Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královna levandule: Kdy ji sbírat, jak ji správně sušit a jak z ní upéct tento voňavý citronový moučník s polevou
Zdroj: By Annie Spratt anniespratt - https://unsplash.com/photos/1HPTYLozDGwImageGallery, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61664168

Kvete vám na zahradě levandule? Tuto aromatickou bylinku si většinou spojujeme s parfémy, vonnými svíčkami nebo polštářky, které se dávají pod polštář pro sladké sny. Pokud vůni levandule milujete nadevše, můžete si voňavé kvítky propašovat i do jídla. V kombinaci s citronem v koláči je dokonalá.

Levandule léčí i uklidňuje

Při zmínce o levanduli si většinou vybavíme francouzskou oblast Provence, proslavenou dlouhými levandulovými lány. Keříky levandule však rostou téměř v celém Středomoří, hlavně v horských oblastech. Levandulové farmy jsou však také u nás a mnozí ji mají i na zahrádkách.

Levandule je oblíbená léčivá bylinka, která pomáhá při mnoha zdravotních obtížích. Je možné z ní připravit nálev nebo se můžete opájet jen její vůní. Levandule má hlavně uklidňující účinky, ne nadarmo je levandulová esence součástí mnoha kosmetických přípravků, které vám mají po večerním použití usnadnit usínání.

Ozdobte levandulí dort

Drobné levandulové kvítky se také často využívají jako jedlé květy, stejně jako třeba okvětní lístky růží. Nejčastěji se z nich připravuje sirup, který lze přidat do limonád, ale i do jiných nápojů nebo třeba dezertů. Květy je také možné kandovat a pak je využít třeba k výzdobě dortů. Krásně se vyjímají na bílých svatebních dortech nebo třeba na cheesecaku.

,Za účelem dalšího využití v kuchyni se květy suší. Pak z nich můžete uvařit nejen čaj, ale i je vmíchat do těsta na sušenky či koláče, do krémů nebo i třeba do zmrzlinové směsi. Chuť levandule v jídle sice nevyhovuje každému, pokud ale vůni levandule zbožňujete, určitě vás levandulové dezerty nadchnou.

Jakou levanduli do dezertu?

Levandulí existuje více než 40 druhů, nejčastěji se však pěstuje levandule úzkolistá, známá též jako levandule lékařská. Sušené květy levandule se obvykle prodávají zašité v polštářcích určených třeba k provonění šatníku a odlákání molů, je ovšem možné i koupit nasušené květy určené přímo pro potravinářské účely. Sušením se vůně levandule zesiluje, při pečení proto raději s levandulí šetřete, aby výsledný dezert nebyl voňavý až příliš.

Pokud vám levandule kvete na zahradě, není nic snazšího, než si květy nasušit doma. I když levandule kvete od půlky června do srpna, je třeba ji začít sbírat včas. Květy totiž nesmí být úplně rozvinuté. Zastřihujte krátké stonky a na „lov“ vyrazte za hezkého slunečného počasí, levandule nesmí být mokrá po dešti.

Pro uchování vůně a barvy je dobré levanduli sušit svázanou ve svazích na nějakém tmavém suchém místě pověšenou květy dolů. Na sluníčku bude levandule usušená dřív, ale vybledne. Na pomoc si můžete vzít i sušičku na ovoce.  V ní je sušení nejrychlejší, jen si ohlídejte teplotu,, neměla by přesáhnout 35 °C.

Výborný koláč s vůní levandule

Vůně levandule je úžasná sama o sobě, v dezertech se ale krásně snoubí s chutí citronu, který pokrmu dodá svěží nádech. Tuto kombinaci můžete ochutnat třeba ve vynikajícím levandulovém koláči s citronovou polevou. Upéct ho můžete v klasické koláčové formě, jako bábovku a nebo třeba ve formě chlebíčku.

Jak na to? Budete potřebovat: 300 g krystalového cukru, ¾ lžíce sušené levandule, 175 g hladké mouky, ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, ¼ lžičky soli, 2 velká vejce, lehce našlehaná, 250 g řeckého jogurtu, 125 ml jemného olivového nebo slunečnicového oleje, najemno nastrouhanou kůru z 1 citronu a 1 lžíce šťávy.

Na polevu a ozdobu si připravte: 1 bílek, 150 g prosátého moučkového cukru, vymačkanou citronovou šťávu, 6-8 snítek čerstvé levandule, moučkový cukr na posypání.

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Cukr a levanduli vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte na prášek. Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Přidejte levandulový cukr. V jiné míse smíchejte vejce s jogurtem a olejem. Doprostřed suchých ingrediencí udělejte důlek a postupně do něj za stálého míchání přilévejte mokré ingredience. Přidejte citronovou kůru a šťávu. Těsto pak přelijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou.

Pečte v troubě 55 minut. Pak koláč nebo chlebíček vyklopte z formy a dejte vychladnout na mřížku. Na polevu ušlehejte bílek vidličkou a rozdělte na poloviny. Smíchejte moučkový cukr s jednou polovinou bílku a šlehejte do hladka. Přidejte vymačkanou citronovou šťávu. Lžící potřete vrchní část koláče a nechte polevu stékat po stranách. Nakonec si připravte cukrovou levanduli. Celé větvičky nejprve namočte do zbylého bílku a pak je posypejte moučkovým cukrem. Nechte zaschnout a pak květy ozdobte moučník.

Zdroje informací:
Medicalnewstoday.com
Levandule-online.cz
Houseandgarden.co.uk

Vláčný citronový moučník nadchne každého.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie