Anglická pomerančová marmeláda

Jana Dorazinová-Remková Kuchařka: Jana…

Zavařeniny 15 názorů

Suroviny

1 kg chemicky neošetřených pomerančů s tlustou kůrou
1,5 kg želírovacího cukru
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pomeranče opláchneme v horké vodě (případně očistíme jemným kartáčkem), a tence oloupeme (já použila škrabku na brambory). Kůru nakrájíme na tenké proužky.

  2. Pomeranče rozpůlíme. Každou polovinu dáme do plátěného pytlíčku nebo plátýnka a silou vymačkáme do mísy šťávu.

  3. Obsah mísy, ve které je zatím šťáva, doplníme vodou do 2,5 litru.

  4. Dužinu v plátěném pytlíčku (já ji použila gázu ) ponoříme do mísy, kam přidáme i tenké proužky kůry a necháme přes noc odstát.

  5. Obsah mísy přelijeme do hrnce a na prudším ohni asi 2 hodiny vaříme.

  6. Tkaninu s s dužinou vyjmeme a změříme obsah tekutiny. Na každý čtvrt litr připadá 225 g cukru. Obě složky promícháme, necháme je asi 30 minut vařit a během toho párkrát zamícháme.

  7. Odstavíme hrnec z plotny. Marmeládu zpěníme zamícháním a vyzkoušíme, zda správně zželírovala.

  8. Hotovou marmeládou naplníme sklenice a pevně je uzavřeme. Během toho, co marmeláda chladne, sklenice několikrát převrátíme, aby se proužky kůry rovnoměrně rozmístily po celé marmeládě.

Poznámka

Zdroj-2000 nejlepších receptů české a zahraniční kuchyně

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Anglická pomerančová marmeláda

  • Veronika.Hrozna: Taky doufám :-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Jana Remkova:Díky za trpělivost s dotazy.Doufám ,že si mi to povede.:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: No, u nás hgo holky snědly hlavně na rohlíku s máslem, ale klidně bych dala i na perník;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Jana Remkova: Aha,proto ty pomeranče s hrubou kurou ! Výsledek je potom sladce hořký a hodně pomerančový ,už tomu rozumím ! :-D
    K čemu se se dá kromě chleba s máslem ten džem ještě vhodně použit ,třeba k pečení ??? Jako náplň třeba do sušenek?

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: Tak, jak to je na obrázku. Ta dužina tam zůstává;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Mám dotaz ! Ta kura se ořeže i s tím horkým podkladem,aby zustala jenom dužnina ,nebo se tam to bílé horké nechá na těch pomeračích a vaří se to s tím ???? Kura to vidím na fotce ,že je bez bílého podkuří,krasně očištěná.
    Ale jelikož jsou pomeranče v síti tak to není vidět jestli je tam i to bílé pod kurou.
    Nikdy jsem zavařeninu z pomeranču neochutnala,natož vařila ,ale mám chuť to vyzkoušet. :-p

    Odpovědět

  • aviaris aviaris

    Nora - vari se to po dve hodiny kvuli uvolneni pektinu a samozdrejme zmeknuti samotnych pomerancu ;-)

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Tak tohle mi uniklo, kdysi jsem ji dělala ještě se zázvorem.Jani:yes:

    Odpovědět

  • suzanna uff, to jsem si oddechla:-))

    Odpovědět

  • suzanna suzanna

    Jani, to vůbec neva, takhle mi to stačí. Marmeládu jsem nikdy nedělala, tak nedokážu odhadnout, jestli těch skleniček bude 5 nebo 15:-8 Takhle aspon vím, že můžu zkusit klidně z celé dávky. Plus mínus čtyři skleničky určitě zbaštíme;-) Díky:-K

    Odpovědět

  • suzanna já se strašně omlouvám, ale fakt už nevím:-(, snad 4 skleničky? Už nemám ani jednu a v tom množství, kolik toho zavařuji každý rok v tom mám fakt zmatek:-(

    Odpovědět

  • suzanna suzanna

    Jani, prosím tě, kolik skleniček marmelády jsi z toho asi tak měla? Stačí přibližně. Chtěla bych vyzkoušet, jen nevím, jestli z celého množství nebo by mi stačilo z poloviny.... A ja chuťově dobrá?

    Odpovědět

  • Vlovka Vlovka(neregistrovaná)

    dvě hodiny se to vaří protože to tak má být
    tak se neptejte a vařte neděkuju doupě (nora)

    Odpovědět

  • Noro, je mi to moc líto, ale já to nevím:-(. Zdroj 2000 nejlepších receptů to neuváděl a já se řídila postupem.

    Odpovědět

  • Nora Nora(neregistrovaná)

    Proč se marmeláda vaří dvě hodiny? Má to nějaký význam?
    Díky
    Nora

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: domácí pomerančová marmeláda pomerančová marmeláda se zázvorem pomerančový džem se zázvorem recept na pomerančovou marmeládu vánoční marmeláda marmeláda pomerančová marmeláda se zázvorem recept marmelády recepty anglická kuchařka pomerančový džem pomerančová zavařenina recepty z pomerančů pomerančový džem recept pomerančová marmeláda se zázvorem recepty recepty na marmelády skleničky na marmeládu recept na pomerancovou marmelada marmeláda recept domácí marmeláda z pomerančů pomeračová marmeláda

Zapomněl/a jsem heslo