Rajská z čerstvých rajčat

Marta Kuchařka:

Omáčky 16 názorů

58

Suroviny

1 kg rajčat
1 cibule
máslo
vývar (může být i z kostky)
hladká mouka
4 lžíce sladké smetany
šťáva z citrónu
cukr
5 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
1 hřebíček
1 bobkový list
špetka tymiánu
malý kousek celé skořice
sůl
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na másle osmahneme cibuli spolu s kořením, zaprášíme moukou, přidáme pokrájená rajčata, chvíli podusíme, zalijeme vývarem a vaříme asi 20 minut.

  2. Omáčku propasírujeme, osladíme, okyselíme, zjemníme smetanou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Rajská z čerstvých rajčat

  • BronislavaP BronislavaP

    Překvapivě dobrá :-K

    Odpovědět

  • Lussia Lussia(neregistrovaná)

    Výborná! Dělám s hovězím masem z kterého mám pak vývar a zaprašuju místo mouky kukuřičnou kaší a je to celkově jemnější :). Recept opravdu doporučuji všem :)

    Odpovědět

  • Šárka Šárka(neregistrovaná)

    Výborná záležitost :):-!

    Odpovědět

  • Ajinka31 Ajinka31

    Tak jsem teď dodělala rajskou a musím říct, že je luxusní, všem ohromně chutnala ;-), takže dávám bodík a zařazuji do oblíbených receptů :-D:-D

    Odpovědět

  • Zivocichacek Zivocichacek(neregistrovaný)

    Tak jsem skočil na zahradu a natrhal jich pár a udělal rajskou, pač už nevím co s něma. Tech salátu jsme už přežraný. Tento recept mi přijde nejbližší, tomu co dělala moje babička. Vždycky říkala, ze základ jsou dobra rajčata - ne ty krásně vypadající (vetšinou španělský) a bez chuti a vůně. Bez smetany a bez kořenové zeleniny - to se dela svíčková a ne rajská. Dochucovat skořicí, cukrem a citronem(octem). Chuť je už jen na vás, kolik a jak kvalitní tam toho všeho dáte. Po pár letech to pak bude hračka. Chce to trpělivost a nepodceňovat suroviny, pa.

    Odpovědět

  • JanaJanicka JanaJanicka

    Zdravím.

    Omáčku jsem dnes vařila prvně v životě z rajských a povedla se naprosto skvěle... Dávám bodík a zařazuji si tento receptík ke svým oblíbeným a šup s ním do kuchařky...:-D
    Akorát nebyla smetana,ale bylo to dobré i bez ní...

    Odpovědět

  • Sandra Sandra(neregistrovaná)

    renat:
    každej nemá čas patlal se s knedlíkama :-D

    Odpovědět

  • renat renat(neregistrovaný)

    Rajská vypadá dobře.Ale co ty kupované knedlíky????;-(;-(

    Odpovědět

  • Pejli Pejli

    No počkám si až to uvaří mamka :-* a okoštuju. Je pravda, že z protlaku to není ončo, já mám výhodu, že můj přítel je kuchař :-p takže mi z práce donese origoš rajskou na zeleninovém základě (kořenová zelenina) :yes: a to je opravdu rozdíl :-p

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Jasně, Marti, to určitě budu vařit, aspoň jednou bude pořádná rajská:-p

    Odpovědět

  • Marta Marta(autorka receptu)

    Jani, jen dělám to, co mi poručili v kuchařce :-)):-)). Je fakt, že jí nedělám moc hustou, tak mám procezeno razdva. Taky jsou ty rajčata hned rozvařený, takže ještě to pak navíc vařit 15 minut s moukou je trápení vitamínů, ale samozřejmě si to musíš ukuchtit podle svého, to je jasný :yes: Rajská je dobrá, úplně něco jiného než z protlaku, ale užiju si jí jen v létě a na zavařování takovou úrodu nemám :-(

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Patricie, moc děkuji, recept mám uložený, takže i s tímhle komentářem. Takže to fakt vypadá jednoduše.:-)

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    Pro Janu Remkovou. Přidala jsem fotku zavař. rajčat. Velice jednoduché zavařování, malé dávám celé, větší překrojím, mírně osolím a přidám pár bobkových listů a nového koření.Když mám čas, rajčata loupám, ale není nutné, stejně se přepasírují.Zavařuji cca 20 minut.

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Jo a alus.s naložených rajčat?:-O My jich v létě míváme fakt hodně, daří se jim na zahrádce, je tady někde recept?

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    No, já jsem z rajčat přímo nedělala rajskou nikdy, přiznávám bez mučení.:-( jen, kdybych se snad někdy pokusila to dělat, myslím, že na tom není nic těžkého, jen koukám, to se má fakt hned zaprašovat moukou? Nemělo by se to podusit s tím kořením, pak přepasírovat a pak zaprášit?:-O

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo