jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  37 000  receptů

Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:…..

Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:…..
Aspoň to vínko . Ostatní dodají šikulky .
nahoru
Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:…..
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučit recept
Doporučit
recept
Poznámka
Moje
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Pro začátečníky
Doba přípravy Doba přípravy: 4-5 hodin
Počet porcí Počet porcí: podle potřeby

Suroviny:

Jo, já to sem napíšu a strýček Rejpal nebo jeho tetka mi budou lát, že mi tam něco schází nebo přebejvá. Neboli, že to není přesně.

2 cibule
3 mrkve
2 kořeny petržele
½ kořenového nebo 1 klacík /řapíkatý celer
30 dkg ořez ze šunky od kosti ,
Dvě kila telecí nebo hovězí kosti ,
20 dkg slaniny,
snítku tymiánu, bobkový list, případně nové koření a celý pepř
½ kostky přepuštěného máslo,
Olej podle potřeby
1 l víno Madeira- je fakt drahé. Lze nahradit jiným vínem podobné chuti, tmavší polosladké červené s kořeněnou chutí. Dej tam Vavřince a je to. Nezapomeňte osolit.
Sice mně za to budou nadávat, ale neskočím proto z okna.

Množství surovin lze upravit podle toho jaké množství chceme uvařit.
Koření podle vlastní chuti. To víš, nevaříš prvně. Tři listy, čtyři bobky a deset-patnáct pepřů. To nechám na tobě.

Postup přípravy receptu

Suroviny a postup jsou přizpůsobeny možnostem našich vážených přátel a čtenářů.
Trochu teorie neuškodí. Toto je základ všech hnědých omáček. Nemusíte pro domácí použití vařit z tohoto základu, ale je dobré nalít do tvořítek a nechat zmrznout. Potom používat na takzvané dotažení. Někdy se tím dá zachránit i malinko pokažené dílo. Já tomu říkám zázračný uzdravovač omáček.


Tak tedy vezmi tašku a upaluj do zeleniny. Kup od každého jak je psáno. U Jarouška v masně sis zamluvila co bylo třeba, tak se tam zastav, šibalsky na něj mrkni. Vezmi co Ti přichystal, on tomu rozumí, neboj se a věř mu, kosti jistě nasekal. Poděkuj, případně zaplať a hurá domů. Sekni taškou na kredenc, sprdni dětí a uvař kafíčko. Než ho vypiješ, tak ti zlatíčko z leknutí, ač nechtíc, očistí tu zeleninu. Zvládáš je, máš to zmáknutý.
Pochval sama sebe a dej se do díla. Nakrájej zeleninu na větší kousky, řekněme tak 1-2 cm silné. Pro metr ho nežeň, je tam fotbal a čistil. Cibulku nasekej na hrubo.
Vezmi kastrol tak veliký, aby se to v něm pěkně restovalo.
Restuj zeleninku na oleji /másle/ nebo obojím, teď musíš rozhodnout, jak tmavou omáčku chceš mít. Čím víc orestuješ, tím bude tmavší. Míchej, nekoukej, dej si decku toho červeného. Přidej tam ty kosti, slaninku nakrájenou na kostky jo, jo šunčičku nežrat, nakrájet a šup s tím do kastrolu. Přidej to máslíčko, podlij vínem, klidně půl litru. Přidej vodu - litr? Hele, podle potřeby a teď to dej na plotnu a nech pomalu vařit a vařit a - no klidně čtyři hodinky. Dlouho? No to není, v původní vlasti to vaří dvanáct i více hodin. Je to hotové? No to není, ale ty kosti vyhoď. Že bys dala ještě deci a není? Jo děvečko, byl ten fotbálek a u toho červené chutná. Nezlob se na něj, je na Tebe hodnej a že už to není to, co bývalo, ale to víš, lepšího po málu. A bude se to zhoršovat. Nech si kecy na koledu, práce nečeká. Všechno přelij přes cedník a co ti zůstane - v ceďáku to rozmixuj, vím, vím, od Ježuly dostala. Jsi šikulka, víš si rady.
Dej to do toho kastrolu a pořádně to promíchej a pokud je toho polovina původního množství, tak je to hotové. Nechej vychladit, jo můžeš tam škrábnout sardelku nebo trochu pasty, ale to můžeš udělat, až když budeš dělat ptáky nebo podobné dobroty.
Nalij do tvořítka a nech zmrazit. Používej, jak bylo popsáno. Budou tě milovat, velebit, hýčkat, nikdy tě nevymění, to mi věř, až uvaříš a přidáš, jak jsem psal.
Dávám možnost přidat cokoli se ti bude zdát že se to tam hodí. Už to asi nebude základní.
Pokud to bude chutnat tobě, robátkům i taťkovi, tak je to jedině dobře.

