárlo. Droždí si naporcujte podle obvyklých množství, která využíváte, abyste ho vždy mohli pohodlně odebrat. Pokud kousky budou malé, nejdříve je dejte do alobalu. Do mrazicího sáčku nebo plastové krabičky uložte kostky droždí a s nimi šup do mrazničky. Takto budete mít droždí vždy připravené po ruce.

Jak zmrazit koblihy

Poctivé koblihy jsou velmi nadýchané a lehké. V případě dobré koblihy záleží na tom, jak je stará, jaký byl použit olej na smažení i obsažená náplň. Ideální jsou samozřejmě čerstvé. Taková kobliha je na povrchu křupavá a má vláčný střed. Pokud jste usmažili mnohem více koblih, než stačíte sníst, tak je nejprve osušte od oleje. Neplňte je marmeládou, aby během rozmrazování kobliha nevlhla a necukrujte je. V této podobě je můžete nechat v mrazáku zhruba 10 měsíců. Když je pak budete potřebovat, rozpalte troubu na 200 °C a dejte do ní na pekáči koblihy. Nechte je tam asi 8 minut. Po vyndání je horké obalte v moučkovém cukru.

Náš tip: Připravte si levné a skvělé koblihy podle našeho videoreceptu:

Jak mrazit houby

Když dáte do mrazáku pouze nakrájené houby, během pár měsíců velmi vyschnou. Mnohem praktičtější je připravit základní směs, kterou pak budete moci vložit do pokrmu, který budete právě připravovat. Jak na to? Houby, u nichž jste si jisti, že jsou jedlé, zbavte nečistot, a pak je nadrobno nakrájejte. Na trošce oleje nebo sádla duste na mírném ohni podle druhu, alespoň 20 minut. Můžete osolit, opepřit a mírně okmínovat. Nechte zcela vychladnout. Vychladlou směs přesuňte opět do mikrotenového sáčku nebo do plastové misky. Připravujte různě velké porce, abyste je mohli pohodlně odebírat, zmrzlá velká hmota se špatně dělí. Praktické je nechat v mikrotenovém sáčku uložené v misce (získá tvar a bude skladnější) zamrazit. Po zmrznutí vyndat sáček z misky a sáčky stohovat na sobě.

Mražení

První vlaštovkou tepých měsíců bývá zahájení prodeje točené zmrzliny. Pokud tuto osvěžující dobrotu milujete, nemusíte čekat na její sezónu. Zmrzlinu si totiž snadno zvládnete vyrobit i doma. Výhodou…

Jak mrazit vejce

Jde mrazit vejce? Ano, ale trochu ho musíte upravit. Je třeba zvážit, jestli budete potřebovat vejce celé, pak ho v nádobce rozšleháte a dáte zamrazit jednotlivé porce. Mrazit můžete i samotný bílek a samotný žloutek. Podívejte se na podrobnosti, jak mrazit vejce.

Zdroje informací:
https://www.pekarnomanie.cz
https://www.kucharidodomu.cz

Recepty k tomuto článku