Zavařená rajská omáčka podle Těhotnýho kuchaře: Zužitkujete kromě rajčat i kůrky parmazánu a v zimě jenom sáhnete po sklenici
29. 8. 2023 Ostatní
Úroda rajčat je letos opravdu skvělá, a proto je důležité rozmyslet, co všechno z domácích či koupených rajských uvařit. Kdo už vyzkoušel všechny recepty a stále má v zásobě dost oblíbené zeleniny, může si na zimu nachystat skvělou rajčatovou omáčku.
Rychlost a kvalita
Populární influencer, známý jako Těhotnej kuchař, na svém instagramu ukázal, jak jednoduché to je, pokud si chcete v rychlosti připravit oblíbenou omáčku. Zároveň poskytl i několik rad, které se hodí nejen při výrobě tohoto pokrmu.
Mohlo by vás zajímat
Bylinky a parmazán
Připomněl například, že díky naříznutí a kombinaci horké a ledové lázně půjdou rajčata oloupat jedna dvě, doporučil svázat provázkem bylinky použité do omáčky, protože je na konci nebudete složitě lovit. A přidal i tip, co s kůrkami parmazánu, které si mnozí schovávají „na potom“, třeba do mrazáku. Především však nabídl zajímavý recept.
Rajčatová omáčka na zimu
Na přípravu domácí rajské omáčky podle Těhotnýho kuchaře budete potřebovat: 12 větších masitých rajčat, 4 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, šalvěj, tymián, rozmarýn, ½ červené cibule, 1 oloupanou mrkev, kůrky z parmazánu a mořskou sůl.
Jak na to?
- Rajčatům vydloubneme stopky, nařízneme vršky do kříže, vložíme je do hrnce a zalijeme horkou vodou z konvice.
- Po pár minutách rajčata přendáme do studené vody s ledem.
- Rajčata oloupeme, nakrájíme v ruce nad mísou, aby mám zbytečně neutíkala šťáva.
- Do hrnce nalijeme olej, přihodíme česnek a bylinky a necháme chvilku opražit.
- Přisypeme rajčata, lehce posolíme, vše zamícháme a zvolna přivedeme k varu.
- Přidáme cibuli, mrkev a kůrky parmazánu a vaříme 40-45 minut.
- Z omáčky vyjmeme všechny pevné složky a rajčata zpracujeme ponorným mixérem.
- Omáčku přelijeme do sterilizovaných sklenic, které zavřeme a přendáme do hrnce. Zalijeme horkou vodou.
- Necháme 15-20 minut zavařit při 90 °C.
- Sklenice vyndejte z hrnce, položte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavé cuketové hranolky s parmezánem zpestří každé grilování i letní párty. Zachutnají i dětem
Porovnání olejů: Opravdu je olivový nejzdravější? A kterému druhu se raději vyhnout?
Expertka radí, jak doma nejlépe uchovat chleba: Osvědčila se mi kombinace bavlněné utěrky a mikrotenového sáčku, říká