Poznámka

Zase, kdo vyfotí, ať přidá. Než mně přijedou hladová robátka, to bude trvat. Už mají své a tak na mně ... ne ne mají dědu pořád rádi.

Autor Autor: (Honza Alois)
Datum vložení Datum vložení:
18 kladných hodnocení udělit kladné hodnocení - udělit kladné hodnocení

Komentáře k receptu "Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:….."

autor: medmic
vloženo: 07.04.2014 13:27:13   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jo tohle je klasika, variant je více, vizuálně skoro všechny jsou stejné viz např. fotka tady http://gastronomie-typ.blogspot.cz/2012/04/univerz...

Je to takové zvláštní jídlo, na jednu stranu se tím opovrhuje, jako čímsi školnojídelnovým, na druhou jednoduchost občas má své výhody. A když se nepoužije chemie, tak vlastně neexistuje důvod nadávat na zdravost. Jen ten vzhled... smajlik

autor: smok (neregistrovaný/á)
vloženo: 26.09.2012 00:32:21   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

boze to jsou kecy, to si nech na blog a ne do receptu. mozna, ze by recept byl dobrej, ale filtrovat ho z tech kecu nebudu. du na jinej

autor: mio (neregistrovaný/á)
vloženo: 27.06.2011 11:53:56   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak pardon, tohle je sice hezký recept, určitě ho zkusím, ale od UHO ze závodky to má hoooodně daleko. Žeby tam lili víno, nebo dávali šunku, to silně pochybuji

autor: kaja.f
vloženo: 05.02.2011 20:02:04   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

pred chvili jsem dovarila a je to naprosto bozi!!! dalo mi dost premahani to opravdu nalit do formicek a nesezrat to rovnou smajlik

autor: Sanynka
vloženo: 16.12.2010 12:43:51   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

supersmajliksmajliksmajliksmajlik

autor: hollydolly
vloženo: 02.08.2010 19:05:28   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Bezkonkurencni! smajlik

autor: AniCiz
vloženo: 05.06.2010 15:11:49   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajliksmajliksmajlik

autor: Colombo65
vloženo: 05.06.2010 10:51:18   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Druhý nejlepší "LIVE" (živě) napsaný postup výroby UHO, první byla asi Dobromila R. nebo se pletu a jan.alois je numero UNO?smajliksmajliksmajlik

vloženo: 05.06.2010 08:55:50   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jene jsem ráda,že tě tady máme na Topkách,to je vždy počteníčko na jedničku a více.Jen tak dál ať si užijí naše bránicesmajliksmajliksmajlik

vloženo: 04.06.2010 23:28:45   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

jan.aloissmajliksmajlik, trochu jsem to popletla, jasně, omáčka, ne poleva!!smajliksmajlik

autor: jan.alois
vloženo: 04.06.2010 23:25:35   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

univerersální hnědá
omáčka neboli uho . cibule olej mouka . a potom byla ještě polévka MNV mrkev nudle voda za kačku deset

vloženo: 04.06.2010 23:22:31   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

