Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koblihy s jablky a pudinkem: Masopustní lahůdka v překvapivé podobě
Zdroj: Toprecepty, zizala

K masopustu patří koblihy. Existuje na ně řada receptů. Koblihy s jablky a pudinkem jsou ale výjimečným dezertem plným lahodných chutí. Uvnitř se ukývá jablko a po usmažení je dobrota naplněna karamelovým pudinkem.

Masopustní koblihy

Ačkoliv by se mohlo zdát, že slovo masopust souvisí s půstem, je tomu spíše naopak. Hlavně posledních pár dnů tohoto období souvisí spíše s velkým množstvím jídla. A koblihy samozřejmě nesmí chybět. Existuje jich řada, nejobvyklejší jsou klasické kynuté, připravit můžeme i tvarohové koblihy, ale skutečným dezertem jsou ty, které vám představíme dnes. Koblihy ukrývají jablko a navrchu se pyšní karamelovým pudinkem. 

Správné smažení koblih

Když jsme si správně připravili kynuté těsto na koblihy, potřebujeme toto sladké pečivo ještě dobře usmažit. Na smažení se dříve používalo sádlo nebo přepuštěné máslo, můžeme ale sáhnout i po oleji.

Důležité je především množství tuku. Koblihy v něm musí plavat. Díky tomu vznikne světlý kroužek po obvodu. Olej by měl být horký (kdyby byl chladný, tak by se nenafoukly), ale zase ne příliš, aby koblihy příliš rychle neztmavly. Koblihy osmažíme po jedné straně, to jde poměrně rychle. Když budou nazlátlé, tak je obrátíme a dosmažíme. Sledujeme průběh smažení a po prudším začátku můžeme hořák ztlumit. Osmažené koblihy pak dáme na ubrousek, aby odkapal tuk. Přestože koblihy plavou v tuku, díky rumu v těstu tolik nenasáknou olejem.

Masopust

Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…

Koblihy s jablky a pudinkem

Na přípravu těchto koblih budete potřebovat: 50 g másla, 40 g moučkového cukru, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 lžíci citronové šťávy, 3 lžíce rumu, 250 ml mléka, 1 lžičku cukru, 30 g droždí, 500 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, hladkou mouku na vál a tuk na smažení. Na náplň potřebujete: jablka, citronovou šťávu, 1 pudink karamelový (vanilkový) a 0,5 l mléka.

Jak na to? Základem těchto koblih je kynuté těsto a všechny ingredience tedy musí mít pokojovou teplotu. Nejprve utřete změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně do něj vmíchejte žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.

Do vyšší misky nalijte 100 ml z odměřeného množství vlažného mléka a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamíchejte. Kvásek přikryjte ubrouskem a nechte na teplém místě vzejít. Trvá to zhruba 10 minut.

Do žloutkové směsi nalijte kvásek, přidejte zbytek mouky se solí a zbytek vlažného mléka. Vypracujte ne příliš tuhé těsto a poprašte ho moukou. Přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout asi hodinu. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a vyválejte z něj asi 1 cm vysokou placku.

Oloupejte jablka, pokrájejte je na menší kousky (aby se vešly do těsta) a pokapejte je citronovou šťávou. Hrníčkem vykrajujte koblihy, dejte do každé kousek jablka a uzavřete druhým kolečkem, mírně přimáčkněte kraje. 

Připravte si vyšší hrnec s dostatečným množstvím tuku, aby se koblihy daly dobře smažit. Pudink uvařte obvyklým způsobem v mléce a nechte vychladnout. Usmažte koblížky ve horkém tuku, a pak je dejte odkapat na ubrousek. Pudink dejte do sáčku s trubičkou a naplňte jím usmažené koblihy.

Náš tip: Pokud toužíte po klasice, můžete si přichystat tradiční koblihy podle tohoto videoreceptu:

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více