Rakytníkovo-pomerančový džem
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 8 129 kJ / 1 943 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,25 g |
Tuky | 1,53 g |
Vláknina | 3,13 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 34 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 473,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Moje zkušennost
Rakytníkový džem jsem zkoušela dělat poprvé předloni, použila jsem jen propasírovanou šťávu z rakytníku, cukr a želírovací přípravek.
Bohužel po vychladnutí byl džem velmi tekutý, spíše to byl sirup, a tak jsme si ho dávali do čaje;-)
Je to přesně tak, jak napsala komentář Hosta - Rakytníkový džem recept č.32160 a sice, že bez použití želírovacích přípravků rakytníkový džem neztuhne, a to ani když se želírovacích přípravků přidá více.
Proto jsem džem zkombinovala s pomerančovou šťávou, která má vlastnosti jako citronová šťáva a kterou u receptů na džemy doporučují přidat, když nechtějí ztuhnout.
Z loňské úrody jsem měla ještě v mrazáku bobulky rakytníků, rozmrazila jsem je a pak propasírovala přes síto s většími dírkami.
Kaši se semínky, která v sítu zůstala, jsem rozetřela na předem připravená kolečka pečicího papíru a dala sušit do sušičky.
Kdo sušičku na ovoce nemá, tak sušit v troubě při 50°C.
Z těchto sušených rakytníkových slupkek a sušených lístků rakytníku si děláme hlavně v zimě lahodný a zdravý čaj, který má krásně zlatavou barvu.
Tip: Když byl džem hotový, tak jsem nejdříve naplnila několik sklenic a do zbytku džemu v hrnci jsem přidala najemno posekané lístečky rozmarýny a ještě chvíli povařila. Džemu dodala rozmarýna zajímavou příchuť.
o rakytníku-odkaz:
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 8. 2016 15:40
Jiřina Svozilová: Těší mě, že jsi recept vyzkoušela a džem chutnal
20. 8. 2016 22:11
Rakytníky mně letos hooodně zarodily, tak jsem hledala v tom obrovském množství receptů a měla jsem fakticky štěstí, že jsem přišla zrovna na tento recept ! Je to 100% mňamka ! Super spojení chutí !! Ještě ho chci zkusit s ostružinami,ty právě dozrávají . Tak moooc díky ! Jiřina
6. 3. 2015 19:21
Určitě vyzkouším i s tím sušením v sušičce.Listy se prý taky používají na čaj.Tak je nasuším.Jsem ráda za recept,díky
3. 3. 2015 10:06
tu pichlavou potvoru mám také ráda a ty jsi udělala úžasný džem
2. 3. 2015 21:12
radiator: určitě to do Poznámky přihoď. Jinak
2. 3. 2015 21:09
jarda Kadic:Járo, díky za upozornění a máš samozřejmě pravduTaky mě při psaní receptu napadlo vložit tam odkaz o léčivosti rakytníku, ale už jsem tam toho napsala do poznámky dost, ale asi to tam pro ty, kteří rakytník třeba neznají, dodatečně přidám.
2. 3. 2015 21:00
A nehledě na to,že rakytník je i léčivý
2. 3. 2015 20:46
Děvčata, sklizeň rakytníku i zpracování je sice pracná záležitost, ale výsledek za to rozhodně stojí. Takové palačinky s tímto džemem, přelité čokoládou a ozdobené šlehačkou, to je fakt mňamka
A díky za bodíky
A díky za bodíky
2. 3. 2015 20:38
2. 3. 2015 20:32
tak to se ti moc povedlo, stopro využití
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 11 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 13 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 15 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 16 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 19 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Uzená krkovice se staročeským zelím
Pavelvan uvařila před 9 hodinami
Plátky panenky na másle
bohdana uvařila před 9 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
Fitulka uvařila před 9 hodinami
Pstruh pečený v troubě
Fitulka uvařila před 9 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Fitulka uvařila před 9 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
maresdag uvařila před 9 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
Javor uvařila před 10 hodinami
Pečené vepřové koleno
Jirik S uvařil před 11 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky
panilek uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
VIDEO: Eliška otestovala, kde mají v Praze nejlepší větrník. Našla skvost, podprůměrně suroviny i jedno překvapení
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Další recepty
Tématické fráze: co dělat když neztuhne marmeláda rakytníkový džem s pomerančem marmeláda z rakytníku a pomeranče co delat s rakytnikem když neztuhne džem rakytníková marmeláda s pomeranč co dělat když neztuhne džem když džem neztuhne rakytnikovo pomerancova marmelada džem pomeranč s rakytníkem rakytník marmeláda recepty rakytníková marmeláda s pomerančem rakytníkový džem recept marmeláda z rakytníku a pomerančů jakdělat marmeládu z rakytníku když neztuhne marmeláda rakytníkovpomerančový džem rakytníková marmeláda s pomeranči zpracování rakytníku sklizen a zpracování rakytníku
Suroviny: šťáva pomerančová, šťáva rakytníková, cukr, želírfix 2:1
Rakytníkovo-pomerančový džem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xBrJ
10 názorů