Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Steak z květáku překvapí svou skvělou chutí.
Zdroj: Pixabay, foodbynature

Květák patří v české kuchyni mezi jednu z oblíbených surovin. Jeho univerzální využití totiž nabízí nespočet možností, jak tuto zeleninu použít. Nemusí to však být vždy populární mozeček, nebo smažená verze. Z květáku lze za pár minut připravit i perfektní steaky.

Zdravý a chutný

Díky své vysoké nutriční hodnotě, nízkému obsahu kalorií a dobré stravitelnosti je květák oblíbenou součástí jídelníčku mnoha lidí, kteří se snaží stravovat zdravě. Jak uvádí studie z roku 2013, květák obsahuje také vitamíny C a K, kromě toho je rovněž dobrým zdrojem vlákniny a antioxidantů.

Navíc je v jídlech výrazný a dá se využít k přípravě mnoha rozličných pokrmů. Kromě populárního smaženého květáku si můžeme připravit i velkou škálu jídel, která jsou na přípravu snadná a přitom nás nasytí a mile překvapí svou skvělou chutí.

Jak na květák

Kdo by neznal například domácí klasiku - květákový mozeček, připravený třeba podle tohoto receptu, nebo polévku z této zeleniny, na níž najdete recept zde. K tomu se dá květák připravovat i na grilu, péct v troubě či z něj připravit karbanátky podle tohoto receptu či nízkokalorickou alternativu k běžné rýži.

Stejně jako třeba z fazolí, brokolice nebo celeru se z květáku dá připravit také výborné pyré, které poslouží jako plnohodnotná příloha k masu.

Italská inspirace

Co už je ovšem netradičnější způsob využití květáku je jeho přidání do těsta na pizzu, kde bezezbytku dokáže nahradit mouku. Stačí jen zeleninu uvařit, rozmixovat, přidat pár nezbytných ingrediencí a můžete se pustit do pečení. Podrobný recept nabízíme zde

To však není jediná varianta, jak si připravit pokrm, chutnající jako pizza, kde ovšem chybí jedna ze základních ingrediencí, nutná pro výrobu této pochoutky z Apeninského poloostrova, tedy mouka.

Vyzkoušejte květákové steaky podle receptu uživatele Instagramu s nickem „kitchenachim“ a budete se divit, jak snadné je si připravit italskou delikatesu, která však s touto zemí nemá téměř nic společného.

Květákové steaky

Na netradiční, ale skvělé jídlo z květáku budete potřebovat: 1 květák, 1 sklenici rajčatové omáčky, 1 mozzarellu, olivový olej, strouhanku, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Květák omyjte a odstraňte košťál a listy. Z květáku nakrájejte plátky široké asi jako palec a potřete je olivovým olejem.
  2. Plátky jednou obalte ve strouhance, položte je na plech a pečte v troubě, předehřáté na 200 stupňů, 15 minut.
  3. Předpečené květáky osolte a opepřete, přidejte lžíci rajčatové omáčky a posypte mozzarellou, nakrájenou na kostičky.
  4. V troubě nastavte gril a pečte dalších 10 minut při 200 stupních.
  5. Podávejte posypané petrželkou.

Náš tip: Z květáku si můžete podle našeho videoreceptu vytvořit také lahodné karbanátky

Zdroj informací:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více