Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarohové koblížky: Neodolatelně vláčná a slaďoučká masopustní dobrota je tak jednoduchá, že ji hravě zvládne začátečník
Zdroj: Toprecepty, Aneta13

Jedním ze symbolů masopustu jsou koblihy. A pokud se vám klasické kynuté zdají moc složité na přípravu, vyzkoušejte ty z tvarohového těsta, které jsou mnohem snadnější. Budete překvapeni jejich fantastickou chutí.

Jaké si dát koblížky o masopustu

Je masopust a to je výborná příležitost vychutnat si koblihy. Většinou si je připravujeme kynuté, a skvělou variantou jsou i koblížky z tvarohu. Ať už si je uděláme menší či větší, plněné nebo bez náplně, strávníci se budou oblizovat až za ušima a nadšeně stírat cukrový prach z pusy. 

Do tvarohových koblih patří kromě tvarohu také vejce, mléko, mouka, vanilkový cukr, prášek do pečiva a rum. Rum se dává do koblih, aby nenasály tolik tuku. Mouku můžeme dát hladkou či polohrubou. A jde o tvaroh, hodí se sáhnout po polotučném tvarohu z vaničky.

Hotové (osmažené) a na ubrousku krátce odkapané koblihy pak obalujeme v moučkovém cukru. Pokud jsou koblížky malé, není třeba je dále ochucovat. Někdo ale moučkový cukr kombinuje se skořicí. A pokud ani to nestačí, je možné dovnitř koblih stříknout malou trubičkou náplň v podobě marmelády.  

Na čem smažit koblihy

Koblížky se obvykle smaží (dají se i péct v troubě, chutnají pak ale trochu jinak) a jelikož jde o vyšší teplotu, budeme potřebovat olej vhodný na tyto teploty. Hodí se také, pokud nebude mít výraznou vůni. Nejčastěji se používá řepkový.

Pokud bychom chtěli smažit tak, jak to dělaly naše babičky, zvolíme nesolené sádlo, případně sádlo s olejem. Na smažení si vezmeme nižší a širší kastrol nebo hlubokou pánev. Do zvolené nádoby nalijeme větší množství tuku, aby v něm koblihy mohly plavat.

Jak poznat správně rozpálený tuk

Jak poznám, že tuk je rozpálený tak akorát? Tuk na smažení koblížků by měl mít teplotu zhruba 170-180 °C. Obejdeme se bez teploměru a místo toho hodíme do tuku drobek pečiva nebo těsta. Pokud začne tuk okolo pěnit, je dostatečně horký na smažení. Hned poté vložíme jednotlivé koblížky a smažíme. Příliš horký tuk koblihám také nesvědčí.

Jak smažit koblihy

Koblihy je lepší smažit v menším množství, aby se správně tepelně upravily. Lépe se také budou obracet. Dalším důvodem je to, že velké množství vložených kusů by rozehřátý tuk zbytečně moc ochladilo.

Koblihy do oleje dáváme opatrně (pozor na stříkání oleje). Jakmile budou koblihy v tuku plavat, zakryjeme kastrol pokličkou a necháme je, dokud nebudou usmažené dozlatova. Pak dáme pokličku stranou a koblihy obrátíme a dosmažíme je nezakryté.

Koblihy opatrně nabíráme a nepícháme do nich. Obracíme je děrovanou naběračkou, vařečkou, obracečkou. 

Jak dlouho smažit koblihy

Vhodné je usmažit nejdřív jeden koblížek a zjistit tak potřebnou dobu. Správné upečení je dozlatova. Více poznáme po vylovení koblížku a roztrhnutí. Zjistíme, jestli uvnitř není těsto syrové. Menší koblížky se pečou kratší dobu než ty větší.

Hotové koblihy pak vyndáme a dáme je odkapat na ubrousek nebo papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk. 

Masopust

Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…

Jak připravit tvarohové koblížky

Zhruba na 34 koblížků si připravte: 250 g tvarohu, 3 vejce, 3 lžíce rumu, 6 lžic mléka, 250 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, ole na smažení a moučkový cukr na obalení.

Jak na to? Do mísy dejte tvaroh, rozklepnutá vejce, rum, mléko, hladkou mouku, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Vše dobře promíchejte do vláčného těsta.

V kastrolu rozpalte olej a lžicí do něj dávejte těsto. Koblížky smažte dozlatova.  Přichystejte si talíř s moučkovým cukrem. Připravte si ubrousky a osmažené koblížky na ně pokládejte, aby se odsál tuk a ještě teplé dejte do cukru a obalte je.

Pokud by vám přišly hotové koblížky málo ochucené, můžete jim dodat pikantní nádech marmeládou či povidly. Plní se až hotové koblihy tak, že do igelitového sáčku s trubičkou dáte náplň a trochu ji natlačíte dovnitř.

Náš tip: Připravte si tvarohové koblížky podle tohoto videoreceptu:

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více