Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat nejlepší išelské dortíčky? Skvělé cukroví s vůní skořice, ořechů a čokolády zvládnou podle názorného videa i začátečníci
Zdroj: Top recepty

Išelské cukroví patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví a z podnosů obvykle mizí mezi prvními. Pečou se z křehkého kakaového těsta, upečená kolečka se slepují krémem, často ořechovým, máčí v rozpuštěné čokoládě a zdobí půlkou ořechu nebo mandle.

Už na pohled tyto dortíky upoutají svým vzhledem, a co teprve, když je ochutnáme - jen se na jazyku rozplývají. Nejlepší budou, když je po ozdobení a promazání necháme odležet, tím se totiž chuť krému a upečených koleček příjemně propojí a dortíčky získají lahodnou vláčnost.

Oblíbené cukroví připravíme podle názorného videa:

  1. Na těsto potřebujeme 420 g hladké mouky, 40 g kakaa, 140 g cukru moučka, 280 g másla nebo Hery, 80 g mletých oříšků, 1 vejce, trochu citronové kůry a na špičku nože mleté skořice.
  2. Na krém potřebujeme 250 g másla, 3 vejce, 150 g cukru krupice.
  3. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočinout v chladu
  4. Z těsta vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka a rovnáme je na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Kolečka upečeme v troubě při teplotě 170 °C.
  6. Dále si připravíme krém: Nad párou vyšleháme vejce s cukrem, po vychladnutí je opatrně přidáme do vyšlehaného másla.
  7. Kolečka slepujeme tímto krémem a po vychlazení je namáčíme v čokoládě.
  8. Povrch ještě před ztuhnutím čokolády ozdobíme půlkou vlašského ořechu nebo mandle, či mletými ořechy.

Ořechový krém do išelských dortíčků

Krém do náplně lze připravit také z mletých ořechů.

I když se řadí išelské dortíčky mezi pracnější cukroví, výsledná chuť za tu námahu stojí. Určitě budou ozdobou každého svátečního stolu.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více