Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Louskání ořechů je činnost pro dlouhé večery. Dobrým pomocníkem je kladivo nebo palička, práce pak jde dobře od ruky
Zdroj: Pixabay

Vlašské ořechy používáme čerstvé i tepelně upravené, hodí se do sladké i slané kuchyně. Jsou velmi výživné a do jídelníčku bychom je měli zařadit co nejčastěji. Samozřejmě jen pokud nepozorujeme, že by nám působily alergické reakce.

Přestože jsou ořechy tak užitečné, jedná se o velmi koncentrovanou potravinu (co se týče obsahu prospěšných živin) a pro naši výživu nám jich stačí malé množství. To je vlastně dobře, protože je jejich vylupování pracné. 

Jak louskat ořechy pomocí kladívka

Jedná se o jednoduchý postup, který má ale svá pravidla. Když je dodržíme, půjde nám práce rychle od ruky.

  • Louskání je nejlepší dělat tam, kde nám nevadí nepořádek, protože za chvíli budou kolem kousky skořápek.
  • Připravíme si vyřazenou utěrku nebo jinou látku a položíme ji na pevnou desku či přímo na zem.
  • Dále potřebujeme kladívko nebo paličku.
  • Několik ořechů vložíme do utěrky, kterou přes ně přeložíme, a klepneme do nich připraveným nástrojem.
  • Utěrku odkryjeme a rozlousknuté ořechy přendáme do kyblíku nebo plastové přepravky (s pevnými stranami).
  • A hned si vložíme další ořechy do utěrky. Jde to rychle.
  • Kdybychom dali větší množství ořechů do nízké krabice a bez zakrývání je rychle roztloukli, činnost neurychlíme - při hromadném louskání ořechy roztlučeme na velmi malé kousky a vylupování pak půjde pomalu.

Jak vylupovat nalouskané ořechy

Když máme skořápky rozlouskané, ještě nám zbývá dostat jadýrka ze skořápek. 

  • Nalouskané ořechy si po menších dávkách sypeme na tác nebo na plech a vylupujeme je. Dobrým pomocníkem je malý ostrý nožík (se špičkou).
  • Vylupování se dobře dělá při sedění u stolu. Můžeme si k tomu něco pěkného pustit k poslechu a vytahovat jadýrka ze skořápek.
  • Jádra pečlivě kontrolujeme, aby v nich nebyla plíseň (projevila by se jemnými chloupky ve skořápkách) nebo aby nebyly zčernalé či vysušené.
  • Při vylupování už moc nepořádku nenaděláme a činnost nám jde pěkně od ruky, zvlášť když je nás na to více

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky