Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Deset odpovědí na nejčastější otázky k pečení perníčků. Jak připravit těsto, jak upéct výborné perníčky a jak je zdobit
Zdroj: Pixabay

Perníčky jsou tradičním vánočním pečivem, které se peče v mnoha rodinách, a to s dostatečným předstihem, protože potřebuje čas na změknutí. Zodpovíme vám deset nejčastějších otázek, které je důležité vědět, abychom upekli ty nejlepší perníčky.

Perníčky sice můžeme péct celoročně, ale o Vánocích patří mezi nejoblíbenější drobné pečivo. Jejich vůně k Vánocům prostě patří. Perníčky jsou levné, protože obsahují minimum tuku, vajec i cukru. Jsou rychle upečené a z jedné dávky těsta jich napečeme poměrně hodně. 

1

Kdy začít dělat perníčky

Vánoční perníčky můžeme péct už koncem listopadu, aby se stihly rozležet a změknout. Zrání připraveného těsta také obvykle zabere několik dní. Ale existují i recepty, kdy těsto nemusí zrát a perníčky jsou měkké hned po upečení. V dnešní uspěchané době je to výhoda.

2

Jak se dělá těsto na perníčky

Na těsto rozpustíme med s tukem a necháme téměř zchladnout. Horká tekutina by spařila mouku, a to by se negativně odrazilo na kvalitě těsta. Pak přidáme vejce a koření, případně další ingredience podle receptu a zahustíme moukou smíchanou s kypřidlem. Důkladně propracujeme do hladké koule, zabalíme do mikrotenu a dáme zrát do chladna. Lepší je sklep nebo šuplík na zeleninu v chladničce.

3

Jaký med na perníčky

Med do perníčků dáváme v tekutém stavu. Ztuhlý med rozehřejeme ponořením sklenice s medem do teplé vodní lázně. Zahřátí v mikrovlnné troubě mu škodí. Med předá perníčkům vůni a chuť, osladí těsto.

4

Jak dlouho nechat uležet těsto na perníčky

Perníkáři nechávají zrát základ na těsto (med, koření, mouka) i několik let, ale těsta s obsahem vajec a tuku by se za takovou dobu zkazila. Vašemu těstu stačí den - týden v chladnu. V našem receptáři jsou i recepty, podle kterých se perníkové těsto zadělá a hned můžeme péct, nemusí odpočívat.

5

Jak mít hladké perníčky

Aby bylo těsto po rozválení a upečení hezky hladké, je nutné jej důkladně propracovat. Těsto je poměrně tuhé, proto nám s ním může pomoci výkonný hnětač nebo nějaký mužský pomocník. Správné těsto se nesmí lepit, ale nemělo by být tvrdé, aby šlo rozvalovat. Těsto ztuhlé z chladna necháme před rozvalováním dojít pokojové teploty a ještě jednou ho prohněteme.

6

Co na perníčky, aby se leskly

Těsto na perníčky rozvalujeme na 4-5 mm. Můžeme rozvalovat mezi dvěma fóliemi, abychom do těsta zbytečně nezapracovali mnoho mouky. Pečeme je rychle při teplotě 180 °C. Aby se perníčky leskly, potírají se ihned po upečení (ještě horké) žloutkem rozmíchaným s troškou vody nebo mléka. Perníčky, které budeme polévat, nepotíráme.

7

Jak poznám, že jsou perníčky hotové

Plech pod perníčky můžeme potřít tukem nebo včelím voskem či pod ně dát papír nebo fólii na pečení. Perníčky při pečení zvětší objem a jejich povrch zmatní. Jdou lehce sejmout z plechu a na spodku jsou velmi mírně zbarvené. Po rozkrojení nebo rozlomení upečeného perníčku není patrný syrový vzhled.

8

Co udělat, aby byly perníčky měkké

Aby perníčky neztvrdly už při pečení, nesmíme je přepéct. Jakmile celý povrch zmatní, můžeme je vyjmout z trouby, ony na plechu ještě dojdou. Upečené a potřené horké kousky klademe na rovnou podložku, aby se nezkroutily. Zchladlé a ozdobené perníky uložíme po upečení do krabice s rozpůleným jablkem, aby změkly. Jablko je nutné občas zkontrolovat a vyměnit.

9

Kdy se mají zdobit perníčky

Perníčky můžeme zdobit hned po vychladnutí. Některé typy zdobení se aplikují ještě před pečením (např. dřevěný dekor), pak už se nemusí malovat. Aby perníčky nevyschly a neztvrdly, dobře je zabalíme a uložíme v krabici. Polevě ale škodí také přílišná vlhkost, i před ní musíme perníčky chránit.

10

Jak udělat zdobení na perníčky

Nejčastěji se perníčky zdobí bílkovou polevou, na kterou nabízíme spolehlivý recept. Smícháme bílek s citronovou šťávou a prosátým moučkovým cukrem. Mícháme vařečkou (nešleháme), dokud nevznikne hladká poleva. Pak polevu nalijeme do kornoutku nebo sáčku s tenkou trubičkou a malujeme. Polevou můžeme perníčky také potírat nebo jen pocákat.

Naše video ukazuje, jak upečeme perníčky, které budou hned měkké.

Přejeme, aby se perníčky staly vaší chloubou.

 

 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více