Trhaný chléb Josefa Maršálka voní česnekem a špenátem: Vláčnost mu dodá správný poměr celozrnné mouky, říká cukrář
26. 7. 2023 Ostatní
Josef Maršálek je sice proslavený především díky svému sladkému pečení, nemá však problém vytvořit i slané pečené lahůdky. Mezi ně patři i trhaný chléb, do kterého přidává špenát a vynikající sýrovo-česnekovou náplň. Přípravu zvládne i méně zkušený „kuchař“.
Zelený chléb
Po celém dni pečení sladkých dobrot si Maršálek rád spraví chuť třeba nakládanou zeleninou. Pro diváky pořadu „Buchty po ránu“ si však připravil recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení, třeba už jen pro svou originalitu.
Trhaný chléb totiž zaujme nejen svou zelenou barvou, ale také způsobem servírování či přípravou česneku, který neodmyslitelně patří do skvělé náplně. „Chci demonstrovat, že slané pečivo se dá krásně barvit přírodně. Dnes to bude špenátem, ale klidně by se dala použít šťáva z mrkve nebo z červené řepy,“ sdělil své moderátorské kolegyni Tereze Bebarové Maršálek.
Před přípravou těsta také vysvětlil, že se špenátem částečně nahradí potřebná tekutina. „Ukážeme si také, že do slaných kynutých těst můžete použít bylinky, různé druhy zeleniny nebo semínka a zrníčka,“ řekl populární cukrář. Dodal také, že více hladké mouky zaručí těstu vláčnost.
Mohlo by vás zajímat
Trhaný chléb se špenátem
Na přípravu netradičního chleba podle Josefa Maršálka budete potřebovat následující ingredience: na těsto - 400 g hladké mouky, 100 g celozrnné mouky, 320 g vody, 50 g olivového oleje, 50 g čerstvého špenátu, 10 g kvasnic, 12 g soli. Na náplň - 2 paličky pečeného česneku, 50 g čerstvé bazalky, 50 g čerstvého špenátu, 100 g sýru Blaťácké zlato, 150 g másla, 50 g piniových ořechů, 6 g soli. Na dokončení: 60 g piniových ořechů
Jak na to?
- Rozmixujeme 50 gramů špenátu a vodu. Navážíme si mouku, kombinaci hladké a celozrnné.
- Do mísy k mouce přidáme rozmixovaný špenát, olivový olej, čerstvé droždí a sůl. Dáme na minutu do kuchyňského robota hníst. Chceme získat hladké pružné nelepivé těsto.
- Poté necháme těsto kynout, mísu přikryjeme utěrkou.
- Připravíme si česnekovo-sýrovou náplň. Na dva kousky alobalu umístíme paličky česneků, u nichž jsme odřízli vršky.
- Polijeme je olivovým olejem, osolíme a vytvoříme „měšce“, do kterých česnek obalíme.
- Měšce vložíme na pekáček a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů na 35-40 minut.
- Po upečení česnek vymáčkneme do sekáčku, kam přidáme i všechny další ingredience na náplň, tedy Blaťácké zlato, piniové oříšky, máslo, špenát, lístky bazalky a sůl.
- Pomoučíme si pracovní plochu a na ni opatrně vyklopíme vykynuté těsto. Vyválíme ho na tenký čtverec zhruba 40 cm × 40 cm.
- Ten potřeme ho po celé ploše připravenou náplní. Těsto nakrájíme na zhruba dvacet stejných čtverců.
- Olejem si vymažeme formu na toustový chléb, na dno vložíme pečící papír
- Do chlebíčkové formy svisle naskládáme vzniklé kousky těsta s náplní. Celý povrch posypeme piniovými oříšky. Necháme kynout až po okraj formy, zhruba 30 až 40 minut.
- Pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů horkovzduch 35-40 minut. Před vytažením zkusíme špejlí.
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Jak vzniká trhaný chléb podle slavného cukráře se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pokud dáváte přednost klasickému kmínovému chlebu, vyzkoušejte náš videorecept. Určitě vás nezklame:
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dáte si kapra, pstruha nebo lososa? Receptů z ryb je velké množství. Stačí si vybrat
V některých studiích se objevuje varování před vyšším obsahem rtuti u mořských ryb, ale klady jednoznačně převyšují. Opatrnější buďte u masa žraloků,… Číst více
Jak správně grilovat rybu a jak poznáte, že už je hotová? Zkuste fígl s kostí podle Zdeňka Pohlreicha!
Grilování ryb není žádná komplikovaná činnost.… Číst více
V MasterChef Česko se poznávaly sladkovodní ryby: Troufnete si určit deset druhů podle fotek?
V posledním díle soutěže MasterChef Česko měli… Číst více
Nejlepší vůně vánočních svátků: Namíchejte si vlastní perníkové koření a začněte se těšit
Milujete ze všeho cukroví nejvíc perníčky? Z… Číst více
Co dělat, když silikonové nádobí lepí? Pomůže rozpálená trouba, soda i horká voda!
Silikonové nádobí, ať už jde o formu na bábovku,… Číst více
Na krájení musíte jít zostra aneb Víte, jak vybrat do kuchyně dobrý nůž, který vydrží dlouho?
Možná jste se už přesvědčili na vlastní kůži, že… Číst více
Bez pečicích plechů se teď neobejdete. Víte, podle čeho je vybírat a jak se o ně starat?
Bez plechů na pečení se v žádné kuchyni… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Staročeské pracny: Upečte si tohle cukroví podle receptu Marie-Janků Sandtnerové
Voní skoro tak krásně jako perníčky, jsou ale… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Anglický citronový dezert posset jen ze tří surovin nahradí panna cottu. Příprava je snadná a chuť osvěžující
Lasagne na různé způsoby: Oblíbený vrstvený pokrm je skvělý s boloňskou náplní, špenátem či brokolicí
Tereza Bebarová nabídla recept na rybízovou bublaninu s podmáslím a svěřila se, že práce s cukrářem Maršálkem je pro ni za odměnu
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejlepší kynuté jahodové knedlíky: Připravené na páře jsou nadýchané a chutnají skvěle, s tvarohem si je zamiluje každý
Trhaný chléb Josefa Maršálka voní česnekem a špenátem: Vláčnost mu dodá správný poměr celozrnné mouky, říká cukrář
Jak uvařit nejlepší špenát. Oblíbený retro recept má v naší kuchyni stále své důležité místo