Majonéza podle mojí babičky
Suroviny
Porce: 4-5
Nutriční hodnoty
Energie | 9 024 kJ / 2 157 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 26,04 g |
Tuky | 222,68 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 777 mg |
Sodík | 1,90 g |
Sůl | 4,63 g |
Sacharidy | 12,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Tato Majolka® vyjde mnohem levněji než z obchodu a já osobně ji dělám už jenom domácí. Je výborná do salátu nebo i jako polotovar k přípravě domácí tatarské omáčky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 12. 2014 11:29
spagetka:Nepopletlo se ti slehani snehu z bilku a slehani majonezy?
27. 12. 2014 09:19
Adam: Ještě malá rada, když se zdrcne majonéza během míchání: dát nový žloutek do misky, míchat a postupě vmíchávat po malých troškách (půl lžičky) tu zdrcnutou. Pomalu a trpělivě.
27. 12. 2014 09:13
Adam: Stejná teplota by měla být, na značce nebo spíš druhu oleje nezáleží, to je o chuti. Stejně tak mastné metly jsou pasé, když pracujete s olejem
Jako malá holka jsem míchala majonézu pravidelně, byla to moje práce, když se dělal salát. Obyčejnou vařečkou v porcelánové misce. Olej zpočátku přidávat po kapkách, vždy důkladně promíchat, až když se dokonale spojí se základem, přikápnout další kapku. Až začne trošku houstnout, už se může olej po lžičkách. Ochucovala jsem až po řádném vymíchání základu (žloutky a olej) do podoby husté kaše.
Před lety jsem ale vyzkoušela podle internetu nový způsob s ponorným mixérem a bylo to super. Musí se ale pracovat v úzké vysoké nádobě, vše se tam dá najednou a pozvolným tahem mixéru zdola nahoru vznikne majonéza za pár vteřin.
Na toto množství oleje (2dl) se dává jedno vejce
Jako malá holka jsem míchala majonézu pravidelně, byla to moje práce, když se dělal salát. Obyčejnou vařečkou v porcelánové misce. Olej zpočátku přidávat po kapkách, vždy důkladně promíchat, až když se dokonale spojí se základem, přikápnout další kapku. Až začne trošku houstnout, už se může olej po lžičkách. Ochucovala jsem až po řádném vymíchání základu (žloutky a olej) do podoby husté kaše.
Před lety jsem ale vyzkoušela podle internetu nový způsob s ponorným mixérem a bylo to super. Musí se ale pracovat v úzké vysoké nádobě, vše se tam dá najednou a pozvolným tahem mixéru zdola nahoru vznikne majonéza za pár vteřin.
Na toto množství oleje (2dl) se dává jedno vejce
27. 12. 2014 05:27
Adam: ono je těžké najít důvody, proč se nedaří. Např. jsou vejce stoprocentně čerstvá? Není olej také už starý? A hlavně - záleží i na značce oleje. Já např. používám jen slunečnicový, jiný se mi neosvědčil - třeba řepkový, či směs olejů, olivový mi naprosto nevyhovuje. Je mixér, metlička či jiné použité náčiní opravdu čisté, suché, nemastné? Záleží i na síle a množství vlévaných přísad, nesmí to být moc rychle a moc najednou zprudka.
S tou stejnou teplotou si nejsem moc jistá, protože já použiju vejce rovnou z chladničky, protože teď hned potřebuju majonézu a nebudu čekat, až dostane stejnou teplotu jako ocet či olej, který mám ve skříňce.
S tou stejnou teplotou si nejsem moc jistá, protože já použiju vejce rovnou z chladničky, protože teď hned potřebuju majonézu a nebudu čekat, až dostane stejnou teplotu jako ocet či olej, který mám ve skříňce.
26. 12. 2014 22:04
Kdybyste radši místo toho opakování, jak se vám to skvěle povedlo a tlachání, že babička neměla mixer, pomohli nám, co se jim to nedaří. Třeba Romanovi, kterému "pro jistotu" vůbec nikdo neodpověděl... Já šlehám jak zběsilý x minut a nic - pořád tekuté, vůbec to netuhne. Vůbec nevím, co dělám špatně a nikde to nemůžu najít... Všude jen trapné tvrzení, že je to snadné. Sorry - není.
9. 9. 2014 08:30
28. 6. 2014 10:51
nemá chybu, ale myslím že suroviny musí mít stejnou teplotu....
18. 4. 2014 12:56
Vynikájící.Děkuji
10. 9. 2013 20:24
super hned na poprvé !jako Pája a je výborná
13. 6. 2013 15:38
Je výborná
4. 4. 2013 19:42
..Netuhne a netuhne, ach jo, někde dělám chybu...
20. 1. 2013 13:25
Tak majonéza se mi vůbec nepovedla. Viděl bych asi problém jako velkou rychlost u použitého tyčového mixéru. Pravděpodobně se rozjela struktura vajec. Také se mi moc nezamlouvají ty bílky, v ostatních receptech na netu se používají jen žloutky. Bohužel právě na tento recept jsem narazil jako na první a okamžitě jej bez úspěchu vyzkoušel...
16. 12. 2012 08:57
Je fakt skvělá!!! Díky
13. 12. 2012 13:03
Moc děkuji za recept, ode dneška už nekoupím ani gram. Člověk se fakt učí celý život.
5. 12. 2012 12:33
Super taky jsem jí pravě dokončila
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 4 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 19 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 20 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 22 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno 1. 5. 2024 13:14
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí přírodní plátek
Ethnia uvařila před 51 minutami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
jankohrasko uvařila před 1 hodinou
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
ZdeLena uvařila před 1 hodinou
Muffiny s ořechy a čokoládou
jankohrasko uvařila před 1 hodinou
Křupavé zapečené brambory
Fulda uvařila před 1 hodinou
Mleté maso s kolínky
kit731 uvařila před 1 hodinou
Cibulovo-česneková polévka s bramborami
tara23 uvařila před 1 hodinou
Orientální králík
pencovapetra uvařila před 2 hodinami
Dort Pavlova
28Monika uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: domácí majonéza tyčový mixer domácí majonéza podle polreicha vyroba domaci majonezy domácí tatarka podle polreicha majonéza z mléka výroba majonézy domácí majonéza video domácí majonéza tyčový mixér-bez vajec domaci majoneza z celých vajec jak vyrobit majonézu majonéza z mléka a oleje domácí majonéza z mléka výroba domácí majonézy tyčovým mixérem video majonéza z celých vajec domácí majonéza z mléka recept recept na majonézu od polreicha domácí majonéza recept video domácí majonéza z celého vejce domácí majonéza bez vajec recept majonéza
Suroviny: vejce, olej, hořčice, cukr, sůl, ocet
Majonéza podle mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K59Y
51 názorů