Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
23. 4. 2024 Vaření
Dostali jste chuť na povidlové šátečky a nemáte čas? Upečte si povidlové šátečky bez kynutí. Jemné a nadýchané pečivo s droždím se nenechává kynout a chutná i tak luxusně.
Rychlé sladké pečivo
Pokud dostaneme chuť na domácí šátečky, možná nás při představě čekání na vykynutí těsta dokonce přejde. Ale není nutné čekat. Existuje varianta, která využívá těsto s kvasnicemi, které se nenechává vykynout. Natěšené strávníky pak čeká velmi dobré a nadýchané těsto, které je navíc hezky křehké a přitom nedrobivé.
Bonusem je, že pečivo vydrží dlouho měkké. Dobře se také mrazí a v případě potřeby je pak k dispozici. Šátečky jsou výborné s povidly, která sladkým moučníkům dodají grády. A navrchu je křupavá drobenka.
Mohlo by vás zajímat
Těsto s droždím bez kynutí
Těsto s kvasnicemi, které nemusí kynout, je ideální pro ty, kteří spěchají. Ocení ho i ti kuchtíci, kteří s vařením a pečením teprve začínají. Nemusí se totiž bát, že by jim těsto nevykynulo, nebo naopak překynulo. S těstem pracujeme hned.
Váhat můžeme pouze u toho, jestli použijeme čerstvé droždí, tam vytvoříme v důlku z mouky kvásek (z droždí a cukru, který zalijeme vlažným mlékem). Když použijeme sušené droždí, tvoříme těsto hned ze všech surovin a bez jakéhokoliv čekání.
Pokud chceme ještě vláčnější a voňavější šátečky, můžeme je hned po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem, smíchaným s rumem (na 100 g másla 50 ml rumu).
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Povidlové šátečky bez kynutí
Na 40 ks potřebujete: 300 g hladké mouky, 250 g másla, 30 g cukru moučka, 1 vejce, 1 kostku kvasnic (42 g) nebo 2 sáčky sušeného droždí, 5 lžic mléka, špetku soli, 1 vejce na potření a povidla. Na drobenku: 20 g másla (plátek asi 1 cm), 3 lžíce cukru a 5 lžic polohrubé mouky.
Jak na to? Do mísy prosejte mouku, na okraj přidejte špetku soli. Uprostřed mísy vytvořte důlek. Do něj rozdrobte kvasnice, zasypte je cukrem a zalijte vlažným mlékem. Když kvasnice vzejdou, přidejte vejce a nakrájený tuk a zadělejte rukou těsto. Hladké těsto hned na pomoučněném vále vyválejte na sílu přibližně půl centimetru. Pokud použijete sušené kvasnice, jen je vmíchejte do mouky, nenechávejte vzejít. Hned přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Pokud se těsto na ruce lepí, vložte ho na chvíli (přibližně 10–15 minut) do lednice "zatuhnout". Pak se s ním lehce pracuje.
Troubu předehřejte na 180 °C. Z vyváleného těsta nakrájejte nožem nebo rádýlkem čtverce o velikosti 5–7 cm. V misce připravte ze všech ingrediencí drobenku. Čtverce plňte povidlovou nádivkou, složte je do šátečku, potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem nebo na nevymazaný plech (těsto je hodně tučné).
Dejte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny do zrůžovění. Šátečky jsou velmi křehké, ale nedrobí se. Pokud je hned nesníte, vydrží velmi dlouho a dobře se i mrazí.
Náš tip: Připravte si povidlové šátečky bez kynutí podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Voňavé pracny nesmí na vánočním stole chybět. Kdy je upéct, aby se správně rozležely?
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Soufflé buchta
Přidáno před 28 minutami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 11 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 14 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 16 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Jak na kvásek z droždí? Video poradí, jak ho správně připravit