Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Josef Maršálek je sice proslavený především díky svému sladkému pečení, nemá však problém vytvořit i slané pečené lahůdky. Mezi ně patři i trhaný chléb, do kterého přidává špenát a vynikající sýrovo-česnekovou náplň. Přípravu zvládne i méně zkušený „kuchař“.

Zelený chléb 

Po celém dni pečení sladkých dobrot si Maršálek rád spraví chuť třeba nakládanou zeleninou. Pro diváky pořadu „Buchty po ránu“ si však připravil recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení, třeba už jen pro svou originalitu.

Trhaný chléb totiž zaujme nejen svou zelenou barvou, ale také způsobem servírování či přípravou česneku, který neodmyslitelně patří do skvělé náplně. „Chci demonstrovat, že slané pečivo se dá krásně barvit přírodně. Dnes to bude špenátem, ale klidně by se dala použít šťáva z mrkve nebo z červené řepy,“ sdělil své moderátorské kolegyni Tereze Bebarové Maršálek.

Před přípravou těsta také vysvětlil, že se špenátem částečně nahradí potřebná tekutina. „Ukážeme si také, že do slaných kynutých těst můžete použít bylinky, různé druhy zeleniny nebo semínka a zrníčka,“ řekl populární cukrář. Dodal také, že více hladké mouky zaručí těstu vláčnost.

Trhaný chléb se špenátem

Na přípravu netradičního chleba podle Josefa Maršálka budete potřebovat následující ingredience: na těsto - 400 g hladké mouky, 100 g celozrnné mouky, 320 g vody, 50 g olivového oleje, 50 g čerstvého špenátu, 10 g kvasnic, 12 g soli. Na náplň - 2 paličky pečeného česneku, 50 g čerstvé bazalky, 50 g čerstvého špenátu, 100 g sýru Blaťácké zlato, 150 g másla, 50 g piniových ořechů, 6 g soli. Na dokončení: 60 g piniových ořechů

Jak na to?

  • Rozmixujeme 50 gramů špenátu a vodu. Navážíme si mouku, kombinaci hladké a celozrnné.
  • Do mísy k mouce přidáme rozmixovaný špenát, olivový olej, čerstvé droždí a sůl. Dáme na minutu do kuchyňského robota hníst. Chceme získat hladké pružné nelepivé těsto.
  • Poté necháme těsto kynout, mísu přikryjeme utěrkou.
  • Připravíme si česnekovo-sýrovou náplň. Na dva kousky alobalu umístíme paličky česneků, u nichž jsme odřízli vršky.
  • Polijeme je olivovým olejem, osolíme a vytvoříme „měšce“, do kterých česnek obalíme.
  • Měšce vložíme na pekáček a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů na 35-40 minut.
  • Po upečení česnek vymáčkneme do sekáčku, kam přidáme i všechny další ingredience na náplň, tedy Blaťácké zlato, piniové oříšky, máslo, špenát, lístky bazalky a sůl.
  • Pomoučíme si pracovní plochu a na ni opatrně vyklopíme vykynuté těsto. Vyválíme ho na tenký čtverec zhruba 40 cm × 40 cm.
  • Ten potřeme ho po celé ploše připravenou náplní. Těsto nakrájíme na zhruba dvacet stejných čtverců.
  • Olejem si vymažeme formu na toustový chléb, na dno vložíme pečící papír
  • Do chlebíčkové formy svisle naskládáme vzniklé kousky těsta s náplní. Celý povrch posypeme piniovými oříšky. Necháme kynout až po okraj formy, zhruba 30 až 40 minut.
  • Pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů horkovzduch 35-40 minut. Před vytažením zkusíme špejlí.

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Jak vzniká trhaný chléb podle slavného cukráře se můžete podívat do naší fotogalerie

Fotogalerie - Buchty po ránu - Trhaný chléb

Ukázat 13 fotografií

Pokud dáváte přednost klasickému kmínovému chlebu, vyzkoušejte náš videorecept. Určitě vás nezklame:

 

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více