Rajská omáčka"zeleninová"

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: 45minut i s přípravou 6 porcí Omáčky 13 názorů

Suroviny

6 velkých rajčat
2 velké cibule
1 velká mrkev
1-2 malé pálivé papričky
1 menší paprika
5 cm dlouhá celá skořice
4 hřebíčky
1 kostka zeleninového bujónu
2 dl rajčatové šťávy
1 dl vody
1 pl oleje
1 pl hladké mouky
trošku soli
trošku cukru na dochucení
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Papriky zbavíme jadřinců, důkladně opláchneme a nařežeme na větší kusy.

  2. Opláchnutá rajčata i se slupkou rozkrojíme na poloviny.

  3. Mrkev očistíme a nakrájíme také na větší kusy, cibuli zbavíme slupek, nakrájíme na čtvrtiny a do jedné z nich napícháme hřebíček.

  4. Vše dáme do většího hrnce, přidáme celou skořici, kostku bujonu, rajčatovou šťávu a vodu a od doby varu pod pokličkou na mírném plameni vaříme do změknutí mrkve, asi tak 25minut (já jsem vařila v papiňáku 10 minut).

  5. Pak z hrnce vyndáme koření a vše rozmixujeme ponorným mixérem.

  6. Připravíme si cezák s jemným sítem a ještě vše lžící propasírujeme-tím se zbavíme zrníček a slupek z rajčat. V kastrolu nebo hlubším hrnci si rozehřejeme olej, přidáme hladkou mouku, uděláme světlejší jíšku, na kterou opatrně vléváme propasírovanou směs. Pokud se nám bude zdát dost hustá, můžeme přilít trochu vody nebo rajčátkové šťávy.

  7. Za občasného promíchávání na mírném plameni provařujeme 10 minut, raději přikryté pokličkou, omáčka ráda vyprskává z hrnce ven.

  8. Pak dle své chuti dochutíme a můžeme podávat k plněným paprikám, masovým kuličkám, s vařeným masem, nebo k sekané.

Poznámka

Pokud je málo stravníků, můžete odebrat do krabičky, zamrazit a později udělat třeba rajskou polévku.

Už jsme “přelečovaní“:-) Potřebovala jsem se zbavit zeleniny z ledničky, hledala jsem rajskou omáčku, ale vždy jsem narazila na protlak, tak snad nebude vadit, když tady přidám další, celkem povedenou verzi rajdy - majdy.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Rajská omáčka"zeleninová"

  • Corall+Emmy 30.9.2006::-))Raduš,udělala jsi mi velikou radost:-8:-KDěkuji za vyzkoušení;-):yes:Pro děti určitě bez těch pálivých papriček:-)

    Odpovědět

  • Corall+Emmy 30.9.2006 Corall+Emmy 30.9.2006

    Tak a mam omacku hotovou a je vynikaji, jako od babicky, detem bude chutnat ale vynechala jsem palive papricky. Mnam

    Odpovědět

  • Corall+Emmy 30.9.2006 Corall+Emmy 30.9.2006

    Dneska delam tvou omacku,nemaji radi klasickou rajskou a tak delam tuhle a uz ji mam na plotne a dam vedet ale chutna vyborne:-K

    Odpovědět

  • :-)Díky všem:-K:yes:

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Rajskou můžu:-p a z čerstvých rajčat je nejchutnější, možná bych ještě zjemnila smetanou:-p :yes:+

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    ;-):-):-):-KAnna Kocikova:

    Odpovědět

  • blazena.blazkova blazena.blazkova

    Mňam,dávam bod.Miluju rajčata a o víkendu vyzkoušim

    Odpovědět

  • Děkuji moc za velice milé komentíky:-Ki ohodnocení:-))
    MYŠKO ano,je to skoro jako pyré:-))my máme rádi hustější omáčky,ale tak přírodně,nedělám moc zásmažky,jen tak lehce popráším trochu mouky na tuk.Raději dávám více té zeleniny:-p
    ŠPAGETKO je opravdu fajn.Mrkev do rajské dávám vždycky,ale nesmí se to s množstvím přešvihnout,jak se mi už kdysi podařilo:-OTo byla mrkvovka:-8:-))ale také jsme snědli;-)
    ANDREJKO-těch papriček bylo opravdu hodně:-Ojá neumím vařit jen pro nás dva:-8tak vždycky je toho jídla dost,ale tušila jsem,když se papričky dělaly,že část skončí s majdou:-D
    IVULINKO-ošizená nebyla:-))jen když je to bez toho protlaku,tak nemá takovou tu krásně sytou červenou barvu,kterou mám na rajské ráda:-8;-)
    SUSLAJDO-budu ráda,když vyzkoušíš;-)Možná,že ji ještě něčím vylepšíš:-)):yes:Nechtěla jsem to k receptu psát,aby to nevyznělo,že dělám z hrnce"popelnici":-Dale přihodila jsem ještě 6 cherry rajčátek,které jsem potřebovala už velice nutně zlikvidovat no a tady se mi to hodilo:-8:-))

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    :-Krajskou máme rádi vyzkouším i tuto:yes::yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Ani, nevypadá, že by byla v něčem ošizená, takže musí skvěle chutnat:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Koukám, že zbyly ze včera i papričky. Rajskou dělám taky velmi často, děti ji milujou a vždycky do ní takhle propašuju i zeleninu, do které by jinak nerejply:-)). :yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Hm, rajskou můžu v jakékoli podobě a tato se mi zdá obzvlášť dobře vypečená...nééé uvařená :-D:-D;-):-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    To je Aničko, skoro jako pyré, viď? Moc pěkné, máš vždy tak krásně podrobný postup, líbí se mi, jak to krásně popisuješ, moc prima:-K:-p;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: zeleninová omáčka omáčka se zeleninou omáčka z bujonu rajská polévka se zeleninou kořeni do rajské omáčky zeleninové omáčky rajská omáčka z bujonu rjská omáčka rajská omáčka zeleninový základ rajská omáčka ze zeleniny rajská omáčka z rajčat a mrkve rajská polévka s kořenovou zeleninou koření na rajskou omáčku rajská s kořenovou zeleninou rajská omáčka z kořenové zeleniny zeleninové šťávy recepty rajská omacka na zelenine rajská omacka pro miminko rajska omacka pro miminka rajská omáčka z čerstvé zeleniny

Zapomněl/a jsem heslo