No, můj syn, když se učil na kuchaře, tak tomu říkali UHOsmajlik..univerzální hnědá polevasmajliksmajlik, jak píše isahusmajlik

autor: jan.alois
vloženo: 04.06.2010 23:07:12   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Od Drobka mně to těší ale dámy nezoufejte jsem vám nakloněn.
smajliksmajlik

autor: Drobek
vloženo: 04.06.2010 21:49:42   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Krásné, UHO jak by měla být a není. Zasloužíš veřejnou pochvalu před otevřenou lednicí. A bod ode mne k tomu.smajlik

autor: janek53
vloženo: 04.06.2010 21:14:25   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jane, toto je omáčka podle mých představ. Žádná připálená zásmažka na barvu nebo tmavá instantní jíškasmajliksmajlikUHO, ale kvalitní suroviny a literární zpracování to je to pravé ořechové vaření. Kór, když se hotový výtvor bohatě okoření láskou smajliksmajliksmajliksmajlik

autor: ssimusshka
vloženo: 04.06.2010 21:11:43   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

supr supr suprsmajliksmajliksmajliksmajlik jasnej 6.smajliksmajlik

autor: zizala
vloženo: 04.06.2010 20:05:17   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajliksmajliksmajlik

autor: isindy
vloženo: 04.06.2010 19:28:55   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jane, takhle ale asi UHO ve školní jídelně ani v nemocnici nedělali, co??smajliksmajlik poslala bych je na školení, možná by to pomohlo....smajliksmajlik

autor: jan.alois
vloženo: 04.06.2010 19:27:02   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Vždyť to dámy dělám pro vaší potěchu . Že bych vás musel učit vařit ?
To určitě ne.smajlik

autor: jajine
vloženo: 04.06.2010 19:24:24   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Álojz,smajlikty fejetonisto humoristosmajlikty nás ale bavíšsmajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajlik

autor: jan.alois
vloženo: 04.06.2010 19:18:25   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Milá dámy to vás musí bavit . Pravil klasik . a díky za projevenou přízeň
smajlik

vloženo: 04.06.2010 19:12:06   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jendo,číst tvoje postupy to je paráda,úplně si to vždy představuji.smajlikdávám bod,protože je to opravdu výstižný.A dle popsaného postupu to svede určitě každý.smajliksmajlik

autor: rebeka
vloženo: 04.06.2010 19:04:18   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

jane.aloisi,ty mě bavíšsmajlikveršuješ jak básník,vaříš jako profík,já před tebou klobouk smekám a posílám bodíksmajliksmajliksmajlik

autor: spagetka
vloženo: 04.06.2010 18:59:54   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dej to do kategorie pro Začátečníky - protože tohle je základ smajlik


Přidat komentář

Komentáře/příspěvky se na stránkách zobrazí až po jejich ověření. To probíhá tak, že Vám na vyplněnou e-mailovou adresu zašleme e-mail, ve kterém je třeba kliknout na odkaz. Poté se Váš komentář/příspěvek zobrazí na webových stránkách. Dokud nedojde ke změně IP adresy, tak z daného zařízení (počítač, tablet, mobilní telefon) můžete psát další komentáře/příspěvky bez ověření.


Vaše jméno:
Váš e-mail:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko a vložte www adresu.

Tématické fráze

jak udelat uho hnědá omáčka recept omáčka uho univerzalní hnědá omáčka hnědé omáčky hnědá univerzální omáčka tmave omacky recepty hnědá omáčka recept univerzální hnědá omáčka recept uho základní omáčky recept na uho tmava omáčka tmava omacka recept uho omáčka recept jak udělat hnědou omáčku zakladni hnede omacky jak uvarit uho uho recept uho omáčky základní hnědá omáčka základní tmavá omáčka uho univerzální hnědá omáčka-recept recept na hnědou omáčku základní omáčka recept hneda omacka recepty uho universální hnědá omáčka uho omáčka jak udelat tmavou omačku klasická hnědá omáčka klasická hnědá omáčka - recept recept hneda omacka základní omáčka zakladni hneda omacka recept jak ztmavit omacku omáčka hnědá univerzální hnědá omáčka recept jak se dela uho univerzální omáčka recept na uho omáčku




Náhodný recept


Registrace

Nejnovější recepty


Informace

Nové recepty e-mailem

Zasílání nových receptů na Váš e-mail.





Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Partneři: Dobré Recepty | Videorecepty | Máminy recepty               PHP: www.j-soft.cz | Obecné podmínky | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty