Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Míša Landová se stala další osobností z oblasti gastronomie, kterou Jan Kraus pozval na svou proslulou červenou sedačku. Populární moderátor ve své show na Primě zjišťoval nejen to, jak se Landová stala tak známou cukrářkou, ale rovněž bojoval se svou nechutí k makronkám, které od Michaely dostal jako dárek.

Makronky nemám rád

Jan Kraus hned na začátku pořadu Míše Landové vysvětlil, že dnes tak populární sladkost nejí, protože mu „leze na nervy vizuálně“. „Já si myslím, že jste dosud ještě neochutnal tu správnou a dobrou makronku,“ vysvětlovala mu s úsměvem Landová a snažila se moderátorovi nabídnout své čerstvě upečené dobroty. Zároveň mu věnovala i jednu se svých kuchařek.

Speciální příchuť

Po chvíli otálení, kdy Jan Kraus pátral po levandulové makronce, která je podle jeho kolegů nejdražší, se nakonec osmělil a výtvor Míšy Landové vyzkoušel.

Levanduli nehledejte, protože nemám ráda květinové vůně. To je jako, když kousnete do mýdla. Ale mám tam pro vás jednu speciální příchuť - krupicová kaše,“ sdělila porotkyně Peče celá země Krausovi.

Příchuť krupicové kaše si moderátor jako první sice nevybral, ale při premiérovém ochutnání makronky se nestačil divit, jak úžasná věc to je.
„Já úplně žasnu, že jste to dělala vy,“ pronesl Kraus s odkazem na negastronomické vzdělání Landové. „Já jsem dělala ekonomickou školu, pak mám ještě finance a bankovnictví, pracovala jsem v logistice, v obchodním oddělení,“ vysvětlila oblíbená cukrářka.
„Pečení se věnuji tak 10-15 let, ale z velké části to byl koníček, vyloženě jako profesionál se tomu věnuju posledních pět let,“ dodala.

Televize úspěch jen přiživila

Na dotaz, zda se úspěšná kariéra cukrářky rozjela díky „porotcování“ v televizním pořadu, měla Míša jasnou a pro někoho možná překvapivou odpověď. „Já jsem už před Peče celá země měla docela slušně našlápnuto. Před deseti lety jsem začala jako hobby psát blog o pečení, a pak se to začalo postupně nabalovat,“ vysvětlovala Landová, jejíž blog Víkendové pečení je mezi amatéry velmi dobře znám. 

„Začala jsem péct, chodit na první kurzy, vzdělávat se a až před pěti lety jsem začala zvažovat, zda si otevřít nějakou vlastní cukrárnu, zakázkovou výrobu, nebo jít spíš cestou lektorství,“ dodala s tím, že se dnes živým tím, že vede kurzy pečení pro amatéry. Televize její úspěch prý jen přiživila a dodala na intenzitě. 

Vyzkoušejte doma

Po makronkách se nakonec během rozhovoru jen zaprášilo, protože ochutnali i další hosté Show Jana Krause. Pokud byste ovšem chtěli vyzkoušet, jakou delikatesu Míša Landová do pořadu přinesla, vyzkoušejte recept, který cukrářka pro Toprecepty.cz nabídla.

Vanilkové makronky s vaječným likérem 

Na přípravu zhruba 40 kusů makronek budete potřebovat: Na makronkové těsto - 150 g mandlové mouky, 150 g moučkového cukru, 55 g + 55 g bílků, 150 g cukru krupice, 40-50 ml vody a 1 lžičku Mleté vanilky Dr. Oetker. Na náplň s vaječným likérem - 200 g bílé čokolády min. 30-32% (Belcolade, Callebaut), 50 g smetany ke šlehání 33%, 50 g vaječného likéru, 30 g másla a ½ lžičky Mleté vanilky Dr. Oetker.

Jak na to?

  1. Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem a mletou vanilkou krátce promixujte, přidejte polovinu tekutých bílků (55 g) a stěrkou utřete do hladké pasty.
  2. Krupicový cukr dejte do menšího rendlíku, zalijte vodou a svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Rozvar při vaření nemíchejte. V průběhu vaření začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) do sněhu.
  3. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání do sněhu. Pokračujte ve šlehání do částečného zchladnutí a zpevnění sněhu. Výsledný sníh není úplně pevný, má ohebné špičky.
  4. Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty a míchejte tak dlouho, dokud vám těsto pomalu neztéká ze stěrky.
  5. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 9 mm a na plechy vyložené papírem na pečení či teflonovou podložkou nastříkejte makronky o průměru ca. 4 cm.
  6. Plechem bouchněte o stůl nebo poklepejte rukou zespodu, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Makronky nechte před pečením zaschnout.
  7. Následně pečte po jednom plechu v troubě vyhřáté na 140-150 stupňů (horkovzduch) zhruba 13-15 minut, až jsou na dotek pevné a jdou dobře odloupnout z papíru či podložky. 
  8. Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru nebo podložky.
  9. A nyní se můžete vrhnout na náplň s vaječným likérem. Čokoládu rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě) a zalijte teplou smetanou, promíchejte. Přidejte mletou vanilku a vaječný likér (nesmí být studený). 
  10. Promíchejte a promixujte tyčovým mixérem. Nakonec zapracujte tyčákem i máslo. Krém přelijte do misky, zakryjte kontaktně fólií a dejte na několik hodin odležet do chladu.
  11. Vychlazený krém stěrkou promíchejte do hladké konzistence a pomocí sáčku makronky naplňte. Skladujte v uzavřené dóze v lednici a nechte min. do druhého dne rozležet.
  12. Před servírováním nechte makronky pár minut při pokojové teplotě.

Na účast Míši Landové v televizních pořadech se podívejte do naší fotogalerie:

Náš tip: Vyrobit si makronky můžete zkusit i podle našeho videoreceptu:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více