Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční matesy ze solených sleďů

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min + 2-4 dny odležení

60 min (60 min příprava, + 2-4 dny odležení )

Známe je také jako slanečky, které jsou právě ze sleďů nejchutnější. Po naporcování ryby prokládáme kořením a cibulí a následně zalijeme olejem. Po uležení se výborně hodí k pivu spolu s čerstvým pečivem.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie990 kJ /
237 kcal
Bílkoviny8,33 g
Tuky4,59 g
Vláknina21,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 48 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy34,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Soleným rybám odřízneme hlavu, ocas a ploutve. Nařízneme břišní dutinu a vybereme mlíčí, které očistíme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: Rybu rozevřeme jako knihu a vyjmeme páteř - spolu s žeberními kostmi. Krok 3: Maso, které ulpělo na kostře, obereme a spolu s mlíčím ho vhodíme do připravené misky, určené pro maso k nakládání. Krok 4: Větší a pevnější kosti, které zbyly ve svalovině, odstraníme prsty, případně pinzetou. Krok 5: Upravené vykostěné ryby nakrájíme i s kůží na kousky velikosti soust a přidáme k mlíčí. Krok 6: Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, případně půlkolečka - podle její velikosti. Krok 7: Do vhodné nádoby se šroubovacím uzávěrem dáváme střídavě vrstvu cibule, rybího masa a koření (nové koření, pepř, bobkový list). Krok 8: Vrstvíme do spotřebování surovin a následně zalijeme olejem. Krok 9: Za 2-4 dny konzumujeme s čerstvým pečivem, například k pivu.

TIP: Ryby v naší kuchyni

Zveřejněno 21. 4. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tradiční matesy ze solených sleďů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lvnl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tradiční matesy ze solených sleďů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lvnl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Koupil jsem levně mražené sledě.Většinu jsem upekl,ale dva jsem vykostil a nasolil.Taky dobré.Jenom mám obavu aby to od cibule nezakvasilo.Po ochutnávání jsem raději přilil olej.Díky

V Amsterdamu jsme si pochutnavali na sledich v housce, nezapomenutelne, uzasne, nejlepsi. Pred tydnem jsme se rozhodli, ze si je zkusime udelat sami doma. Zkusili jsme tento recept (i kdyz ti v Amsterdamu byli nakyselo) a dnes celi nateseni ochutnali. Velka dobrota! Jen me prekvapilo, ze nejsou slani...a ted koukam do receptu a tam se pise soleni sledi... Zapomneli jsme nasolit nebo se ryby kupuji uz solene? Kupovali jsme cerstve slede v Makru.

phansen:
Odkaz na stránky:
https://www.diana-ryby.cz/

Zobrazit starší odpověď

Bohumil Beneš 1. 12. 2014 12:32
Zdravím všechny labužníky tohoto fo'ra,právě jsem koupil slanečky v ruské prodejně v Rakovníku ve Vysoké ulici,takže až na podobnou narazíte ve vašem okolí,tak tam poptávejte..zdraví Boda

Právě je dělám :) Přidávám ještě feferonku, mlíčí jím solo

Včera som si v Maďarsku kúpila pohár rýb - bola to asi obdoba tohoto receptu, len rybie mäso bolo prekladané celými sušenými slivkami a drvenými orechami. (bez cibule) Bola to veľmi zaujímavá a pre mňa nová, veľmi chutná záležitosť.

anhell20 2. 5. 2011 18:16
www.toprecepty.czprodej slanečků - mám dobré zkušenosti s touto prodejnou, adresa je nejen v Praze. Mají balení 1,2kg,takže super
www.diana-fish.com/produkty/rybi.../slanecek-ze-sudu.html - Archiv - Podobné

anhell20:
Prodejen je vícero. Pouze poupravím odkaz :
www.diana-ryby.cz/prodejny#mainContent

Ještě musím napsat - vezla jsem je na Velikonoce na chalupu a moje máma, která mě moc často nepochválí, za mnou přišla a přede všemi řekla: ty ryby jsou sqqělýýý...;-) Přesně s tou výslovností "Q" :-). Tak to mě fakt potěšilo.

Eliza: to je v pořádku ;-), taky mi leccos unikne:-8
Zkusím to někdy podle Tebe, ale až bude nějaká sešlost, jinak bych je musela jíst sama někde na balkóně :-O:-))

Jejda, Žížalko, já si tvojí otázky všimla až teď...:-8 Promiň. Nenamáčím, tohle je tchánův recept a já jsem to dělala přesně podle něho. Za sebe musím říct, že jsem lepší nejedla. Ještě mě upozorňoval, ať je moc dlouho neoplachuju..., jen tak zlehka...

Achich, achich, rybičky:-p

paráda... akorát celé slanečky sehnat...;-(

tak to se mi moc líbí,akorát najít ten krámek a už jinam taky nechodím,ryby mám moc ráda;-):yes:+1

Eli, všimla jsem si, že je nenamáčíš v mléce? Nejsou pak příliš slané a cítit rybinou?:-8

U nás mají sudové slanečky v rybárně. Dřív jsem je kupovala a nakládala pro tchána, muž o ně nestojí :-(

:-p:-p;-):yes:

Načíst další komentáře (9)

Tématické fráze:
matesy ze slanečků, rybí matesy, recept na nakládané matjesy, recept na rybí matjesy, matesy s cibulí, matesy recept, recepty na rybí matjesy, matesy, nakládání slanečků, recept na matesy, nakládané matesy, domaci matesy, nakládaný sleď, prodej slanečků, recepty slaneček nakládaný, salat z matesu, nakladane slede, nakládaní sledů, nakládání matesů, rybí matesy recept

Suroviny:
sleď, cibule, bobkový list, pepř celý, koření nové koření, olej slunečnicový

Přidat fotografie receptu