Rajská omáčka z kořenové zeleniny
Klasikou české kuchyně je rajská. Nasládlá omáčka, s kuličkami z hovězího masa, zachutná nejen dospělým, ale i dětem. Servírovat ji můžete s těstovinami, rýží, nebo houskovým knedlíkem.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 2 360 kJ / 564 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 101,36 g |
Tuky | 17,00 g |
Vláknina | 0,05 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 661 mg |
Sůl | 1,91 g |
Sacharidy | 1,36 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Prvně jsem vyzkoušela udělat rajskou tímto způsobem a celá rodina se olizuje ještě teď. Doporučuji!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 3. 2011 20:49
Dělávám podobně,jen vynechávám kečupMoc nám omáčka chutnáa bodík za dobrotu ráda přidávám+
21. 3. 2011 19:51
Protlak bych do rajské teda nedala.. Dělám taky z kořenové zeleniny a v létě povařím domácí rajčata, naliju do zavařovaček a používám celou zimu i nezimu na rajskou. A to je teda echt rajská
21. 3. 2011 18:46
Posílám bodík, taky jsem se naučila dělat rajskou na kořenové zelenině a připadá mi, že se chuť rajské omáčky zvýrazní
A použití rajského protlaku je úplně normální, čerstvá rajčata používám v případě plněných paprik na rajské omáčce.
A použití rajského protlaku je úplně normální, čerstvá rajčata používám v případě plněných paprik na rajské omáčce.
21. 3. 2011 17:53
Rajskou miluju v jakékoliv podobě, a to mi připomíná, že už dlouho nebyla Takže asi tip na víkend
21. 3. 2011 17:26
Fiona (neregistrovaný/á), neviem, aký pretlak kupujete ani ako ste prišli na to, že sa vyrába zo zhnitých paradajok. Pravidelne som brigádovala v konzervárni a môžem vás ubezpečiť, že zhnitá paradajka neprešla ani jedna.
21. 3. 2011 16:18
Fiona, nevím kde rajčata nakupujete, ale u nás chuťově a taky barevně nic moc,teda.
21. 3. 2011 16:08
Hanka: koncentrovaná shnilá rajčata s divnou pachutí,možná...včera jsem zrovna dělal rajskou z červených rajčátek a můžu říct že se uvařit fakt dá
21. 3. 2011 15:57
Dělám stejně,jen dávám víc mrkve,aby byla sladší,máme to tak rádi.
21. 3. 2011 15:51
Jelikož dělám skoro stejně,tak můžu přidat bodíkProtlak používám běžně, rajčata jsem používala když jsem měla větší úrodu na zahrádce. Já osobně trochu zahustím jíškou a místo mleté skořice dávám trochu skořicového cukru.Masové kuličky dělávám taky, ale nejdřív je vařím zhruba 10 minut ve vývaru. Ten pak přidám do omáčky.
21. 3. 2011 15:48
no,jo,rajská...to můžu v jakýmkoli stavu...
21. 3. 2011 14:44
znám a dělám, super, dávám bod
21. 3. 2011 14:43
Protlak se používá běžne na rajskou omáčku a když jsou rajčata v létě krásně vyzrálá,tak se dělá z čerstvých,tak čemu se tak divit
21. 3. 2011 14:40
V protlaku problém nevidím ovšem, proti gustu...
Omáčku jsem ničím nezahušťovala, rozmixovaná zelenina zahustí dost
Omáčku jsem ničím nezahušťovala, rozmixovaná zelenina zahustí dost
21. 3. 2011 14:35
Mně v receptu chybí poměr vody na zalití zeleniny, pak nejspíš taky něčím zahustit-buď jíškou nebo moukou.....
Podle tohohle receptu by začátečnice nic neuvařila.
Jinak Fiono, nevím, jestli vaříte rajskou jen v létě, když jsou čerstvá rajčata-asi ano, protože v zimě se z nich omáčka uvařit fakt nedá. A dá se naopak sehnat výborný protlak-což mimochodem není nic jiného, než koncentrovaná rajčata.
Podle tohohle receptu by začátečnice nic neuvařila.
Jinak Fiono, nevím, jestli vaříte rajskou jen v létě, když jsou čerstvá rajčata-asi ano, protože v zimě se z nich omáčka uvařit fakt nedá. A dá se naopak sehnat výborný protlak-což mimochodem není nic jiného, než koncentrovaná rajčata.
21. 3. 2011 14:26
HMM a já to dělal jednou taky přesně takhle a musela jsem to vylít do záchodu.Nechápu jak někdo může nahradit protlak čerstvými rajčaty.To si radši připlatím za kvalitní jídlo.Navíc by se neměla jmenovat rajská,ale protlaková.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 14 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Právě bylo uvařeno:
Květák z horkovzdušné fritézy
vladhn uvařila před 1 hodinou
Obalovaný gothaj
vladhn uvařila před 2 hodinami
Kuřecí nachos
Lucie1001 uvařil před 3 hodinami
Sachr dort z jablek
Vladka321 uvařil před 3 hodinami
Větrníkový dort
Sabora1 uvařila před 3 hodinami
Tvarohovo-borůvkové knedlíky
st3la uvařil před 4 hodinami
Bramborová kaše (klasika)
mnami uvařila před 4 hodinami
Moje špagety
Renata.K. uvařil před 4 hodinami
Borůvkový koláč s tvarohem
VaclavKo uvařila před 5 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: rajská omáčka kluci v akci pravá rajská omáčka rajská omáčka s kořenovou zeleninou pravá rajská omáčka recept rajská omáčka recept kluci v akci rajska omacka se zeleninou kluci v akci rajská omáčka kořenová zelenina recepty zeleninová omáčka kořenová zelenina rajská polévka kluci v akci recepty z kořenové zeleniny rajská omáčka z čerstvých rajčat kluci v akci rajská rajska kluci v akci plněné papriky s rajskou kluci v akci zelenina kořenova pravá rajska nejlepší rajská omáčka koreni na rajskou omacku
Suroviny: protlak rajčatový, kečup sladký, cibule, zelenina kořenová, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, skořice, koření hřebíček, bujón, olej, voda, sůl, pepř mletý, cukr, maso hovězí mleté, vejce, strouhanka
Rajská omáčka z kořenové zeleniny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1YnZ
47 názorů