Cukrářka Míša Landová nabídla recept na makronky s vaječným koňakem. Neodolal jim ani moderátor Jan Kraus
29. 2. 2024 V kuchyni s VIP
Míša Landová se stala další osobností z oblasti gastronomie, kterou Jan Kraus pozval na svou proslulou červenou sedačku. Populární moderátor ve své show na Primě zjišťoval nejen to, jak se Landová stala tak známou cukrářkou, ale rovněž bojoval se svou nechutí k makronkám, které od Michaely dostal jako dárek.
Makronky nemám rád
Jan Kraus hned na začátku pořadu Míše Landové vysvětlil, že dnes tak populární sladkost nejí, protože mu „leze na nervy vizuálně“. „Já si myslím, že jste dosud ještě neochutnal tu správnou a dobrou makronku,“ vysvětlovala mu s úsměvem Landová a snažila se moderátorovi nabídnout své čerstvě upečené dobroty. Zároveň mu věnovala i jednu se svých kuchařek.
Mohlo by vás zajímat
Speciální příchuť
Po chvíli otálení, kdy Jan Kraus pátral po levandulové makronce, která je podle jeho kolegů nejdražší, se nakonec osmělil a výtvor Míšy Landové vyzkoušel.
„Levanduli nehledejte, protože nemám ráda květinové vůně. To je jako, když kousnete do mýdla. Ale mám tam pro vás jednu speciální příchuť - krupicová kaše,“ sdělila porotkyně Peče celá země Krausovi.
Televize úspěch jen přiživila
Na dotaz, zda se úspěšná kariéra cukrářky rozjela díky „porotcování“ v televizním pořadu, měla Míša jasnou a pro někoho možná překvapivou odpověď. „Já jsem už před Peče celá země měla docela slušně našlápnuto. Před deseti lety jsem začala jako hobby psát blog o pečení, a pak se to začalo postupně nabalovat,“ vysvětlovala Landová, jejíž blog Víkendové pečení je mezi amatéry velmi dobře znám.
„Začala jsem péct, chodit na první kurzy, vzdělávat se a až před pěti lety jsem začala zvažovat, zda si otevřít nějakou vlastní cukrárnu, zakázkovou výrobu, nebo jít spíš cestou lektorství,“ dodala s tím, že se dnes živým tím, že vede kurzy pečení pro amatéry. Televize její úspěch prý jen přiživila a dodala na intenzitě.
Vyzkoušejte doma
Po makronkách se nakonec během rozhovoru jen zaprášilo, protože ochutnali i další hosté Show Jana Krause. Pokud byste ovšem chtěli vyzkoušet, jakou delikatesu Míša Landová do pořadu přinesla, vyzkoušejte recept, který cukrářka pro Toprecepty.cz nabídla.
Vanilkové makronky s vaječným likérem
Na přípravu zhruba 40 kusů makronek budete potřebovat: Na makronkové těsto - 150 g mandlové mouky, 150 g moučkového cukru, 55 g + 55 g bílků, 150 g cukru krupice, 40-50 ml vody a 1 lžičku Mleté vanilky Dr. Oetker. Na náplň s vaječným likérem - 200 g bílé čokolády min. 30-32% (Belcolade, Callebaut), 50 g smetany ke šlehání 33%, 50 g vaječného likéru, 30 g másla a ½ lžičky Mleté vanilky Dr. Oetker.
Jak na to?
- Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem a mletou vanilkou krátce promixujte, přidejte polovinu tekutých bílků (55 g) a stěrkou utřete do hladké pasty.
- Krupicový cukr dejte do menšího rendlíku, zalijte vodou a svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Rozvar při vaření nemíchejte. V průběhu vaření začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) do sněhu.
- Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání do sněhu. Pokračujte ve šlehání do částečného zchladnutí a zpevnění sněhu. Výsledný sníh není úplně pevný, má ohebné špičky.
- Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty a míchejte tak dlouho, dokud vám těsto pomalu neztéká ze stěrky.
- Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 9 mm a na plechy vyložené papírem na pečení či teflonovou podložkou nastříkejte makronky o průměru ca. 4 cm.
- Plechem bouchněte o stůl nebo poklepejte rukou zespodu, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Makronky nechte před pečením zaschnout.
- Následně pečte po jednom plechu v troubě vyhřáté na 140-150 stupňů (horkovzduch) zhruba 13-15 minut, až jsou na dotek pevné a jdou dobře odloupnout z papíru či podložky.
- Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru nebo podložky.
- A nyní se můžete vrhnout na náplň s vaječným likérem. Čokoládu rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě) a zalijte teplou smetanou, promíchejte. Přidejte mletou vanilku a vaječný likér (nesmí být studený).
- Promíchejte a promixujte tyčovým mixérem. Nakonec zapracujte tyčákem i máslo. Krém přelijte do misky, zakryjte kontaktně fólií a dejte na několik hodin odležet do chladu.
- Vychlazený krém stěrkou promíchejte do hladké konzistence a pomocí sáčku makronky naplňte. Skladujte v uzavřené dóze v lednici a nechte min. do druhého dne rozležet.
- Před servírováním nechte makronky pár minut při pokojové teplotě.
Na účast Míši Landové v televizních pořadech se podívejte do naší fotogalerie:
Náš tip: Vyrobit si makronky můžete zkusit i podle našeho videoreceptu:
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Souboj porotkyň v Peče celá země? Jen snaha hejtrů narušit dojem z pořadu, který nemá tendenci rozdělovat
Cukrářka Míša Landová nabídla recept na makronky s vaječným koňakem. Neodolal jim ani moderátor Jan Kraus
Zákulisí Peče celá země: Jak vypadá natáčení populární soutěže, kdo peče za porotce a kam mizí všechny dobroty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 3 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 16 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 17 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 18 hodinami
Sýrové bulky
Přidáno 27. 4. 2024 11:39
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečený piškotový dort podle Josefa Maršálka nadchne každé dítě: Dejte si pozor na opatrné míchání krému, radí cukrář
Na Matějskou jen s plnou peněženkou: Cukrová vata za 250 Kč, smažák za 185 Kč a perníkové srdce stojí 450 Kč
Cukrář Josef Maršálek radí, jak poznat kvalitní čokoládu a jak z ní připravit perfektní pařížský krém